Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'nde Konustu Açiklamasi (2)

'Yapilan projeksiyonlar 2050 yilinda Bogaz'dan geçecek gemi sayisinin 78 bini bulacagini gösteriyor. Halbuki hesaplamalara göre Istanbul Bogazi'nin güvenli gemi geçis kapasitesi 25 bindir' '(Bize sorulmadi) diyenlere sesleniyorum. Unutmayin, kime sorulmasi gerekiyorsa onlara sorulmus ve yola böyle çikilmistir' 'Modelle çalismalarinda dünyanin en önde gelen mühendislik merkezi bünyesinde 35 ayri ülkeden 3 bin 500 kisi görev aldi Bay Kemal. Biz neyi, nerede, kiminle yapacagimizi çok iyi biliriz. Bak bu bir çesme açilis töreni degil, bir çesme musluk takma töreni de degil' 'Kanaldan geçecek gemi boyutlari ve trafik kapasitesi Bogaz'daki mevcut trafigin yüzde 99'unu karsilayacak sekilde tespit edildi' 'Kanalin uzunlugu 45 kilometre. Taban genisligi minimum 275 metre. Derinligi, küsurati söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi' 'Yapilan etütler Kanal Istanbul'daki gemi trafiginin Bogaz'a göre 13 kat daha güvenli gerçeklesecegini gösterdi'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yapilan projeksiyonlarin 2050 yilinda Bogaz'dan geçecek gemi sayisinin 78 bini bulacagini gösterdigini belirterek, "Halbuki hesaplamalara göre Istanbul Bogazi'nin güvenli gemi geçis kapasitesi 25 bindir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul Sazlidere Köprüsü Temel Atma Töreni'ndeki konusmasinda, geçen yil Kabatas açiklarinda kiyiya sürüklenen dev bir Rus savas gemisinin yol açtigi endisenin henüz unutulmadigini söyledi.

Montrö'de kilavuz kaptan ve römorkör kullaniminin zorunlu tutulmamasinin ticari gemilerin bogaz geçisindeki riskleri daha da artirdigini dile getiren Erdogan, bugün gemilerin geçisi için bogazin kapatilmak zorunda kalinmasi ve gemiler arasinda birakilmasi gereken mesafelerin ciddi zaman kayiplarina yol açtigini kaydetti.

Bu tür gemiler için beklemede geçen her saatin önemli bir maliyet oldugunu belirten Erdogan, "Yapilan projeksiyonlar 2050 yilinda Bogaz'dan geçecek gemi sayisinin 78 bini bulacagini gösteriyor. Halbuki hesaplamalara göre Istanbul Bogazi'nin güvenli gemi geçis kapasitesi 25 bindir. Kapasite yogunlugunun kaynaklanan sintine ve balast sularinin yol açtigi sikintilar yaninda ev ve sanayi atiklarinin kirlettigi Istanbul Bogazi alarm zilleri vermeye baslayali çok oldu." diye konustu.

Erdogan, Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununa da deginerek, "Müsilajla ilgili bakin Marmara ne durumda. Felaket degil mi? Nedir bu durum diye hep yandik diyoruz." ifadelerini kullandi.

Bogazin gemi geçislerine kapatilamayacagini ifade eden Erdogan, artan trafigi karsilamak için yeni bir kanal insasi düsüncesini gündeme getirdiklerini, Kanal Istanbul'a "Istanbul'un gelecegini kurtarma projesi" olarak baktiklarini vurguladi.

- "Amacimiz vatandaslarin can ve mal güvenligini korumak"

Cumhurbaskani Erdogan, Kanal Istanbul projesiyle amaçlarinin her seyden önce Istanbul Bogazi ve çevresindeki vatandaslarin can ve mal güvenligini saglamak oldugunu belirterek, "Bogaz'in tarihi ve kültürel dokusunu güvenlik altina almak için de bu projeye ihtiyaç vardir. Gemi trafigi yükünün hafifletilmesi, Bogaz'in giris ve çikisindaki beklemelerin azaltilmasi, Bogaz'daki seyir zorlugundan kaynaklanan sikintilarin ortadan kaldirilmasi da projenin amaçlari arasinda yer aliyor. Elbette ülkemizin küresel ticarette daha etkin rol oynamasi, ulastirma ve lojistik koridorlarindan daha fazla pay almasiyla diger stratejik unsurlari da bunlara eklememiz gerekiyor." seklinde konustu.

