Çocuklarin Ev Kazalari Için Alinacak Önlemler Hayat Kurtariyor

Çocuklarin Ev Kazalari Için Alinacak Önlemler Hayat Kurtariyor

Ev içi kazalar sonucu olusan yaralamalarin, çocuklarda ölümün ve sakat kalmalarin en önemli sebepleri arasinda gösterildigini belirten uzmanlar, çocuklarin erisemeyecegi hiçbir yerin olmadigini, ailelerin sadece çocuklarini gözlem altinda tutarak bu tip kazalari en aza indirebileceklerini belirtti.

Çocuklarin merak duygusu ve çevreyi tanima isteklerinin bazen olumsuz sonuçlari olabiliyor. Çocuklarin yasadigi ev içi kazalarin en basinda düsme, yanma, bogulma ve zehirlenme geliyor. Bu tip kazalar bazen yaralanmayla bazen çocuklarin ömür boyu sakat kalmasiyla hatta bazen hayatlarini kaybetmeleri ile sonuçlanabiliyor. Ev içi kazalarin nedenlerini ve ailelerinin bu tip kazalardan çocuklarini nasil koruyabilecegini anlatan Necmettin Erbakan Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kiliç, çocuklarin erisemeyecegi hiçbir yerin olmadigini, ailelerin sadece çocuklarini gözlem altinda tutarak bu tip kazalari en aza indirebileceklerini belirtti.



“Çocuklarin ev içi kazalarda yaralanmalari biraz daha yüksek risk tasimakta”

Ev içi kazalar sonucu olusan yaralamalarin, çocuklarda ölümün ve sakat kalmalarin en önemli sebepleri arasinda gösterilmekte oldugunu hatirlatan Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Üyesi Doç. Dr. Ahmet Osman Kiliç, “Ev içi kazalar çocuklarin en sik yaralanma sekillerini olusturmaktadir. Çocuklar neden ev içi kazalarinda daha çok yaralaniyor? Çünkü çocuklar çevresiyle çok iliskili, merakli, ögrenme duygusu ve arzusu yüksek, 5 duyusu ile deneyimledigi duygulari gerçeklestirmeye meyilli, eriskinleri taklit etmeyi seven ve muhakeme yetenekleri görece zayif olduklari için tehlikeyi anlamada biraz zorluk yasayabiliyorlar ve tehlikeden korkmuyorlar. Bundan dolayi çocuklarin ev içi kazalarda yaralanmalari biraz daha yüksek risk tasimakta. Yaralanmalari; düsmeler, yanmalar, zehirlenmeler ve bogulmalar seklinde siniflandirmak mümkün. Daha fazla da siniflandirma mümkün ama en sik karsilastigimiz durumlar bunlar” seklinde konustu.



“Çocuklarin bir yerden düsebilmesi için baslarinin geçebilecegi yer gerekli”

Düsmenin çocuklarda en sik karsilasilan ev içi kazasi oldugunu belirten Doç. Dr. Ahmet Osman Kiliç, “Ayni seviyeden düsme ya da yüksekten düsme olarak degerlendiriliyor. Bu düsmeler de çocuklarda önemli saglik sorunlari ile karsilasilmasina yol açabiliyor. Düsme kazalarinin önlenmesi için basit tedbirler var. Bu tedbirlerin arasinda; zeminlerin islak kalmamasi, kaygan olmamasi, hali ile kilimlerin kaydirmaz olmasi, pencere ve balkon kapilarinin mutlaka kapali olarak çocuk kilitli bir sekilde olmasi, pencerelerin yanina mobilyalarin yerlestirilmemesi, oyun oynadiktan sonra oyuncaklarin mutlaka kaldirilmasi gibi tedbirlerle düsmeler rahatlikla engellenebilir veya azaltilabilir. Çocuklarin bir yerden düsebilmesi için baslarinin geçebilecegi yer gerekli. Parmaklik ve korkuluklarla muhakkak 6 santim olmasi gerekmekte ki çocugu kafasi oradan geçemesin” diye konustu.



“Firin ve ocak sicakken çocugun çevrede dolasmamasi çok önemli”

Ev içi kazalardan olan yanmanin çocuklarda kalici hasara neden oldugunu aktaran Doç. Dr. Ahmet Osman Kiliç, “Bir diger yaralanma seklimiz de yanmalar. Çocuk çaginda ev içindeki yanmalar sicak sular gibi malzemelere temas ile gerçeklesiyor ancak kimyevi maddelere bagli yaniklar da olabiliyor. Burada en önemli unsur isiticilarin çocuklarin oldugu odada olmamasi, isiticilar ile birlikte çocuklarin uyumamasi, bu tür esyalarin muhakkak korkuluklarla muhafaza edilmesi, elimizde sicak su veya herhangi bir sicak madde varken çocuklari kucagimiza almamamiz, firin ve ocak sicakken çocugun çevrede dolasmamasi çok önemli” ifadelerini kullandi.

“Çocugun baska bir çocuga emanet edilmemesi çok çok önemli”

Bogulma vakalarinin da çok sik görüldügünü söyleyen Doç. Dr. Kiliç, “Ev içi kazalardan birisi ise bogulmamalar. Çocuklar ev içerisinde suda da bogulabiliyor, kati cisimler ile de bogulabiliyorlar. Özellikle küçük çocuklarin bas bölgesinin agirligi ile vücudunun diger bölgesindeki agirliga nazaran daha fazla oldugu için çocuklar bas üstü su dolu kaplara düsüp bogulabiliyor. Bu durum çok ciddi bir risk. Ek besinle beslenen çocuklarimiz ek besinlere beslenirken soluk borusuna bu yiyecekler kaçabiliyor. Bazen kismi bazen ise tam tikanmalara neden olabiliyor veya organik olmayan maddelerde çocuklarin nefes borusuna kaçabiliyor. Bunlarin hepsi bogulmalara sebep verebilir. Bir diger unsur ise bir çocugun baska bir çocuga emanet edilmemesi çok çok önemli çünkü diger çocuk da tehlikeyi anlamayabilir, diger çocugu kurtarmak için gücü yetmeyebilir. Bu riskleri de almamamiz gerekiyor” dedi.



“Temizlik maddelerin evin içinde bir kilitli dolapta muhafaza edilmesi önemli”

Zehirlenmelerin ise ilaçlardan, çiçeklerden ve temizlik maddelerinden dolayi gerçeklestigini ifade eden Doç. Dr. Kiliç, “Bir diger ev içi yaralanmalari için zehirlenmeleri ele almak lazim. Zehirlenmeler de ilaçlarla, çiçek çesitleri, temizlik maddeleri, böcek ilaçlari ile olabiliyor. Burada çocuklarin merak duygusu ve çevreyi kesfetme duygusu çok önemli. Çocuklarin erisemeyecegi hiçbir yer yoktur. Eger ki bir çocuk bir seyi kafasina koymussa bunu mutlaka gerçeklestirir ve bu potansiyeli her zaman vardir. Bu potansiyeli hiçbir zaman unutmamak lazim. Dolasiyla böcek ilaçlari, ilaçlar veya zehirli olabilecek bitkiler ve özellikle temizlik maddelerinin evin içinde bir kilitli dolapta muhafaza edilmesi önemli” seklinde konustu.



“Çocugumuzu gözetim altinda tutmamiz lazim”

Doç. Dr. Kiliç, “Ev içi kazalarda çocuklari kisitlayarak, tedbirleri çok yüksek seviyede uygulayarak korunma yoluna gitmemek lazim. Çocugumuzu gözetim altinda tutmamiz lazim. Yani elimizin ulasacagi, gözümüzün gördügü tehlikeli bir durum oldugunda aninda müdahale edebilecegimiz mesafede tutmak hem çocugun merak duygunu yitirmemesini hem çevreyi kesfetmesini saglayacaktir hem de çocuklarimizin korunmasini saglayacaktir” diye konustu.

Aileler ise çocuklarini göz önünde tuttuklarini, olusabilecek kazalar için önlemler aldiklarini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile