Darfur sorununa en kalıcı çözümü Türk derneği sağlıyor

Birleşmiş Milletler'in bile gıda yardımı yapmaktan öteye gidemediği Sudan'ın Darfur bölgesindeki mülteci sorununa en kalıcı çözüm Türk derneklerinden

Birleşmiş Milletler'in bile gıda yardımı yapmaktan öteye gidemediği Sudan'ın Darfur bölgesindeki mülteci sorununa en kalıcı çözüm Türk derneklerinden geliyor. 2003 yılında başlayan çatışmalardan dolayı yerinden olan 2 milyona yakın mülteci kamplarda yaşarken, mültecileri kamplarda yaşatmaya çalışan BM ve diğer yardım kuruluşları bölgeye sadece gıda ve su yardımı yapıyor. 2007'den beri bölgede olan Kimse Yok Mu Derneği ise kamplarda yaşayanların sorunlarına yönelik şimdiye kadarki en kalıcı çözümü hayata geçiriyor. Dernek, Güney Darfur bölgesinde kurduğu ve inşaat çalışmaları devam eden Orhaniye kasabası ile kamplarda yaşayan 806 aileyi bu kente yerleştirmeyi planlıyor. Kasabada ayrıca okul ve meslek edindirme kurslarının da açılması ve bölgeye getirilecek ziraat mühendisleriyle özellikle tarım alanında halkın yetiştirilmesi planlanıyor. Uzun vadede kampların tamamen ortadan kalkmasını sağlayacak proje, Sudanlı yetkililerden de büyük destek görüyor.

Halen ev inşaatlarının devam ettiği kasabaya şimdiye kadar bir karakol, bir cami ve bir yetimhane kurulmuş. En yakın elektriğin Güney Darfur'un başkenti Nyala'da olduğu ve haftada bir gün ancak verilebildiği bölgede, güneş panellerinden elde edilen enerjiyle kasabaya su getirilmiş. Orhaniye'nin farklı yerlerinde birkaç tane çeşme bulunuyor. Kimse Yok Mu Sudan Temsilcisi Orhan Erdoğan da evlerin tanesinin 4 bin 200 dolar olduğunu ve şimdiye kadar 30'u için sponsor bulunduğunu aktarıyor ve yardımseverlerden destek bekliyor.

Kimse Yok Mu Derneği tarafından Sudan'ın Güney Darfur bölgesinin başkenti Nyala yakınlarında yapımına başlanan Orhaniye, iç savaş sonrası kamplarda yaşamak zorunda kalan 806 ailenin yeni yaşam yeri olacak. İlk etapta sadece anne ve çocuktan oluşan ailelerin yerleştirilmesi planlanan kasaba, geçtiğimiz günlerde AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, AK Parti Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, AK Parti Aksaray Milletvekili İlknur İnceöz, AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu, sunucu ve yazar İkbal Gürpınar, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Doç Dr. Öznur Özdoğan tarafından ziyaret edildi.

Heyet, Orhaniye'de inşaatı devam eden evleri ve çadırları tek tek gezerek yetkililerden bilgi aldı. Heyet ayrıca yapımı biten bir yetimhanenin de açılışını yaptı.

Orhaniye'de gazetecilere açıklamalarda bulunan Kimse Yok Mu Sudan Temsilcisi Orhan Erdoğan, ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle binlerce kişinin yaşamını yitirdiğini ve evsiz kaldığını, arkada da binlerce yetim çocuk bulunduğunu belirtiyor. Bölgedeki insanların açlık ve yoksulluk içinde kamplarda hayatını sürdürmeye çalıştığını ifade eden Erdoğan, "Savaş sonrası köylerini terk etmek zorunda kalan 2 milyon kişi, kamplarda kalıyor. Bunların 700 binin Nyala şehrinde yaşıyor." bilgisini veriyor.

Özellikle Darfur bölgesinin, iç savaşın en yoğun yaşandığı ve hala yaşanmakta olan yer olduğunu aktaran Erdoğan, BM'nin savaştan etkilenen insanları kamplarda yaşatmaya çalıştığına dikkat çekiyor. Erdoğan, "BM, bu insanlara eğitim, ev, iş vermek yerine, kamplarda bulunmalarını istiyor. Çünkü, kamplarda yaşayanlardan istediğimiz gibi faydalanalım diyor. Çocukları kaçıralım, organlarını alalım diyorlar. Kamplarda güvenlik sorunu var. İnsanlar çocuklarının kaçırılmasından korkuyor" diye konuşuyor.

KASABADAKİ BİR EV, TÜRKİYE'DEKİ TRİPLEKS VİLLA İLE EŞDEĞER

İnsanlığın, burada yaşanan acılara duyarsız kalmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan, Kimse Yok Mu olarak insanları, yaşanabilir bir ortama kavuşturmayı amaçladıklarını dile getiriyor. "Kardeşlerimizi hem bir kasaba ortamında yaşatmak, hem de gereken eğitimleri vermeyi arzu ediyoruz." diyen Erdoğan, bir yandan da ziraat alanları açtıklarını anlatıyor. Kamptan getirilecek aileleri meslek sahibi etmek için, çağın gereklerine uygun modern tarımı öğretmeyi ve kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağlamayı amaçladıklarını aktaran Erdoğan, ardından şunları ekliyor: "Savaştan etkilenen insanlar, farklı yardım kuruluşlarını gönderecekleri 3-5 kilo yiyeceği sabahtan akşama kadar beklemek durumunda kalmasın. Bu nedenle insanlara ziraat alanları açarak, burayı kalkındırmak istiyoruz. 806 aileyi kapmalardan buraya getireceğiz. Yaşamlarını insani bir ortamda kendi evlerinde sürdürecekler. Türkiye'deki kardeşlerimizden katkı bekliyoruz. Yapacağımız evlerde, aileler rahatça kalabilecek, sıcaktan ve yağmurdan korunabilecek. Bir evi 4 bin 200 dolara mal ediyoruz. Ülkemizdeki evlerle kıyasladığımızda çok cüzi bir rakam. Türkiye'deki insanlar için, tripleks bir villa neyse, bizim burada yapacağımız evde o kadar değerli."

Kasabayı gezen AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise memleketinden kilometrelerce uzağa gelerek, insanlık adına hizmet verenlere teşekkür ettiklerini söylüyor. "İnsanlık öldü mü?'' dedirtecek manzaralara şahit olduklarını aktaran Akman, "Burada Müslüman kardeşlerimiz yaşıyor. Renkleri ve dilleri bizden farklı olsa da, insanlar. İnsanlığın olduğu her yere, milletimizin himmetlerinin ulaşmış olması çok sevindirici. Başta Kimse Yok Mu Derneği olarak bu konuda yardım ellerini buralara ulaştıran bütün herkese teşekkür ediyoruz." şeklinde konuşuyor.

Hükümetin de bu tür organizasyonların önünü açmak için, Kızılay gibi kuruluşlarla buralara ulaşmaya çalıştığını aktaran Akman, "Bu yardımlar devam edecek. Milletvekili arkadaşlarımızla buraya dikkat çekmek, yapılan işin öneminin altını çizmek ve manevi destek vermek için Sudan'a geldik." diye belirtiyor. Akman, "Gözleri ışıldayan o siyahi çocukları, hasta çocukları gördüğümüz zaman bir ameliyatın, çok küçükte olsa etrafı çevrili üstü kapalı bir mekanın ne kadar önemli olduğunu bu coğrafyada daha iyi anlıyorsunuz. Bu insanlar modern mekanlara kavuşturmalı. Medeniyete kavuşturulması için büyük gayret sarf ediliyor. İnşallah 10-15 yıl sonra, Sudanlı kardeşlerimizi çok daha iyi şartlarda görürüz." diye ekliyor.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Özlem Müftüoğlu da, derneğe çalışmalarından dolayı çok teşekkür ettiğini, insanların çok kötü koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını kaydediyor. Derneğin çok uzak yerlerden gelmesine rağmen çok güzel çalışmalar yaptığını ifade eden Müftüoğlu, "Sağlık ocağı, okul, karakol yapılmış. Şu anda evler yapılıyor. Bunlar derneğin duyarlılığını gösteriyor. Gerçekten duygulandırıcı ve göz yaşartıcı bir manzara." diyor.

Kimse Yok Mu heyeti daha sonra Orhaniye kasabasına ailelerin getirileceği mülteci kampını gezdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile