Çin Halk Kurtulus Ordusu Dogu Cephesi Komutanligindan yapilan açiklamada, "ABD, bilerek eski numaralara basvuruyor ve Tayvan Bogazi'nda bela çikariyor. Bu durum ABD'nin bölgesel güvenlik konusunda en büyük risk yaraticisi oldugunu kanitliyor." ifadesine yer verildi.
Pekin yönetimi, kendi karasulari içinde gördügü Tayvan Adasi'nin yakinindan silahli geçisi kinarken, ABD Donanmasi 7'nci Filosu geminin geçisinin rutin bir seyir faaliyeti oldugunu savundu.
Filodan yapilan açiklamada, "ABD, Hint-Pasifik bölgesinin özgür ve açik olmasi taahhüdüne baglidir." denildi.
ABD donanmasina ait Burke sinifi güdümlü füze muhribi USS Curtis Wilbur, önceki gün Tayvan Bogazi'ndan geçmisti.
- Çin-Tayvan anlasmazligi
Çin'de Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan çikan iç savasta Mao Zedong liderligindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidari ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulusunu ilan etmesi üzerine Çan Kaysek liderligindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerlesip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarinin Ada'da devam ettigini ileri sürerek bagimsizlik ilan etmisti.
Bu girisimin tarafindan kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmisti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayida ülkenin diplomatik iliski tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardindan, 1971'de BM Genel Kurulunda yapilan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek mesru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'in uluslararasi konumu belirsiz hale gelmisti.
Tayvan'in Çin'in topragi oldugunu savunan Pekin, Tayvan Bogazi'ni da kendi karasulari içinde kabul ediyor.
Çin, Savas Gemisini Tayvan Bogazi'ndan Geçiren ABD'yi 'En Büyük Risk Yaraticisi' Olmakla Suçladi
Çin, ABD'nin güdümlü füze tasiyan muhrip gemisini Tayvan Bogazi'ndan geçirmesi üzerine Washington'i bölgenin "en büyük risk yaraticisi" olmakla suçladi.