Çocuklarda şişmanlık nasıl tedavi edilmeli?

Çocuklarda şişmanlık nasıl tedavi edilmeli?

Uzmanlar, çocukların oyun oynarken yaptığı fiziksel hareketlerin kemik yoğunluklarında artışa neden olduğunu belirterek, yapılan bir araştırmada, 8 ay süreyle günde 10 veya daha fazla sıçrama hareketi yapan çocukların, normal okul aktivite programındaki çocuklara göre kemik yoğunluklarının yüzde 1.2 oranında arttığının görüldüğünü bildirdi.

  Hem vü ; cut ağırlığının hem de vü ; cuttaki yağ kitlesinin artmasının şişmanlık olarak tanımlandığını , yağ kitlesinin vü ; cuttaki dağılımının ç ; ok ö ; nemli olduğunu belirten Hatun , Ç ; alışmalar , karın bö ; lgesinde yağ toplanmasıyla kendini gö ; steren şişmanlığın inme , kemik kalp hastalığı ve şeker hastalığı riskini artırdığını gö ; stermektedir uyarısında bulundu .

Hatun , son 30 yılda fazla kilolu ç ; ocuk sayısının 3 kat arttığını belirterek , Dü ; nyada 5 yaş altındaki 20 milyon ç ; ocuğun fazla kilolu veya şişman olduğu tahmin edilmektedir dedi .

ŞEHİRDEKİ Ç ; OCUKLAR PASİFLEŞİYOR

Dü ; nya Sağlık Ö ; rgü ; tü ; ' nü ; n ( DSÖ ; ) ö ; zellikle şehirde yaşayanların giderek pasifleşmeye başladığına bunun da risk faktö ; rü ; olduğuna dikkati ç ; ektiğini belirten Hatun , şunları kaydetti :

DSÖ ; ' ye gö ; re , hem gelişmiş hem de gelişmekte olan pek ç ; ok ü ; lkede genç ; lerin ü ; ç ; te ikisinden fazlasının yeterince aktif olmadığı tahmin edilmektedir . Oysa , aktif olmak genç ; lerin ve ç ; ocukların kas uyumunu geliştirmelerine , sağlıklı kemikleri , kasları ve eklemleri korumalarına , kilolarını korumalarına , aşırı kiloları vermelerine ve kalp ve bağırsakların işlevlerini geliştirmesine yardım eder .

Kocaeli il merkezindeki lise ö ; ğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya gö ; re ö ; ğrencilerin yarıya yakının dü ; zenli egzersiz yapmadığı , kızların yü ; zde 57 ' sinin erkeklerin ise yü ; zde 43 ' nü ; n beden eğitimi derslerine katılmadığı belirlendi . Aynı ö ; ğrenciler arasında internet kafeye gitme ve ortalama 1 saatten fazla TV seyretme oranı ise yü ; zde 75 ' e kadar ç ; ıkıyor .

Ç ; ocukların geç ; mişte apartmanların bahç ; elerinde ip atladığını , sek sek , saklambaç ; , misket , yakan top gibi fiziksel aktivite gerektiren oyunlar oynadığı , bunun da kasları geren ve yer ç ; ekimine karşı yapılan egzersizler olduğunu dile getiren Hatun , şö ; yle devam etti :

Kemiklerin yer ç ; ekimi etkisiyle bile olsa gerilimden uzak kalması kemiklerin erimesine neden olmaktadır . Yakın zamanda yayımlanan bir araştırmada , 8 ay sü ; reyle gü ; nde 10 veya daha fazla sıç ; rama hareketi yapan ç ; ocukların , normal okul aktivite programındaki ç ; ocuklara gö ; re kemik yoğunluklarında yü ; zde 1 . 2 oranında artma olduğu gö ; rü ; ldü ; . Kemik yoğunluğundaki yü ; zde 5 oranındaki artma , osteoporotik kırılma riskini yü ; zde 40 azaltmaktadır . Bu nedenle yü ; zde 1 ' lik bir artış bile ç ; ok ö ; nemlidir .

İzmit ' teki 551 10-16 yaş grubundaki ö ; ğrenciler ü ; zerinde yapılan araştırmada da şişmanlık sıklığı yü ; zde 4 . 1 , şişmanlık riski altında olanlar ise yü ; zde 9 olarak saptandı . Aynı araştırmada şişmanlık sıklığı ile gü ; nde 5 saatten fazla TV seyretme , ' atıştırma ' tarzında beslenme , ailede şişmanlık olması ve ' fast food ' beslenme arasında yakın bir ilişki olduğu belirlendi .

Ç ; OCUKLARDA ŞİŞMANLIK NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Orta derecede şişman ç ; ocukların kilo almasının engellenmesinin yeterli olduğunu belirten Hatun , Ç ; ü ; nkü ; boyları uzayınca ideal ağırlıklarına yaklaşacaklardır . Belirgin olarak şişman ç ; ocuklarda ise haftada en fazla 0 . 5 kg verdirecek programlar hazırlanmalıdır . Tedavi , diyet , fiziksel aktivite , davranış , yaşam tarzı değişikleri , ailenin tedaviye katılımı ve dü ; zenli izlem şeklinde olmalıdır dedi .

Hatun , hafif derecede şişman ç ; ocuklarda ( ideal ağırlığından yü ; zde 20 fazla olanlar ) kola ve meyve suyu gibi iç ; eceklerin azaltılması ve fast-food tü ; rü ; besinlerden kaç ; ınmanın yeterli olduğunu , şişman ç ; ocukların ise mutlaka diyetisyen kontrolü ; nde bir programa tabi tutulması gerektiğini bildirdi . Ç ; ocuklarda ç ; ok dü ; şü ; k kalorili diyet uygulamasının tehlikeli olabildiğini vurgulayan Hatun , Bu diyetlerde nitrogen kaybı , hipotansiyon , kalp ritmi bozuklukları , gelişme geriliği , saç ; dö ; kü ; lmesi ve safra kesesi taşları gibi ö ; nemli sorunlar gö ; rü ; lmekte uyarısında bulundu .

Hatun , fiziksel aktivitenin enerji kullanımını arttırdığı iç ; in kalori yakımında faydalı olduğunu belirterek , Ayrıca yağdan zengin besinlere olan isteği de azaltarak diyet tedavisinin başarısını arttırmakta , ç ; ocukların benlik saygılarını gü ; ç ; lendirmektedir . Fiziksel aktivite haftada 3-5 kez , başlangıç ; ta 15 sonra 35-40 dakika yapılmalı ve yü ; rü ; me , koşma , bisiklete binme , tenis , dans gibi fazla miktarda kas guruplarını ç ; alıştıran hareketleri kapsamalı . Ç ; alışmalar , aralıklı ve ö ; nce yü ; ksek yoğunlukta sonra dü ; şü ; k yoğunlukta yapılan aktivitenin aynı miktarda kalori kaybına yol aç ; an orta yoğunluktaki aktivitelere gö ; re daha fazla yağ ve kilo kaybına neden olduğunu gö ; stermiştir diye konuştu .

Prof . Dr . Şü ; krü ; Hatun , ç ; eşitli ilaç ; ların iştah azalttığını ve yü ; zde 5-20 oranında ağırlık kaybına yol aç ; tığını ancak ö ; nemli yan etkilere sahip oldukları iç ; in ç ; ocuklarda kullanımının ancak ö ; zel merkezlerde ve sü ; per şişman ç ; ocuklarla sınırlı olduğunu bildirdi

Haber 7
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile