İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısında, BM Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Ertharin Cousin ile insani işlerden ve acil yardımlardan sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Valerie Amos ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye'nin kapısını Suriyelilere asla kapatmayacağını vurguladı.
Türkiye'deki kamplarda 160 bin Suriyeli sığınmacının mevcut 16 kampta ağırlandığını ve ilave 60-70 bin Suriyelinin Türkiye'deki yakınlarının yanında kaldığını ya da kendi imkanlarıyla farklı şehirlere yerleştiğini anlatan Davutoğlu, sığınmacıların kendilerini evinde hissetmesi ve günlük hayatlarına devam edebilmeleri için onlara her türlü imkanı sağlamaya çalıştıklarını belirtti.
Davutoğlu, "İlginç bir istatistik olarak kamplarda 2 bin 169 bebeğin dünyaya geldiğini söyleyebilirim. Doğumlarda hastaneler düzenli hizmet verdi. Bu bebeklerden bir tanesi bile kaybedilmedi" dedi.
Suriyelileri sığınmacılardan ziyade misafir olarak gördüklerini anlatan Davutoğlu, "Onlara, Van depreminin ardından kendi vatandaşlarımıza davrandığımız gibi davranıyoruz. Hiçbir fark görmüyoruz"" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin bugüne dek Suriyeli sığınmacılara 500 milyon dolar yardımda bulunduğunu ve bu rakamın sürekli artmakta olduğunu kaydeden Davutoğlu, bugüne dek sığınmacılar için BM'den 29 milyon dolar ve diğer tüm ülkelerden 4,5 milyon dolar katkı geldiğini söyledi.
Bakan Davutoğlu, yardım kuruluşlarıyla birlikte başlatılan "Suriye için Bir Ekmek Bir Battaniye" kampanyasında sadece 1 haftada Türk halkının 10 milyon dolar yardımda bulunduğunu aktardı.
Davutoğlu, "Suriyelilere kapımız hep açık kalacak. Bu sabah yaklaşık 10 bin Suriyelinin girmek için sınırlarımızda beklediğini öğrendim. 5 bin kişilik yeni bir kamp inşa ediyoruz. Ama inşası bir ay alan bir kamp 2-3 günde doluyor" diye konuştu.
BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'de yaklaşık 2 yıldır süren büyük dramı sona erdirecek hiçbir karar alamamasını ve Suriye içinde yerlerinden edilen 3 milyon insana yardımların ulaştırılabilmesi için bile herhangi bir adım atmamasını eleştiren Davutoğlu, "Suriyelileri sadece bombardımanlar değil, uluslararası toplumun sessizliği de öldürüyor" dedi.
Özellikle Suriye'nin orta bölgelerine yardımların ulaştırılabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nden harekete geçmesini isteyen Davutoğlu, aksi takdirde Suriyelilere "ölün" denmiş olacağını belirtti.
Ahmet Davutoğlu, Esed rejiminin hiçbir ayrım gözetmeden şehirleri havadan bombalayarak ve Scud füzeleriyle vurarak savaş suçu işlerken sadece sessiz ve seyirci kalmanın bu duruma yeşil ışık yakmak anlamına geldiği uyarısında bulundu.
BM Genel Sekreter Yardımcısı Amos ve Dünya Gıda Programı İcra Direktörü Cousin ise Suriyelilere insani yardımları nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti.
Ertharin Amos, Suriye'de gittikçe kötüleşen insani duruma sert geçen kışın tuz biber ektiğini ve 4 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu ay sonunda Kuveyt'te düzenlenecek Suriyelilere yardım konferansında 1,5 milyar doların toplanması umudunu dile getirdi.
Muhabir: Feyzullah Yarımbaş
Yayıncı: Şermin Coşkun
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriyeliler İçin Davos'tan Dünyaya Çağrıda Bulundu Açıklaması
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriyelilere insani yardım konusunda bile karar alamadığını belirterek, "Suriyelileri sadece bombardımanlar değil, uluslararası toplumun sessizliği de öldürüyor" dedi.