Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Yapay Zeka Çalisma Hayatini Derinden Etkileyecek'

Cumhurbaskani Yardimcisi Yilmaz Açiklamasi 'Yapay Zeka Çalisma Hayatini Derinden Etkileyecek'

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, “Yapay zekayla bazi isler kaybedilecek ama bundan daha fazla is olusturulmus olacak. Dolayisiyla çalisma hayatini da derinden etkileyecek bir gelismeyle karsi karsiya oldugumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, Yapay Zeka Politikalari Dernegi tarafindan düzenlenen ‘Al Tomorrow Summit 2024’ programina katildi.

Ankara’da bir otelde gerçeklesen programla yapay zeka konusundaki korku ve kaygilarin ortadan kaldirilmasi amaçlandi. Programin açilis konusmasini yapan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz, her yeni gün yapay zeka uygulamalari açisindan çigir açan gelismelere taniklik ettiklerini ve bu gelismelerin tarihteki hiçbir degisimle karsilastirilamayacak kadar hizli bir sekilde gerçeklestigini ifade etti.



“Yapay zeka çalisma hayatini derinden etkileyecek”

Uluslararasi Para Fonu (IMF) tarafindan yapilan bir arastirmaya göre dünya genelindeki islerin yaklasik yüzde 40’inin yapay zekadan etkilenecegini dile getiren Yilmaz, “Bazi isler belki kaybedilecek ama bundan daha fazla is olusturulmus olacak. Belki bundan da önemlisi yaptigimiz mevcut isler de dönüsmüs olacak. Ayni isleri yapmaya devam edecegiz belki ama çok farkli sekillerde bu isleri yapmis olacagiz. Dolayisiyla çalisma hayatini da derinden etkileyecek bir gelismeyle karsi karsiya oldugumuzu ifade etmek isterim” degerlendirmesinde bulundu.

“Dijital Türkiye hedeflerimiz dogrultusunda yapay zeka ekosistemimizi gelistiriyoruz”

Yilmaz, yapay zekanin potansiyelinden en iyi sekilde yararlanmak ve bu alandaki riskleri minimize etmek için devletlerin saglam yapay zeka politikalarina sahip olmasi gerektigini vurgulayarak, “Yapay zeka alaninda bir taraftan firsatlardan yararlanirken, bu firsatlari degerlendirirken diger taraftan da birçok açidan olusturdugu tehditleri ve riskleri de iyi yönetmemiz ve bunlari da hep birlikte yönetmemiz gerekiyor. Yapay zeka gerçek zekayi ikame etmemeli, onunla birlikte anlam ifade etmeli. Yapay zekayi da üreten bir gerçek zeka var. Bu dönüsümde Türkiye olarak pay sahibi olmak için Milli Teknoloji Hamlemiz ve Dijital Türkiye hedeflerimiz dogrultusunda yapay zekâ ekosistemimizi gelistiriyoruz” seklinde konustu.



“Yapay zeka alaninda 71 adet yeni ön lisans ve lisans programi açilacak”

Yilmaz, Türkiye’de 40’dan fazla yapay zeka odakli yüksek lisans ve doktora programi ile 30’un üzerinde üniversitede ileri analitik, yapay zeka ve robotik arastirma merkezleri bulundugu bilgisini aktararak, “Bu gerçekten gurur verici ama giderek daha da gelisecek. Belki de bu alanda uzmanlasmis üniversitemiz de olacak. Tabii ki bunu da hedeflemek durumundayiz. Önümüzdeki dönemde yapay zeka alaninda 71 adet yeni ön lisans ve lisans programinin açilmasi planlaniyor. Ayrica alana özgü meslek standartlari ile beceri haritalari da çikarilmakta. Genç neslin çigir açan teknolojilere uyumu bizim için büyük önem arz ediyor. Bu baglamda Milli Egitim Bakanligi her kademede egitim müfredatini yapay zekâ konularini da kapsayacak sekilde güncelledi ve 81 ilde atölyeler açilmaya devam ediyor” seklinde konustu.