Erdogan, proje kapsaminda yer alan 500 bin kisi kapasiteli yerlesim alanlari ile depreme hazirlik için gereken alternatif yerlesim alanlari olusturulmasi konusundaki eksigin de kapatilacagini dile getirerek, söyle devam etti:

"Görüldügü gibi bu pek çok faydayi ayni anda saglayacak bereketli bir projedir. Kanal Istanbul fikrini milletimizle paylastigimiz 27 Nisan 2011'den itibaren proje en ince detayina kadar çalisildi. Önce güzergah, ardindan sondaj ve ön proje, daha sonra etüt proje, takiben ayrintili saha ve laboratuvar çalismalariyla çed süreci yürütüldü. Her ne kadar birileri kendi yetki alanlarinda olmayan hususlarla ilgili bize sorulmadi diye sizlaniyorsa da projenin her asamasi hukuka ve bilime uygun sekilde yürütüldü ve tamamlandi. Buradan sesleniyorum. (Bize sorulmadi) diyenlere sesleniyorum. Unutmayin, kime sorulmasi gerekiyorsa onlara sorulmus ve yola böyle çikilmistir. Sizin zaten bu ülkede bu güne kadar dikili bir agaciniz yok. Bu ülkede sizler su ana kadar Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptik, aynen bugün Kanal Istanbul için nasil çildiriyorsaniz, orada da öyle çildirdiniz. Marmaray'i yaptik. Marmaray'da yine ayni sekilde önümüzü kesmeye çalistiniz, çilginlar gibi ama yaptik."

Erdogan, Avrasya Tüneli, Osman Gazi Köprüsü ve Istanbul Izmir yolu yapilirken de önünün kesilmek istendigini belirterek, "Eger biz sizi dinlemis olsaydik bunlarin hiçbiri yapilamayacakti." dedi.

Birinci Köprü yapilirken de önünün kesildigini, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yapilirken de ayni seylerle karsilasildigini dile getiren Erdogan, "Eger o zamanin iktidarlari sizi dinlemis olsaydi bugün ne Sehitler Köprüsü olacakti ne Fatih Sultan Köprü ne de Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacakti. Dinlemedik, dedik ki kervan yürür ve kervan yürüdü. Nissibi Köprüsü'nü yaptik. Eger bunlari dinleseydik Nissibi Köprüsü de yapilamayacakti. Ama biz dinlemedik, yolumuza devam ettik. Zaten bu hususlarda en küçük bir eksiklik, yanlislik, usulsüzlük olsaydi simdiye kadar ortaya çikardi." ifadelerini kullandi.

- "Güzergah en makul ve verimli hat olarak seçildi"

Cumhurbaskani Erdogan, mevcut güzergahin 5 ayri alternatif arasindan bilimsel çalismalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildigini vurgulayarak, söyle konustu:

"Sadece proje çalismalarinda 11 ayri üniversiteden 51 bilim insaniyla toplamda 204 uzman görev yapti. Kanal hatti boyunca 304 ayri yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj, 248 adet jeofizik etüt gerçeklestirildi. Modelle çalismalarinda dünyanin en önde gelen mühendislik merkezi bünyesinde 35 ayri ülkeden 3 bin 500 kisi görev aldi Bay Kemal. Biz neyi, nerede, kiminle yapacagimizi çok iyi biliriz. Bak bu bir çesme açilis töreni degil, bir çesme musluk takma töreni de degil. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin bugün temelini atiyoruz. Kanaldan geçecek gemi boyutlari ve trafik kapasitesi Bogaz'daki mevcut trafigin yüzde 99'unu karsilayacak sekilde tespit edildi."

Cumhurbaskani Erdogan, Istanbullulara ve tüm vatandaslara seslenerek, sunlari kaydetti:

"Kanalin uzunlugu 45 kilometre. Taban genisligi minimum 275 metre. Derinligi, küsurati söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi. Bir baska ifadeyle 275 metre uzunluga kadar petrol tankerleri ve 350 metre uzunluga kadar olan konteynir gemileri bu kanaldan geçebilecek. Bunlari Istanbul'dan kazasiz belasiz geçirmek öyle kolay is degil. Her an her türlü riski tasiyorduk. Yapilan etütler Kanal Istanbul'daki gemi trafiginin Bogaz'a göre, dikkat edin 13 kat daha güvenli gerçeklesecegini gösterdi."

(Sürecek)

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile