Diyabet Hastalarina Sicak Hava Uyarisi

Diyabet Hastalarina Sicak Hava Uyarisi

Yaz aylarinin en sicak dönemi yasanirken uzmanlar, diyabet hastalarinin sicaklardan olumsuz etkilenebilecegine dikkat çekerek uyarilarda bulundu.

Yaz aylarinin en sicak dönemini geçirdigimiz bu günlerde, saglikli bireyler dahi metabolik olarak zorlanmakta iken, diyabet hastalari için çok daha ciddi saglik sorunlari ortaya çikabilmektedir. Medical Point Gaziantep Hastanesi Iç Hastaliklari (Dahiliye) Uzm. Dr. Mehmet Çakir, ani sicaklik artislarinin, vücutta enerji tüketiminin artmasina, kan sekerinde ani yükselmelere veya kan sekerinin aniden düsmesi gibi bir takim düzensizliklere sebep olduguna dikkat çekerek bilgilendirmelerde bulundu.

Asiri sicaklik artislarinda kan sekerindeki ani inis ve çikislarin, diyabetli bireylerde nefropati dedigimiz böbrek hasarini hizlandirdigini belirten Iç Hastaliklari (Dahiliye) Uzm. Dr. Mehmet Çakir, “Asiri terleme nedeniyle ortaya çikan sivi kaybi ve elektrolit dengesizlikleri böbrek hasarini artirir. Diyabet hastalarinin böbrek fonksiyonlarinin korunmasi için, kan sekerinin dengede tutulmasi ve vücuttaki sivi miktarinin da dengede olmasi gerekir. Asiri sicaklar nedeniyle diyabet hastalarinda akut böbrek yetmezligi tablosu da bu günlerde daha sik karsimiza çikmaktadir. Bu durumdan korunmak için diyabet hastalarinin yeterli sivi aldigindan emin olunmasi gereklidir. Direkt günes isigina maruz kalmamak ve gün içinde bol sivi almak çok önemlidir. Sicak havalarin getirdigi düzensizlikler nedeniyle kan sekerinin her zamanki seviyesinden daha yüksek veya daha düsük seyretmesi, hastalarin ilaç ve insülin tedavisinin yeniden düzenlenmesini gerektirir. Hastanin mevcut durumuna göre tedavi planinin yeniden yapilandirilmasi ve böbrek fonksiyonlarinin yakin takip edilmesi gereklidir. Ayrica insülin kullanan hastalarin insülin kalemlerinin buzdolabinda uygun isida tutulmasi tedavi basarisi için oldukça önemlidir. Uzun yaz günleri nedeniyle ögünler arasi geçen zamanin uzun olmasi hipoglisemi dedigimiz tehlike arz eden kan sekeri düsüklügüne sebep olabilir, uzun açlik sürelerinden de kaçinmak gereklidir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile