Unutulmaya yüz tutmus meslekler arasinda olan çömlekçiligi günümüzde yapan ustalarin sayisi gün geçtikçe azaliyor. Çömlek yapiminin çok mesakkatli olusu ve uzun ugraslar sonucu topragin kaplara dönüstürülmesinden pek çok kisi bu meslekle artik ilgilenmiyor. Çömlek yapimi için hazirlanan toprak bezeler haline getirildikten sonra Islek adi verilen çömlek tezgahina aliniyor. Tezgahta çömlek ustasi elleriyle topraga yapilmak kabin seklini veriyor. Yapilan toprak kaplar ilk olarak güneste daha sonra gölgede kurutuluyor, son olarak da özel firinlarda pisiriliyor. Toprak bazen su tasimak için testi, bazen yemek pisirmek için güveç bazen de evleri süslemek için süs esyasi oluyor.
“Iki kursiyerim burada kendisi atölye açti”
Çömlekçilige Konya’nin Doganhisar ilçesinde baslayan, kültürel miras temsilcisi, devlet sanatçisi Mehmet Gürpinar (52), tezgahin basina ilk defa 9 yasinda oturdugunu ve 43 yildir meslegine devam ettigi söyledi.
Gürpinar, “Meslege Doganhisar’da basladim. Benim babamin meslegi. Okuyarak gelmedim, çekirdekten yetistim. Önceden çömlek yaparken çamuru elle yogururduk, ayaklarimizla teperdik. Makineler elle çalisirdi ama simdi teknoloji ilerledikçe elektronige döndük. Çamurlari hazir almaya basladik. 43 yildir da bu meslege devam ediyorum. Ecdat Parkina atölyemi 4 yil öne açtim. 4 yildir burada faaliyet gösteriyorum. Çok sayida kursiyerim var. Kursiyerler genelde kadin, çünkü kadinlar bu ise daha özgüvenle sariliyorlar. Iki kursiyerim de burada kendisi atölye açti. Onlar su an devam ediyor. Burada da gelen vatandaslara ögretmeye çalisiyorum. Ayni zamanda kültürel miras temsilcisiyim, devlet sanatçisiyim. Bu meslegi yasatmaya çalisiyoruz” dedi.
Çömlek topraginin öneminden bahseden Gürpinar, “Topragi önceleri Doganhisar’dan aliyordum. Kendi memleketimin topragini kullaniyordum. Neden kendi memleketimin topragi? Doganhisar’da kirmizi toprak biz de çok meshur, suyu çok soguk tutuyor. Testilerinde halen daha onu kullaniyorum. Diger ürünlerim topragini da Avanos’tan getirttiriyorum. Hazir toprak aliyorum. Böyle devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Çömlekçiligi Gelecek Kusaklara Aktariyor
Konya’da 43 yildir baba meslegi olan çömlekçiligi yapan Mehmet Gürpinar, sanatini gelecek nesillere aktarmak için atölyesinde çalismalarini sürdürüyor, bu sanati icra etmek isteyenlere ders veriyor.



