“Yapay zeka ile kamuda tasarrufu daha etkin bir sekilde yapacagiz”

Türkiye’de orman yanginlariyla mücadele, ekin alanlarinin analizi, gümrük risk analizleri, KOBI danismanligi, savunma sanayii, saglik destek hizmetleri gibi alanlarda ileri analitik ve yapay zeka uygulamalarinin kamuda aktif olarak kullanildigini ifade eden Yilmaz, su ifadelere yer verdi:

“Bazi kamu kurumlarinda yapay zeka odakli is birimleri kurulmaya baslanmis olup, bu alan kamu yönetiminin bir parçasi haline geliyor. Bunu hizla yayginlastirmamiz lazim. Burada esas olan da üretkenlik ve verimlilik. Biliyorsunuz bir tasarruf ve verimlilik paketi açiklamistik. Özellikle bu dönem sadece tasarruf paketi demedik, tasarruf ve verimlilik paketi dedik. Isin özü verimlilik. Birim kaynakla daha fazla sonuç üretmek. Bunu da yeni teknolojilerle çok daha etkin bir sekilde yapacagimiza inaniyorum. Bunu yaparken de sosyal adaleti ve dengeleri gözetmemiz ve bu teknolojilerin yeni esitsizlikler üretmemesi çok önemli. Dolayisiyla bütün toplumsal süreçleri içine alan bir süreç tasarlamamiz çok önemli."

Çevresel boyutta da yapay zekanin önemine dikkat çeken Yilmaz, iklim degisikligi, su gibi temel kaynaklarin kullaniminda, enerji üretiminde, sifir karbon hedefine ulasma gibi vizyonlarda yapay zekanin çok kritik roller oynayabileceginin altini çizdi.

“Yapay zeka altyapilarini gelistirmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanligimizla yürütülen çesitli çalismalar var”

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Dijital Dönüsüm Ofisi’nin yogun çalismalari neticesinde 2021 yilinda Dijital Avrupa Programi’na (DAP) katilim için baslayan müzakerelerin tamamlandigini ve Türkiye’nin programa katilim sagladigini hatirlatan Yilmaz, programdan daha çok faydalanmak için daha fazla yapay zeka projesi üretmeleri gerektiginin altini çizdi. Yilmaz, “Yapay zeka çalismalari için ihtiyaç duyulan teknik altyapilari gelistirmek de diger bir önceligimiz. Bu kapsamda Sanayi ve Teknoloji Bakanligimiz koordinasyonunda yürütülen çesitli çalismalar var. Örnegin Türkiye için ulusal bir büyük dil modeli gelistirmek üzere bazi STK’lar, özel sektör firmalarinin da destegiyle ortak bir teknik altyapi olusturmaya yönelik çalismalar sürüyor” açiklamasinda bulundu.

“AB’nin Yapay Zeka Kanunu’na ülkemizde uyum saglamak üzere bir mevzuat hazirligi sürdürülüyor”

Yapay zeka konusunda uluslararasi arenada hem mevzuat gelistirmeye hem de teknik standart hazirlamaya yönelik yogun çabalar yürütüldügünü vurgulayan Yilmaz, “AB’nin yapay zeka teknolojilerinin gelistirilmesi açisindan uyulmasi gereken risk yönetim mekanizmalarini tanimlayan Yapay Zeka Kanunu’na (AI Act) ülkemizde uyum saglamak üzere bir mevzuat hazirligi su anda Sanayi ve Teknoloji Bakanligi ile Dijital Dönüsüm Ofisi koordinasyonunda sürdürülüyor” dedi.

Konusmalarin ardindan Yapay Zeka Politikalari Dernegi tarafindan Cumhurbaskani Yardimcisi Cevdet Yilmaz’a hediye takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile