Corona Virüsünün Ankara Antlaşması’na Etkileri?

Corona Virüsünün Ankara Antlaşması’na Etkileri?

Türk vatandaşlarının İngiltere’de kendi işlerini kurarak yerleşim hakkı almalarını sağlayan Ankara Antlaşması uzun yıllardır uygulanıyor.

Bu anlaşma kapsamında başvuru yapan kişi ve aile üyeleri İngiltere'de yaşama ve iş kurma imkânı elde ediyorlar. Çocukları İngiliz okullarında ücretsiz olarak eğitim görebiliyor. Tüm aile üyeleri sağlık sisteminden de faydalanabiliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Corona virüsü bu anlaşma ile İngiltere'ye başvuru yapan veya yerleşmiş olan kişileri de etkilemekte. İkinci vatandaşlık ve yurtdışı oturum konusunda danışmanlık hizmeti sunan Yeni Bir Hayat firmasının bu konu hakkında yaptığı açıklamaya göre Ankara Antlaşması başvuruları devam ediyor. Ancak süreçle ilgili gecikme ve bazı aksaklıklar var.

Ankara Anlaşması ile başvuru yapmak isteyen kişilerin öncelikle kapsamlı bir dosya hazırlamaları gerekiyor. Bu dosya daha sonra başvuru kapsamında İngiliz İçişleri Bakanlığı'nın online sistemine yükleniyor. Bu başvurunun ilk aşaması. Şu anda online olarak bu işlem gerçekleştirilebiliyor. Ancak yapılan başvurunun işleme alınması için İngiliz vize merkezi TLS'e kişisel olarak gidip resim çektirmek ve parmak izni vermek gerekiyor. TLS ise Nisan sonuna kadar kapalı. Yani başvurunuz sisteme giriyor, ancak işleme alınamıyor. Yeni Bir Hayat buna rağmen kişilerin başvurularını online olarak yapmalarını, TLS randevu vermeye başladığında ise son kalan işlemin tamamlanmasını tavsiye ediyor.

Süreç içindeki bir diğer sorun ise İngiltere'de Nisan ortasına kadar karantinanın olması. Bu nedenle daha önce yapılan başvuruların değerlendirme sürecinde de aksamalar var. Zira karantina dolayısıyla çalışanlar işe giremiyor veya evden çalışıyorlar. Nisan ayı ortasından sonra değerlendirmelerin biraz gecikme ile de olsa normale dönmesi bekleniyor.
Corona virüsünün Ankara Anlaşmasına olan bir diğer etkisi ise başvuruları onaylanan ancak henüz İngiltere'ye gitmeyen kişiler üzerinde görülüyor. İngiltere yapılan başvuru onaylandığında kişilere 1 ay geçerli bir vize veriyor. 30 gün içinde kişinin İngiltere'ye gidip, oradan 1 yıl geçerli oturum kartını teslim alması gerekiyor. Seyahat kısıtlamasından dolayı İngiltere'ye gidemeyen kişiler ise 30 günlük vizelerinin bitmesi durumu ile karşılaşıyorlar. Yeni Bir Hayat firması bu durumda kalanların vize yenilemesi başvurusu yapmalarının gerektiğini açıklıyor. Bu işlem online olarak yapılabiliyor.

İngiltere'nin yatırımcılara sunmakta olduğu bir diğer seçenek olan Tier 1 Yatırımcı vizesi de tıpka Ankara Anlaşması gibi Corona virüsünden olumsuz olarak etkilenmekte. Karantina nedeniyle bu programa yapılan başvurular da Nisan ortasına beklemeye alınmış durumda. Ancak Tier 1 yatırımcı programının £2,000,000 gibi bir yatırım tutarıyla yapılmasından dolayı karantinadan sonra bu alandaki başvuruların öncelikli olarak ele alınması bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile