Çorum'da Savunma Sanayisi Için Is Insanlari Bir Araya Geldi

Çorum'da Savunma Sanayisi Için Is Insanlari Bir Araya Geldi

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede: 'Bu dönem bizim uluslararasi nitelikte savunma sanayine hizmet edebilecek nitelikte ekipman, donanim yapma kalitesine erisebilir hale gelmemiz gerekiyor'.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, "Bu dönem bizim uluslararasi nitelikte savunma sanayisine hizmet edebilecek nitelikte ekipman, donanim yapma kalitesine erisebilir hale gelmemiz gerekiyor." dedi.

Çorum'da sanayicilerin savunma sanayisine yönelik üretim yapmalarini tesvik etmek, önemli savunma sanayisi tesislerinin yöneticileri ile is insanlarini bir araya getirmek amaciyla SAHA Istanbul ile Çorum Ticaret ve Sanayi Odasinca (TSO) "Savunma Sanayi Bulusmasi" gerçeklestirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Hasan Büyükdede, Çorum TSO Toplanti Salonu'nda düzenlenen bulusmada yaptigi konusmada, Türkiye'de sanayicilerin savunma sanayisine gerekli donanim, ekipman yapma kapasitesine ulasmasi gerektigini söyledi.

Savunma sanayisi, sivil havacilik ve uzay sektörlerinde milli sistemler gelistirmek hedefiyle kurulan SAHA Istanbul'un kurucularindan oldugunu belirten Büyükdede, "Biz SAHA Istanbul'u kurdugumuzda 27 firmaydik. Iki yilda 175 firmaya ulastik, bugün 628 üyeye geldik. Su anda büyük bir talep var." dedi.

Savunma sanayisine üretim yapmanin nitelik açisindan ayricaliklarinin olduguna dikkati çeken Büyükdede, söyle devam etti:

"Bu dönem bizim uluslararasi nitelikte savunma sanayine hizmet edebilecek nitelikte ekipman, donanim yapma kalitesine erisebilir hale gelmemiz gerekiyor. Savunma sanayine hizmet etmek siradan bir konu degil. Bu nitelige firmalarimizin hizla eristigini görüyoruz. Hem silah hem uçak ve uzay endüstrisinde olsun çok büyük bir gelisim, degisim ve dönüsüm var. Firmalarimiz bu konuya dogru kalitelerini artirarak kendilerini çekmek durumundalar."

- "Sanayimizi Avrupa'da belli boyuta gelmis ülkeler düzeyine getirmek zaruretimiz"

Türkiye'nin toplam 280 bin hektar sanayi tesisine sahip oldugunu ifade eden Büyükdede, "Türkiye sanayi bakimindan çok zengin bir ülke gibi görünse de yeterince zenginlige sahip degiliz. Hatta sanayi fakiri ülkelerden biri kabul edilebiliriz. Bu konuda Sanayi Bakanligi olarak yaptigimiz çalismalarda sunu gördük, Türkiye'de 280 bin hektar toplam sanayimiz var. Bunun yalnizca 110 bini organize sanayi bölgelerinde. Gayri Safi Milli Hasilamiz da belli. Kisi basi 7-8 bin dolarin etrafinda, vasat bir seviyede devam ediyoruz. Biz vasatliktan kurtulmak istiyoruz ama biz böyle gidersek bir müddet sonra G-20'den bile düsebiliriz. Bizim kendimizi toparlayip, sanayimizi Avrupa'da belli boyuta gelmis ülkeler düzeyine getirmek gibi bir zaruretimiz var." degerlendirmesinde bulundu.

- "Sanayi arazimizi 650 bin hektara çikarmanin mücadelesini veriyoruz"

Türkiye'nin Italya, Fransa, Almanya ile mukayese edebilir bir ülke haline gelmesi gerektiginin altini çizen Büyükdede, sunlari dile getirdi:

"Italya'da 300 bin kilometrekarenin yüzde 2,2'si sanayide. Yani 650 bin hektar sanayisi var. Fransa'nin 900 bin hektari var. Almanya'nin arazisinin yüzde 4,5'i sanayi. Gayri Safi Milli Hasilasi da 48 bin dolar. 1,5 milyon hektar kadar sanayisi var. Biz ise 'Sanayi bölgesi kurar miyiz, genisler miyiz, tarimdan alir miyiz?' gibi kavgalar veriyoruz. Bu dönem içinde Bakanlik olarak tüm sanayi alanlarimizi diger bakanliklarimizla birlikte çalisarak büyütmeye gayret ediyoruz. Yapabilirsek insallah 280 bin hektar olan sanayi arazimizi 650 bin hektara çikarmanin mücadelesini veriyoruz. Bunu çikarabiliriz ve çikardigimizda da doldurmamiz lazim. Mevcut isletmelerimizin de kapasitesini yukari çekmek gibi bir görevimiz var."

- "Çin'de yatirim yapmis Avrupa firmalarinin Türkiye'ye gelmek gibi bir dertleri var"

Avrupa ülkelerinden firmalarin Çin'deki yatirimlarini çesitli Avrupa ülkelerine tasimaya gayret ettigini anlatan Büyükdede, sunlari kaydetti:

"Özellikle Çin'de yatirim yapmis Avrupa firmalarinin Türkiye'ye gelmek gibi bir dertleri var. Çünkü su anda Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan hatta Slovenya'da durmadan ortakliklar kurmaya gayret ettikleri dönemde biz hizla dünyaya açilmak ve onlarla entegre sanayi tesisleri kurmak gibi bir döneme girmek zorundayiz. Çin'in biraktigi o alani bizim üstlenmek gibi bir yapiya da ihtiyacimiz oldugunu görüyoruz. Olanca gücümüzle üretim alanlarimizda mümkün oldugunca yabancilarla kol kola girmis müesseseler kurma ihtiyaci duyuyoruz. Dolayisiyla altyapisi düzgün, nitelikli degerler üretme zaruretindeyiz."

Çorum Vali Yardimcisi Recep Yüksel ile TSO Baskani Çetin Basaranhincal da konusmalarinda, sanayisiyle öne çikan Çorum'un demir yolu talebini dile getirdiler.

Toplantinin ikinci bölümünde ise Dünya Gazetesi'nden Hakan Güldag'in moderatörlügündeki panelde Savunma Sanayi Baskanligi Sanayilesme Daire Baskani Murat Çizgel, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Milli Teknoloji Genel Müdürü Zekeriya Costu, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Sanayi Genel Müdür Vekili Serkan Çelik, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü Yasin Akdere, Askeri Fabrikalar Genel Müdürü Imdat Ersoy, ASELSAN Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Nuh Yilmaz, TAI Tedarik ve Sanayilesme Müdürü Veli Erdogan, ROKETSAN Tedarikten Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Akin Toros ve TÜBITAK SAGE Genel Müdürü Gürcan Okumus sunum yapti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile