Depremin Yıl Dönümü Öncesinde Yeni Dalış Rekoru Deneyecek

Marmara Depremi'nde yıkılan evinin enkazından üç gün sonra kurtarılan ancak bacaklarını kaybeden Ufuk Koçak, depremin ardından sular altına kalan alanda dalışŸ yaparak dünya değŸişŸken ağŸırlık serbest dalışŸ rekorunu 25 metreyle gelişŸtirmek istiyor.

Koçak, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, deprem gecesi arkadaşŸlarıyla gece yarısına kadar dışŸarıda oturduktan sonra uyumak için Gölcük'teki evine gittiğŸini, yatağŸa uzandığŸını ancak havanın sıcak olması nedeniyle uyuyamadığŸını söyledi.

Bu sırada depremin meydana geldiğŸini anlatan Koçak, beşŸ katlı bir apartmanın 4. katında yaşŸadığŸını, evinin üzerine yıkılmaya başŸladığŸını vurgulayarak, şŸunları belirtti:

''Bu durum sonrası şŸok yaşŸadım. Ne olduğŸunu hala anlayamamışŸtım. Arı kovanından nasıl ses gelirse, o şŸekilde çevreden insan seslerinin geldiğŸini duydum. YaklaşŸık 3 gün enkaz altında kaldım. Sadece bizim evin salonunda bir aralık vardı. Babam ve arkadaşŸlarım İstanbul'dan geldiler ve o aralıktan sürünerek beni çıkardılar.''

Helikopterle GATA'ya sevk edildiğŸini, burada yapılan operasyonla iki bacağŸının dizden aşŸağŸısının kesildiğŸini dile getiren Koçak, rehabilitasyon sürecinden sonra Almanya'ya giderek protezlerini yaptırdığŸını ve yürüme eğŸitimi aldığŸını dile getirdi.

Koçak, Almanya'da yaşŸamaya karar vermesine rağŸmen memleket hasretine daha fazla dayanamayarak Türkiye döndüğŸünü söyledi.

- Rekor denemesi

Geçen aylarda 509 kilometrelik Antik Likya Yolu'nu yürüdüğŸünü anımsatan Koçak, şŸunları kaydetti:

"Orada, koşŸtum, yüzdüm, dalışŸ yaptım, ata bindim, duvar tırmanışŸı yaptım. Zor koşŸullarda geçti ama yolunu tamamladım. Bunun hepsini engelli kardeşŸlerim için yaptım. Geçen sene de serbest dalışŸ rekoru kırdım. Bu dünya serbest dalışŸ rekoru hiçbir federasyonca denenmemişŸ ve kayda alınmamışŸtı. İlk defa literatüre geçirdik ve ülkemize getirdik. Bu yıl 16 AğŸustos'ta LJınarlık Meydanı'nda o çınarların altına tek nefeste inip 22 metre olan dünya değŸişŸken ağŸırlık serbest dalışŸ rekorumu 25 metreye çıkaracağŸım. Depremde enkaz altında nefes almak için betonları kazıdığŸım gibi bu yıl da su altında nefesimi tutarak bileğŸimin gücüyle rekorumu gelişŸtireceğŸim. DeğŸirmendere'deki batık şŸehirde yeni bir yaşŸam oluşŸmuşŸ. ǖbür taraftan da deprem bilincinin oluşŸması gerektiğŸine dikkat çekmek istiyorum."

- Engellilere destek

Koçak, insanların başŸına kötü şŸeyler gelse bile hayata nasıl tutunabileceğŸini göstermek istediğŸini belirterek, bu kapsamda 2003 yılında spor yapmaya başŸladığŸını, tekerlekli sandalyeyle basketbol ve tenis oynamaya çalışŸtığŸını anlattı.

LJeşŸitli derneklerde ve DeğŸirmendere Su Altı TopluluğŸu'nda (DESSAT) "Engelsiz Deniz Projesi"ni koordine ettiğŸine işŸaret eden Koçak, engelli kalanların rehabilitasyonlarına gittiklerini söyledi.

Koçak, "Beni görmeleri onlar için çok anlam ifade ediyor. Burada 60 engelli kardeşŸlerimi su altı dünyasıyla tanışŸtırdık. Su altı dünyası bize engelsiz yaşŸam sunuyor. YaşŸantımın yüzde 80-90'lık bölümünü engelli kardeşŸlerimin rehabilitasyonuna ayırıyorum. Bu çalışŸmaları gönüllü olarak yapıyorum" diye konuşŸtu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile