Cografi Isaretli Tokat Kebabi Almus Ilçesinde Farkli Lezzete Dönüsüyor

Cografi Isaretli Tokat Kebabi Almus Ilçesinde Farkli Lezzete Dönüsüyor

Tokat’in cografi isaretli Tokat Kebabi, Almus ilçesinde halkin kendine özgü pisirme teknigiyle farkli bir lezzete dönüsüyor.

Tokat’in cografi isaretli Tokat Kebabi, Almus ilçesinde halkin kendine özgü pisirme teknigi ile bambaska bir lezzete dönüsüyor. Özellikle Kurban Bayrami’nda kesilen kurban etleriyle hazirlanan bu kebap, yörenin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer aliyor. Cografi isaretli Tokat kebabindan farkli olarak yapilan yöreye has Almus Muhat Kebabi, Tokat’in Almus ilçesinin yüksek rakimli yaylarinda kekikle beslenen 6-9 aylik erkek kuzulardan elde edilen et ve kuyruk yagi ile hazirlaniyor. Etler, yörede dogal olarak yetistirilen patlican, domates ve biberlerle birlikte, marine edilmeden agaç sislere dizilerek odun atesinde pisiriliyor. Almus kebabini Tokat kebabindan ayiran en büyük özellik ise, demir sis yerine ince agaç dallarinin kullanilmasi. Bu sayede, kebabi pisirmek isteyenler dogal olarak çevreden bulduklari ince agaç dallarini biçakla temizleyerek demir sise ihtiyaç duymadan kebabi odun atesi közünde pisirebiliyor. Yerli ve yabanci turistlerin ugrak mekâni haline gelen Tokat’in Almus ilçesine bagli Çevreli kasabasindaki Çatak Yaylasi, yaz aylarinda ve özellikle hafta sonlari yogun ziyaretçi akinina ugruyor. Doga harikasi yaylada, vatandaslar aileleriyle ve arkadaslariyla keyifle vakit geçirirken, Almus’a has kebabi tatma imkani buluyor.

Çatak Yaylasi’nda ailesiyle piknik yapan vatandaslardan Ihsan Biçer, uzun yillardir kendine has pisirme teknigiyle hazirlanan Almus kebabinin Tokat kebabindan en büyük farkinin etin demir ile temas etmemesi oldugunu belirtiyor. Biçer, “Tokat kebabi demir sislerle özel bir firinda pisiriliyor. Bizim Almus’ta ise tahta sisler kullaniyoruz. Içine patlican, domates, biber takiyoruz. Sivas tuzu kullandigimiz için de lezzeti çok farkli oluyor. Sizleri de Almus Çevreli kasabasina, Çatak Yaylasi’na kebap yemeye bekliyoruz” dedi.



Dogal Lezzet: Baharatsiz ve katkisiz

Aydinlar Mahallesi Muhtari Mustafa Saltik, Almus kebabinin hiçbir katki maddesi ve baharat kullanilmadan hazirlandigini belirterek, “Tokat kebabi demir sislerle ocaklarda pisirilir. Ayri bir lezzeti vardir. Bizim yaptigimiz kebap ise Almus ve Çevreli yöresine ait agaç sislerle, tahta sislerle yapilir. Etimizde sadece Sivas tuzu kullaniyoruz. Kuzu etinin bu dogal lezzeti, kebabimiza ayri bir tat katiyor. Herkesi bu essiz lezzeti tatmaya davet ediyoruz” diye konustu.



Kurban Bayrami’nda Almus Kebabi önerisi

Kurban Bayrami’nda et tüketmek isteyen vatandaslara önerilerde bulunan yöre halki, zahmetsiz ve katki maddesi gerektirmeyen Almus kebabini denemelerini tavsiye ediyor. Kendine has pisirme teknigi ile bambaska bir lezzete dönüsen Almus kebabi, bayramda da yörenin vazgeçilmez tatlari arasinda yer aliyor. Almus kebabi ve yaylada pisirilen çökelekli gözlemeler, damakta unutulmaz tatlar birakiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile