İl genelinde üç gün sürecek çalışmalarına parti binasında başlayan CHP Komisyonu, mevcut yöneticilerin dışında geçmiş dönem görev alan yöneticilerle de görüşeceklerini belirterek, 12 Eylül'de yapılacak olan anayasa paketine yönelik referandumu değerlendirdi.
Hatay'daki performans kriterlerini belirlemek üzere gelen komisyonda Manisa Milletvekili ve PM Üyesi Şahin Mengü, Balıkesir Milletvekili Ergün Aldoğan, Muğla Milletvekili Ali Arslan, Artvin Milletvekili Metin Arif Ağaoğlu, PM Üyesi Alaattin Yüksel ile PM Üyesi Nuran Yıldız bulunuyor.
CHP il ve merkez ilçe teşkilatlarında ilk gün yaptıkları çalışmaların ardından basın toplantısı düzenleyen Manisa Milletvekili ve PM Üyesi Şahin Mengü, bütün illerde olduğu gibi Hatay'daki komisyonun sadece referandum için değil, önümüzdeki seçimler için de görevlendirildiğini söyledi.
Konuşmasının başında 12 Eylül'de yapılacak anayasa paketine ilişkin referandumu değerlendiren Mengü, "CHP'nin referandumda hayır diyeceğini biliyorsunuz. Bu anayasa paketi bir demokrasi ve özgürlük paketi değildir. Bu hırsızlık ve yolsuzluğa batmış bir siyasal iktidarın kendi yargısını yaşatma kompleksi ve refleksinin şekillenmesidir." dedi.
Mengü, "Anayasa taslağına bakıldığında 26 maddenin iki tanesinin biri Anayasa Mahkemesi, diğeri de Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun yeniden yapılanmasıyla ilişkilidir. Diğer maddeler ise bizim önerdiğimiz maddeleri de içerir. Ki, bu maddelerden oluşsaydı, referanduma gerek kalmazdı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 500 oyla kabul edilecek bir ortam sağlanmış olurdu ki, MHP de AKP'yi bu konuda destekliyordu." diye konuştu.
"AKP'nin kafalarının arkasında anayasa mahkemesini şekillendirmeyi nitelendirmek ve kendi deyimleriyle bunu halka hap gibi yutturmaktır" diyen Mengü, daha sonra şunları söyledi: "Nitekim AKP'li Anayasa Komisyon Başkanı Kuzu'nun dün bir TV kanalında Anayasa Mahkemesinin değişmesi konusunda, devletin temel nitelikleriyle ilgili değişmeyen maddelerinden rahatsızlığını ağzında kaçırması suretiyle itiraf etmiştir. Onun yerinde ben olsaydım, ben böyle söylemezdim. Anayasanın yapısını değiştirmek sadece yüce divandan kaçmak değildir. Hırsızlıkla yolsuzlukla batmış bir partinin başka endişesi var. Bu da kendilerinin iktidardan gittiklerini görüyorlar."
AKP'nin 2011 yılında kurulacak parlamentoda azınlıkta kalacağını bildiklerini, muhalefet partisi konuma düşeceklerini öne süren Mengü "Bugüne kadar bizim her anayasa mahkemesine gidişimizi AKP bir hakkın suistimali gibi görüyordu. Biz Anayasa Mahkemesini şekillendirmedik. Şu ana kadar hiçbir Cumhurbaşkanı CHP gömleğini çıkarıp o makama çıkmadı. Bugüne kadar Anayasa Mahkemesinin oluşumunda bize yakın bir cumhurbaşkanı da olmadı. Bize yakın olmayan cumhurbaşkanlarının şekillendirdiği bir Anayasa Mahkemesine tahammülü olmayan AKP kendi formasını giyen, kendi yandaşı olan ve düne kadar partinin iki numarası olan bir cumhurbaşkanını köşke taşıdı ve bu cumhurbaşkanı da Anayasa Mahkemesi ve Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunu şekillendirmeye çalışıyor. Bu anayasa paketinin temelinde yatan budur." şeklinde konuştu.