Diyarbakır'da Göçle Gelen Ailelerin Yoğunlaştığı Sur İlçesindeki Çocuklara Proje Kapsamında Tenis Öğretiliyor

Sema Kaplan - Diyarbakır'a göçle gelen ailelerin çocuklarına elit kesimin sporu olarak bilinen tenis öğretiliyor.

Bölgeden göçle gelen ailelerin yoğunlaştığı merkez Sur ilçesindeki çocuklara, Sur Kaymakamlığı ile Dicle Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda okuyan bir grup öğrencinin kurduğu Amida Gençlik ve Spor Kulübü işbirliğiyle yürütülen ''Okullarımız kort tenisiyle buluşuyor'' projesi kapsamında okuldan arta kalan zamanlarda profesyonel antrenörlerce tenis eğitimi veriliyor.

Sur ilçesinin daracık sokaklarından servislerle alınarak eğitimin verildiği Vali Aydın Arslan Fen Lisesi Kapalı Spor Salonu'na götürülen 8-14 yaş grubundaki 70 çocuk eğitimin ardından yeniden servislerle evlerine ulaştırılıyor.

Boş zamanlarını sokakta geçirerek suça karışma riskinden uzaklaştırılan çocuklar, küçük yaşta aldıkları tenis eğitimini sürdürerek profesyonel sporcu olmayı hedefliyor.

-''Son 20-30 yıldır çocuklarımızı sokaklar yetiştirdi''-

Tenis eğitimi alan 32'si kız 70 öğrenciyi ziyaret eden Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, çocukların tenisteki performanslarını izledi.

Daha sonra kısa bir raket tutma eğitiminin ardından Sur Kaymakamı Aydın Ergün ile tenis oynayan Vali Toprak, çocuklardan büyük alkış aldı.

Vali Toprak, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da terör ve terörle gelen sorunları iyi bildiklerini, terörün ortadan kalkması ve silahların susmasıyla, ailelerin geçmişten gelen her türlü olumsuzluk ve travmalardan uzaklaştırılması gerektiğini söyledi.

Yürütülen projeler, aile, toplum ve kadın destek merkezleriyle çok önemli rehabilitasyon çalışmaları yapıldığını ifade eden Toprak, şöyle dedi:

''Sur ilçesinin o dar sokaklarında yaşayan çocuklarımızı problemlerin arasından alarak böylesine güzel spor branşlarıyla buluşturuyor, olumsuzluklardan arınmaları için sportif aktivitelerin içine çekiyoruz. Son 20-30 yıldır çocuklarımızı sokaklar yetiştirdi. Geleneksel toplumdan gelen anne ve babaların kentin dinamiklerine uyum sağlayamaması, ekonomik durumlar ve terörle gelen travmalar bir sıkıntı yarattı. Anne ve babalar da çocuklarıyla yeterince ilgilenemeyince sokağın suç ve suç unsurları çocuğu eğitmeye çalıştı. Bu, çok olumsuz acı hatıraları da beraberinde getirdi. Sadece elitin değil, herkesin istediği zaman yapabileceği bir spor dalı olan tenisi öğrettiğimiz çocukları, sokağın geleceklerini karartan problemlerinden uzak tutuyoruz.''

-Türkiye'nin en önemli problemlerinden biri sporu topluma yayamamak''-

Vali Toprak, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı'nca sağlanan protokolle okulların spor salonlarının çocukların boş zamanlarını değerlendirebilecekleri alanlara dönüştüğünü vurgulayarak, ''Sadece göçle gelen değil, aileyi yönetemeyen, biçare, ekonomik açıdan mağdur olan aileleri güçlendirebilmek, onları aile içerisinde daha etkin kılabilmek için çocuklarına katkı sunmamız gerekiyor. 1980 öncesinde ekonomik amaçlı, sonrasında da güvenlik amaçlı oluşan göçlerin olumsuzlarını ortadan kaldırabilmek için sporu önemsiyoruz. Gelecekte bu çocuklarımızın arasından İstiklal Marşımızı gururla söyletecek, bayrağımızı göndere çektirecek, uluslararası arenada başarılı olacak sporcular da çıkacaktır'' diye konuştu.

-''Bizim seyredenden çok spor yapan nesillere ihtiyacımız var''-

Sur Kaymakamı Aydın Ergün, sporun tabana yayılması amacıyla salon ve bireysel sporların devlet tarafından desteklenmesine inandığını belirtti.

Tenis eğitimini sürdürmek istediklerini ifade eden Ergün, ''Okullarda gelecek ay yeniden tarama yaparak başarılı öğrencileri de kursa dahil edeceğiz. Bu çocuklar inşallah Diyarbakır'da tenisin yaygınlaşmasına katkıda bulunacaklar. Sadece tenis değil, 200 yıllık tarihi bir spor branşı olan badmintonla ilgili de okullarda eğitime başlıyoruz. Zirveye oynayanlardan bizim çocuklarımızın genetik olarak bir farkları yok. Başarı erken yaşta spora başlamak ve disiplinli çalışmaktan geçiyor. Bizim seyredenden çok spor yapan nesillere ihtiyacımız var'' dedi.

-''İleride başarılı bir sporcu olmak istiyorum''-

Amida Akademi Gençlik ve Spor Kulübü'nde antrenör Feryat Korkut, Diyarbakır'da bir tenis kulübü açarak bu sporu çocuklara sevdirmek ve yaygınlaştırmak istediklerini söyledi.

''Bu cevherleri gün ışığına çıkarmak istiyoruz'' diyen Korkut, destek olunmasa bu çocukların suça yönelebilmelerinin söz konusu olduğunu, amaçlarının suça yönelmeden onları keşfederek yeteneklerini bu sporla ortaya çıkarmak olduğunu belirtti.

Korkut, ''Hemen hemen hepsi çok başarılı. İmkan tanınırsa bu çocuklar büyük başarılara imza atacak sporcular olabilir. Umarız bu çalışma örnek olur da bizim gibi gönüllü antrenörler çocuklara sporu farklı branşlarda öğretirler'' diye konuştu.

Tenis öğrenen Mardinkapı İlköğretim Okulu öğrencisi Zeynep Çiçek, yapılan elemede sıralamaya girerek tenis eğitimi almaya hak kazandığını belirterek, ilk kez tenis oynadığını ifade etti.

Ailesinin tenis eğitimi almasını istememesine rağmen ısrarla eğitime geldiğini anlatan Çiçek, ''Bu sporu başka türlü yapma imkanım yoktu. Tenis oynamak beni rahatlatıyor. Büyük bir tenisçi olmak istiyorum'' dedi.

Cumhuriyet İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Murat Sunmaz ise, 11 haftadır eğitim aldığını, zamanla kendini bu branşta geliştirdiğini belirtti.

Sunmaz, çok çalışarak ileride tenis hocası olmak istediğini söyledi.

Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile