Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı‘nın (BAKA) düzenlediği ‘Batı Akdeniz Bölgesi ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları‘ toplantılarının ikincisi Isparta‘da Davraz Sirene Otel‘de başladı. 67 Arap 100‘ün üzerinde Türk işadamının katıldığı toplantıda turizmden tarıma, inşaattan madencilik ve kozmetiğe kadar pek çok konu görüşülüyor. Toplantıya Isparta Valisi Memduh Oğuz, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç, Arap Birliği Ankara Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri, Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında ticari işbirliği sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel‘in Türkiye Temsilcisi Muhammed Yahya El Muraffeh katıldı.
BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, açılış konuşmasında Körfez ülkelerinin işadamlarını Isparta‘da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, karşılıklı iş fırsatlarının değerlendirileceğini kaydetti.
ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç ise Körfez ülkeleri işadamlarının bölgede bir çok sektörde yatırım yapma fırsatına sahip olduğunu belirterek,"Amacımız Antalya, Isparta ve Burdur‘un iş imkanlarını dostlarımıza tanıtmak" dedi. Arap işadamlarına başta gülcülük ve kozmetik sektöründe yatırım yapabileceklerini söyleyen Kaçıkıoç," ITSO olarak bu işbirliğinde kendilerine yol göstereceğiz. Tabi BAKA adına çalışacağız. Odamızda Arap ülkeleri ile temas sağlayabilecek bir birim oluşturuldu. Bu kapsamda bir Umman şirketi ile bağlantıya geçtik" diye konuştu.
Bölgeye gelen işadamlarına ‘kardeşlerimiz‘ diye seslenen Vali Memduh Oğuz ise Arap işadamlarına Eğirdir Gölü çevresinde ortak bir yatırım çağrısında bulundu. Vali Oğuz konuşmasına şöyle devam etti:
"Burada bulunan tüm topluluklar bizim kardeşimiz. Türkiye Cumhuriyeti‘nin bakış tarzı sadece bu kelimeyle ifade edilir. Buraya işadamı olarak gelmeniz önemli değil. Sizin kardeşimiz olmanız bizim, için en önemli özelliktir. Bizde sizin ülkelerinizi ziyaret ederken yabancı bir ülkeye değil, kardeşlerimizin evine gidiyor gibi hissederiz. Türkiye‘de sizin kardeşlerinizin evidir. Kardeşlerinizin evine hoş geldiniz."
Eğirdir Gölü‘nün Türkiye‘nin en büyük içme suyu kaynağı olduğunu hatırlatan Vali Oğuz," BAKA‘nın önderliğindeki bu görüşmelerde Eğridir Gölü çevresinde ortak bir yatırım planlamasını kardeşlik arzusu olarak ifade ediyorum" dedi. Isparta‘yı Türkiye‘nin kalkınmış illerinden biri olarak tanımlayan Vali Oğuz, Arap işadamlarını güvenli kent Isparta‘da yatırıma adavet etti. Vali Oğuz, "Bu vilayette 550 bin ton elma, 170 bin ton kiraz, 10 bin ton kayısı üretilmektedir. İngiliz Kraliçesi‘nin kirazı bizim ağacımızdan kraliyet sofrasına gidiyor. Biz, istiyoruz ki kardeşlerimiz bu kirazı kendi memleketlerine götürsünler. Isparta kalkınmış doğal güzellikleri mükemmel, aynı zamanda güvenli bir şehirdir. Bizim vilayetimizde hiçbir suç işlenmez. Cüzdanınızı yere düşürseniz kaybolduğu yerde ertesi gün gidip bulabilirsiniz. Yatırım yapmak için her türlü ortam burada mevcuttur. İşadamlarımıza ‘Burada para ve imkan var, gelin birleşelim‘ demiyorum. Bizim sizinle paylaşmak istediğimiz zenginliklerimiz güzelliklerimiz var. Gelin bunu paylaşalım diyorum" ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından 67 Arap işadamı ve 100‘ün üzerinde Ispartalı işadamı Davraz Sirene Otel Konferans Salonunda oluşturulan masalarda karşılıklı iş görüşmesi yaptı.
Davraz‘da İşbirliği Zirvesi
Isparta Valisi Memduh Oğuz, Arap işadamlarını Isparta‘da yatırım yapmaya davet ederek, "İngiliz Kraliçesi‘nin kirazı bizim ağacımızdan kraliyet sofrasına gidiyor. Biz, istiyoruz ki kardeşlerimiz bu kirazı kendi memleketlerine götürsünler" dedi.