CHP Lideri Özel Memleketinden Seslendi Açiklamasi 'Benin Gündemim Çiftçinin Gündemi'

CHP Lideri Özel Memleketinden Seslendi Açiklamasi 'Benin Gündemim Çiftçinin Gündemi'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Baskani Özgür Özel, partisinin Manisa’nin Turgutlu ilçesinde düzenledigi Çiftçi Mitingi’nde konustu. Çiftçinin sorunlarini ve taleplerini tüm Türkiye’ye duyurmaya devam edeceklerini kaydeden Özel, "Bizi tahrik etmek için suni gündemler olusturmaya çalisiyorlar. Istediginiz kadar ugrasin, domates, pamuk, üzüm, findik, çay, fistik üreticisi bu haldeyken sizin gündeminizin pesine takilmam. Benim gündemim, milletimizin efendileri çiftçilerimizin gündemi" dedi.

CHP Genel Baskani Özgür Özel, partisi tarafindan Manisa’nin Turgutlu ilçesinde ‘Üreticinin sesini duyuyoruz, duyuruyoruz’ sloganiyla düzenlenen Çiftçi Mitingi’nde çiftçiler ve vatandaslarla bulustu. Turgutlu Koza Pazari Meydani’nda düzenlenen mitinge çiftçiler ve özellikle üzüm üreticileri büyük ilgi gösterirken, partililer ve vatandaslar da Özgür Özel’i dinlemek üzere meydani doldurdu.

Otobüs üzerine davul zurna esliginde çikan Özel, "Öncelikle sunu söyleyeyim. Manisa’da hava çok sicak. Herkesin çiftçilerin tarlada isi çok. Böyle bir günde miting yapilir mi diye düsünüyordum. Otobüsün arkasindakilerle bile bir miting yapilabilir. Her birinize ayri ayri tesekkür ediyorum. Bugün Türkiye’nin dört bir yaninda çiftçiler, köylüler, alin terlerinin karsiligini alamadiklari için, birileri özene bezene hesap yapip maliyetin altinda taban fiyat veriyorlardi. Önce Rize’ye gittim bakalim Rizeliler ne diyor diye. Bana dediler ki bu meydan bu kadar kalabalik olmamisti. Ardindan bugday fiyati açikladilar. 9,25 açiklandi. Beklenen 15 TL idi. Burdur’a gittim taze fasulyeyi sabah dalindan 8 liraya kopardik parada 80 liraya satildigini gördük. Findikta 165 TL fiyat beklenirken 135 fiyat verdiler ve o fiyati da vadeye yayinca bugün 110 TL’ye findik satiliyor. Türkiye’nin dört bir yaninda isyan var. Çiftçi isyan ediyor ama seslerini duyuramiyorlar. Bu sartlar altinda memleketim Manisa’da bu sartlarda Turgutlu’da dertleri dinleyelim onlarin sesini duyalim, duyuralim dedik. Bugün ekmegini bagdan bahçeden kazanan canim hemsehrilerimle bir araya geldim. Burasi kuru üzümün baskentidir. Burasi sofralik üzümün baskentidir. Akhisar ve civarindaki ilçeler ama Akhisar en çok zeytin agaci olan ilçedir. Manisa Ovasi’ndaki pamugun lif uzunlugu Çukurova ile aynidir. Burada karpuzun en güzelini Gölmarmara’da en güzel kavunu Kirkagaç’ta yetistirirler. Bu ova bizim deyimimizle kan kirmizi domateslerin üretildigi ovadir. Bu ova, adami ters dikersin seneye düz çikar, öyle bir ovadir burasi. Yerel seçimlerden beri bu yüksek tansiyonu gündeme tasimaya çalisiyorum. Bugün Tekirdag Hayrabolu’da da Rize’de de Adana’da da Gaziantep’te de bugün Turgutlu’da da ses ayni yürekler ayni sekilde atiyor. Buradaki kimse bir iltimas, haksiz kazanç istemiyor. Çiftçiler sadece alninin terinin karsiligini istiyor, çocuklarinin rizkini istiyor, borcunu ödeyebilmek istiyor. Sonuna kadar haklisiniz. Ananizin ak sütü kadar helal. Emeginizin karsiligini alana kadar sizinle birlikte mücadele edecegim" seklinde konustu.



"Çiftçinin faiz borcu silinmeli"

"Çiftçi artik geçinemiyor" diyerek sözlerine devam eden Özel, "Kirkagaç’ta kavun üreten çiftçiler artik Soma’da yerin altinda isçi. Domates üretenler bugün fabrikalarda asgari ücretle çalisiyor. Alasehir’deki üzüm üreticiler oradaki jeotermal üretim yerlerine girip asgari ücretle çalismaya çalisiyor. Akhisarli zeytinci fabrikada is ariyor. Biraz önce ellerinde tabutla karsima çikan arkadaslara dedim ki Türkiye’deki 4 gençten biri sanayide is bulursam giderim diyor onlarin dördü birden ben de giderim dedi.

Artik gençler tarimdan ümidini kesti. Kendi kendine yeten bir ülkeyken her seyi ithal eden bir ülke haline düstük. Bu yüzden Hollanda kadar bir toprak artik ekonomik sorunlardan dolayi ekilemez duruma düsmüs. Çiftçilerin borçlari yüzde 88 artti" dedi.

Genel Baskan Özel, söyle devam etti:

"Siyaset öncelik belirleme isidir. Ben CHP Genel Baskaniyim; bizim önceligimiz, isçiler, emekçiler ve elbette çiftçiler. Oy günü gelince köy kahvesine gelenler, oyunuzu isteyenler, seçim geçince zenginlerin borçlarini silenler sizin borcunuzu degil, faizini bile silmeye yanasmiyorsa çiftçi dostunu düsmanini bilecek.

Köyden kente göç engellenemiyor. Üretici ve tüketici refaha eremiyor. Biri 8 liraya fasulye satiyor öteki 80 liraya fasulye aliyor. Türkiye’de gida enflasyonu yüzde 60, dünyada yüzde 6. Türkiye’de dünyanin 10 kati enflasyon var. Hakkaniyetli hal yasasi, perakende ticaret yasasi olmadigi için, su yasasi olmadigi için tarlada bir lira olan ürün parada 10 lira markette 13, 25 lira oluyor. Ben sizin sesiniz olmak için buradayim."

"Zeytine kilo basi 2 TL destek lazim"

Manisa özelinde konusmasina devam eden Özel, "Bu bütün sorunlarin yaninda Manisa’nin her birisine bir miting yapsan hak edecek ürünlerine. En basta üzüm. Bu hafta basinda afatli yagislar yüzünden büyük zarar gördük. Milletvekillerimiz belediye baskanlarimiz konuyu takip ediyor, meclise önergeler kanun teklifleri sunuyorlar. Biz de meseleyi yakin takip ediyoruz. Borçlarin bir sene ertelenmesini, faizlerin silinmesini ve afetten etkilenen bagcilarimiz için özellikle istiyoruz. Zeytinyagina ve tane zeytine 2 lira destekleme istiyoruz. Asagisi kurtarmiyor. Dökme yagina ihracat yasagi getirdiler. Bu sikintinin da ortadan kaldirilmasi lazim. Pamuk geçen sene 30 TL idi bugün 18 TL. geçen sene 30 TL’ye satilan pamugu bu sene nasil 18 TL’ye satacaksin. Birileri sanmasin ki bu sadece sizin sorununuz. Televizyonu basindan bizi dinleyenler, domates geçen sene tarlada 3 buçuk liraydi bu sene 2 lira. Kavun 9 liraydi bu sene 1 lira. Patates geçen sene 13 liraydi, en güzel bu sene 4 lira. Kapya 22 liraydi bu sene 8 lira. Bu fiyatlar üreticiyi öldürürken tüketicileri de güldürmüyor. Yani üreten magdur, tüketen magdur. Bunun çaresi Cumhuriyet Halk Partisi. Size namus ve seref sözü veriyorum. Ne yaparsa yapsin onun suni gündemine degil, bu ülkenin gerçek sorunlarini dile getirmeye sadik kalacagim" dedi.



"Tek basina kurtulmak yok, ya hep beraber ya hiçbirimiz"

Özel, konusmasini söyle tamamladi:

"Bugün sizin bütün sorunlarinizin bütün çözümü için ne yapmak gerekiyor. Çiftçi desteklemelerinin kanundaki orana çikarilmasi ve yüzde bire ulasmasi saglanacak. Modern sulama altyapisi her yerde yayginlastirilacak desteklenecek. Borçlarin tamaminin faizleri silinecek, anapara 5 yila bölünecek. Rençber Bag-Kurlular 9 bin günde emeli oluyordu, bunu 7 bin 200 güne indirecegiz. Asla ve asla tarimsal destekleme ürünlerine asla ve asla haciz gelmeyecek. Bugün berbere git hacizde makasini alamazsin, doktora git stetoskopunu alamazsin ama çiftçiye gelince traktörü bagliyorlar veya destek ödemesi var bankaya yatiyor hacze gidiyor. O parayla gübre alacak o paraya el koyuyorlar. Çiftçinin üretmek için kullanacagi hiçbir seye haciz edilemeyecek. Iklim degisikligi var dogal afet sigortasini getirecegiz. Çiftçinin kullandigi mazottan ÖTV ve KDV almayacagiz. CHP’ye sahip çikacak misiniz? Bir de belediyelerimizin yaptigi isi devlet yapacak, bir ürün dalinda kaliyorsa o ürünü devlet alacak ve dagitacak. Sulama ödemeleri, elektrik ödemeleri mahsulden sonra yapilacak. Haksiz özellestirmeler geri alinacak ve kamulastirilacak, çiftçiye düsmanlik ettirmeyecegiz. Bugün yollara düsen çiftçilerimize söylüyorum, yalniz degilsiniz. Emekli de emekçi de siftahsiz dükkan kapatan esnaflar da sizin gibi sikintidalar. Tek basina kurtulmak yok, ya hep beraber ya hiçbirimiz. Daha önce söyledim, kostular geldiler, emegi sömürenler, alin teri sömürülenler hep ayni taraftalar. Onlar halkin tarafindalar, birileri de onlari sömürenlerin karsisinda. Biz Türkiye ittifakini genel seçimde de kuracagiz. Sosyal demokratlar, milliyetçiler, Kürt demokratlar, yeter ki bölücü olmasin bütün demokratlar Türkiye ittifakinin içindedir. Hep birlikte basardik, yine basaracagiz. Üzülmeyin, enseyi karartmayin. Bütün dertlerin var bir çaresi, Cumhuriyet Halk Partisi. Milletin efendilerine selam olsun. Hep birlikte çalisip hep birlikte basaracagiz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile