Depremzede Elif'in Kurtaricilari Burdur'a Döndü

Depremzede Elif'in Kurtaricilari Burdur'a Döndü

Kahramanmaras merkezli 11 ilde büyük yikima neden olan deprem bölgesinde 8 gün boyunca enkaz altindaki kisileri kurtarmak için mücadele eden Burdur Itfaiyesi kente dönüs yapti. Geçirdigi trafik kazasina ragmen deprem bölgesine giden Burdur Itfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, 7 yasindaki Elif’le kurduklari diyalog ile yürekleri isitan o anlari da anlatti.

Kahramanmaras merkezli iki büyük deprem 11 ilde etkili olmus ve Türkiye’nin dört bir yanindan gelen kurtarma ekiplerinden birisi de Burdur Itfaiyesiydi. Depremin ardindan kisa bir süre sonra afet bölgesine dogru yola çikan ekipler Kahramanmaras’ta görevlendirildi. Burada bir çok noktada yaptiklari çalismalarla 15 kisiyi enkaz altindan kurtaran ekipler 8 günün ardindan Burdur’a geri döndü.

18 kisiden olusan ekibiyle afet bölgesinde araliksiz kurtarma operasyonlari yapan Burdur Itfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak yasadiklarini anlatti.

6 Subat saat 05.30’da deprem bölgesine hareket ettiklerini dile getiren Ballak, "Bölgeye ulasan ilk ekiplerden biriydik. 8 gün boyunca farkli enkazlarda gece gündüz çalisarak 15 kisiyi sag, 40’in üzerinde vefat etmis kisiyi enkazlardan çikardik. 11 ili etkileyen ve bunlara ilçe, belde ve köyleri de ekledigimiz zaman milyonlarca insanin etkilendigi bir felaketti. Elimizden gelenin fazlasini yapmaya çalistik. Ve yaptigimiza da inaniyorum. Bölge çok kötü durumdaydi. Biz Kahramanmaras merkeze yönlendirildik. Ilk Kahramanmaras merkeze gittigimiz zaman sehirdeki o kötü görüntüyü gördük. Artik ondan sonrasi o olayin heyecaniyla çok fazla hatiralarda kalan seyler degildi. Hatiramizda kalan güzellikler, çikardigimiz insanlar, hayata bagladigimiz çocuklar oldu. Insallah bu yaralari ülke olarak bir an önce sarip tekrar hayatimizi normallestirebiliriz” dedi.



"Kendi acisini unuttu, yardima kostu"

Depremden 2 gün önce Antalya’da trafik kazasi geçiren Ballak kendi acisini unutup depremzedelerin yardimina kostugunu anlatarak, “Kazadan dolayi bölgeye gitmeme engel bir durumum olsaydi kahrolurdum. Depremden 2 gün önce Antalya’da talihsiz bir kaza yaptim. Çok ciddi bir kazaydi. Çok sükür hayattayim ve ikinci defa o araçtan çiktigima sevindim. Çünkü eger kolumda ve ya bacagimda bir kirik olsaydi, bölgeye gitmemi engelleyen bir durum olsaydi kahrolurdum. Bu da ömrüm boyunca benim içimden çikmazdi. Rabbime binlerce kez sükürler olsun. Sadece kaburgalarima bir ezilme vardi. Deprem bölgesine gidip ekibimle birlikte insanlarin yardimina kostuk” ifadelerini kullandi.

“Bir ele uzanabilmek için canla basla mücadele ettik”

Kahramanmaras’ta arama kurtarma çalismalari sirasinda 7 yasindaki Elif Temel ile yaptigi konusmayla yürekleri isitan Burdur Itfaiyesi Çavus’u Ali Eryilmaz ise "Depremi haber alir almaz 3 araç ve 18 personel ile buradan çikis yaptik. Kahramanmaras merkeze görevlendirildik. Merkeze vardigimizda olayin ne kadar büyük, ne kadar vahim oldugunu gördük. Orada bir ele dokunmak için canla basla çalistik. Bir kiz çocugu vardi ismi Elif. Onu enkazdan çikarmak için çok mücadele ettik. Videoya yansiyan o görüntülerde konusan kisi bendim evet ama bütün ekip arkadaslarim orada canla basla mücadele etti. Bir tek benim basarim degil bütün arkadaslarimizin basarisiydi. Oradan kim ufak bir tas aldiysa Allah razi olsun” diye konustu.



"Bizimle uzun süre sohbet etti"

Elif ile ilgili sohbetinden bahseden Eryilmaz, “Elif kendisinden çok bahsetti bize. Yayinlanan çok kisa bir videomuz var fakat 2 saatten fazla bizimle sohbet etti. Bicir bicir çok konuskan birisiydi. Anne ve babasinin diger odada oldugunu, kardesinin de yaninda uyudugundan bahsetti. Ama tabi onlar vefat etmis durumdaydi. Elif’i biz o sekilde, o zorlu ortamda ona durumu anlatarak kurtardik. Orada sadece bedensel olarak degil, ruhsal da bir savas verdigimizi düsünüyorum. Çünkü Elif’i sakinlestirmek ve onu tekrar geri kalan ömründe o aciyi biraz da olsa unutmasi için yardimci oldugumuzu düsünüyorum” dedi.



"Can kurtarmaya çalistik"

Afet bölgesinde yer alan bir diger itfaiye eri Mehmet Erdem ise “Oraya vardigimizda büyük bir kaosun içine girdik. Büyük bir olay vardi orada yani insanlarin artik yapacak bir seyi yoktu. Herkes birbirinden medet umuyordu. Elimizden geldigince 8 gün boyunca insan, can kurtarmaya çalistik” açiklamasinda bulundu.

"Elif’le görüsmek istiyorlar"

Burdur Itfaiye personelleri enkaz altindan çikardiklari Elif Temel ile tekrar görüsebilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlügü ve Il Saglik Müdürlügü ile iletisime geçtiklerini ve Elif ile telefonda bile olsa tekrar konusmak istediklerini bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile