Draghi İtalya'ya hızlı hareket çağrısı yaptı

Draghi İtalya'ya hızlı hareket çağrısı yaptı

İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, İtalya hükümetine büyümeyi desteklemek için hızla hareket etme çağrısı yaptı.

Bu ay sonunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanlık görevini Jean Claude Trichet'den devralacak Draghi, Berlusconi hükümetine, kamu maliyesini tehdit eden zayıflayan büyümeyi desteklemek için hızla hareket etmeleri çağrısında bulundu.

İtalya'nın bugün Avrupa'daki durumunu güçlendirmek için büyümeye hız vermesi ve gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 120'si düzeyine ulaşan kamu borcunu ciddi bir biçimde azaltması gerektiğini vurgulayan Draghi, ''Büyüme sorunun kökenine inmezsek kamu maliyesinin iyileşmesi bile tehlikeye girecek'' dedi.

Draghi, sosyal güvenlik sistemi, altyapı, istihdam ya da kamu harcamalarında yapısal reform yapılması çağrısında bulunarak, hızla hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve son üç aydaki devlet tahvili faiz oranlarındaki artışın, kamu borcunu azaltma hedefiyle Eylül ayında uygulamaya konan tasarruf tedbirlerinin etkisini zayıflatabileceği uyarısında bulundu.

Kamu borcu ve bütçe açığını azaltmak üzere Eylül ayında yürürlüğe koyduğu kemer sıkma tedbirlerine karşın İtalyan hükümeti, Temmuz ayında 1 trilyon 911,8 milyar avro ile rekor düzeye ulaşan kamu borcu nedeniyle piyasaların güvenini kazanmakta başarılı olamıyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), geçen ay siyasi istikrarsızlık ve zayıf büyüme görünümüne dikkat çekerek İtalya'nın uzun vadeli kredi notunu düşürmüştü. Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch de İtalya'nın uzun vadeli kredi notunda indirime gitmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile