Cüneyt Arkın'ın Karate Hocası Dövüş Sahnelerini Beğenmiyor

Beyaz perdede dövüşŸ sanatları deyince akla gelen ilk isimlerden Cüneyt Arkın'ın karate hocası Osman Betin, son dönem dizi ve filmlerdeki dövüşŸ sahnelerinin "gerçekçi" olmadığŸını söyledi.

Betin, beyaz perde ve ekranlardaki kavga ve aksiyon sahnelerini AA muhabirine değŸerlendirdi.
Sinemaya film setlerinde çalışŸan öğŸrencisinin aracılığŸıyla Cüneyt Arkın ile tanışŸmasının ardından başŸladığŸını anlatırken, "Cüneyt Arkın'ın hayranıydım, tanışŸtığŸımızda gözüme dev gibi göründü, elim ayağŸım titredi. LJalışŸmaya başŸladık, bir daha hiç ayrılmadık" diyen Betin, bu 30 yılı aşŸkın sürede 35 film çektiklerini bildirdi.
-"Oyuncu eğŸitmeniyle çekimlerden önce çalışŸmalı"
Osman Betin, "karateye aşŸık" olan Cüneyt Arkın'ın aynı zamanda çok disiplinli çalışŸtığŸını ve her filmde dövüşŸ sahnelerine birlikte hazırlandıklarını bildirdi.
Sahnelerin gerçekçi olması için her filmde mutlaka karate öğŸrencilerinin de rol aldığŸını kaydeden Betin, gözlemlerini paylaşŸırken şŸunları söyledi:
"Mesela ikinci kattan aşŸağŸı atla deyince bizim sporcular atlıyor ama bir oyuncuya söylersen 'önce parayı konuşŸalım' diyor. Biz gözü karaydık ama eğŸitimliydik de... Bu işŸ yapılacaksa oyuncu ilk önce eğŸitmeniyle çekimlerden önce çalışŸacak. Mesela Angelina Jolie, bir role bürünmeden en az 6 ay önce, eğŸitmenleriyle, spor hocasıyla, doktoruyla beraber yaşŸıyor, bizde böyle bir şŸey yok. O zaman yapmacık kalıyor."
-"Dizilerdeki dövüşŸ sahneleri işŸe yaramaz"
Betin, televizyonun son yıllarına damga vuran "Kurtlar Vadisi", MuhteşŸem Yüzyıl" ve "DirilişŸ ErtuğŸrul" dizilerindeki dövüşŸ sahnelerine dikkati çekerek, "Hepsi işŸe yaramaz. Oyuncular gerçek kavga imajı oluşŸturamıyor. Halbuki piyasada binlerce karate hocası var, mutlaka onlardan faydalanılmalı. Tabii sinema biraz esneklik istiyor çünkü sinema yumruğŸu ile karate vuruşŸ tarzı farklı. Bu ikisini birleşŸtiren uzman sayısı ise çok az" değŸerlendirmesinde bulundu.
Japon ve Osmanlı kılıçları üzerine de eğŸitimi bulunduğŸuna işŸaret eden Betin, MuhteşŸem Yüzyıl'ın ilk bölümlerinde davet edildiğŸini ancak oyuncuları 15 gün eğŸitme talebinin kabul edilmediğŸini, üçüncü gün setten ayrıldığŸını anlattı.
-"DövüşŸ sahnelerimiz LJin de bile kullanıldı"
Betin, YeşŸilçam'da dövüşŸ sahneleriyle ilgili ise şŸu değŸerlendirmelerde bulundu:
"Biz Nuri Alço ile bir kavga sahnesi çektik. Nuri'ye, 'Sen bana yumrukla vursan, hatta seni benim üzerime atsalar beni yine deviremezsin. Sen bana kafa at. Ben sersemleyip düşŸeyim, sen kaç' dedim. Kamerayı amorsa koyduk, Nuri, tam göğŸsümün yanına vurdu, ben darbeyi aldım ve düşŸtüm. Yönetmen de birden panikledi ve kamerayı bırakıp koşŸtu. 'Yok bir şŸey, rol yapıyoruz' dedim, inanamadı. Sahneyi çekememişŸ, tekrarladık. Böyle sahici yapıyorduk."
Betin, rol aldığŸı pek çok dövüşŸ sahnesinin LJin de bile kullanıldığŸını kaydederek, "LJin yapımı bir kungfu filminde kendimi gördüm. Bizim filmden sahne almışŸlardı" dedi.

Yılmaz Kanat'ın yönettiğŸi Doruk filminde Cüneyt Arkın'ın camı kırarak geçme sahnesinde görev aldığŸını bildiren Osman Betin, "Tesadüfen aynı yerde belgesel çeken Japonlar vardı. Bizim ne yapacağŸımızı anlayınca yanımıza geldiler. Bizimle röportaj yapıp belgesellerinde yer verdiler ve sonucunu görene kadar da beklediler. 4 milimetre cam, şŸeker değŸil, gerçek cam. En az 30 kilometre hızla geleceksin dirsekle vuracaksın ve düşŸünce hemen kalkmayacaksın. LJektik, hiçbir şŸey olmadı; sigorta yok, para yok, aşŸk var" diye konuşŸtu.
 
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile