DSÖ Avrupa Bölge Komitesi 63. Toplantısı

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de aşılama oranlarının yüzde 97'lere ulaştığını, çocukların 13 ayrı hastalığa karşı korunduğunu bildirdi.

Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Komitesi 63. Toplantısı'nın Çeşme Sheraton Oteli'ndeki açılışın ardından DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Burada konuşan Bakan Müezzinoğlu, 4 gün sürecek toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını, bu vesileyle uluslararası kuruluşların temsilcileri ve bakanlarla bir araya geldiklerini belirtti.

53 Avrupa ülkesinin temsil edildiği komite toplantısına oybirliğiyle başkan seçilmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bölgedeki sağlık sorunlarının giderilmesi, sağlık düzeyinin iyileştirilmesi amacıyla bölge ofisiyle uzun yıllardır başarılı çalışmalar yürüttüklerini, bu işbirliğinin artacağını söyledi.

Sağlığın hayati bir hizmet olup sınır tanımayacağını, "herkes için sağlık" anlayışına, eşitsizlikleri gidermeye dayanan uluslararası taahhüdün bütün insanlık için önemli olduğunu vurgulayan Mehmet Müezzinoğlu, "Temennim bütün üye ülkelerin bu konudaki gayretlerinin artarak devam etmesidir" dedi.

-Tütün ve ürünleriyle örnek mücadele

Müezzinoğlu, toplantıda, Avrupa Ruh Sağlığı Eylem Planı'nın tartışılarak karara bağlanacağını söyledi.

Konuşmasında, önlenebilir hastalıklarla mücadele konusunun önemine işaret eden Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemizde çok şükür bu konuda önemli aşama kaydettik. Aşılama oranımız yüzde 97'lere ulaştı. Çocuk çağı aşı takviminde 2005'te 7 olan antijen sayısını 7 yılda 13'e çıkardık. Çocuklarımızı 13 ayrı hastalığa karşı çocuklarımızı korumuş oluyoruz. Koruyucu hekimlik alanında yaptığımız çalışmalarda gösterdiğimiz hassasiyet bundan sonra da artarak devam edecek. Ülkemiz için öncelikli sağlık sorunu olan sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının önlenmesine yönelik kapsamlı program yürütüyoruz. Bu mücadelede önemli başarılar elde ettik. Bu başarımız Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünya ülkelerine örnek gösteriliyor. Bu arada şunun altını özellikle çizmek istiyorum ki sayın Başbakanımız'ın bu konuya verdiği önem ve her türlü desteği bu başarımızın itici gücü olarak gördük."

Bakan Müezzinoğlu, önemli bir küresel halk sağlığı sorunu olan obeziteyle etkili bir şekilde mücadeleye başladıklarını da hatırlattı.

Sağlığın herkes için temel bir hak olduğuna değinen Müezzinoğlu, "Sağlık hizmetlerinin kesintisiz ve hakkaniyetli bir şekilde sürdürülmesi gerekir. Hükümetimiz'in gösterdiği kararlılık ve güçlü irade ile sağlık alanında birçok hizmete imza attık. Bütün vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden yararlanması için Genel Sağlık Sigortasını hayata geçirdik. Vatandaşlarımıza daha nitelikli merkezlerde sağlık hizmeti verebilmek amacıyla kamu özel ortaklığı modeliyle 24 bin yatak kapasiteli 10 büyük şehir hastanesi projesini başlattık" şeklinde konuştu.

Müezzinoğlu, Türkiye'nin ilk kez 1997 yılında bu önemli organizasyona ev sahipliği yaptığını, yeniden bu organizasyonu gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.

-Türkiye'yi tebrik etti

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Zsuzsanna Jakab ise toplantıya ev sahipliği yaptığından dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

Jakab, "Tütün kullanımının ve çocuk ölümlerinin azaltılmasında müthiş çabalarınızdan, başarılarınızdan dolayı tebrik ediyorum. Dünya Sağlık Örgütü olarak yaptığınız uygulamaları takdirle karşılıyoruz" dedi.

Bölgesel komite toplantısının Avrupa için çok büyük önem taşıdığını anlatan Jakab, 53 ülkenin katıldığı bu toplantıda çeşitli stratejiler, planlar, HIV virüsü, kızamık, tüberküloz, sivrisineklerden kaynaklanan çeşitli bulaşıcı hastalıkların önlenmesine yönelik olarak ateşli hastalıkların önüne geçilmesi gibi bazı çalışmaların olacağını anlattı.

-İzmir'in EXPO adaylığı

Basın mensularının toplantının EXPO 2020'ye "Sağlık" temasıyla aday olan İzmir'de gerçekleştirilmesiyle ilgili sorusu üzerine Zsuzsanna Jakab, şunları kaydetti:

"İlk kez sağlık temalı bir EXPO adaylığı söz konusu oldu. İzmir'in adaylık temasının 'Herkes için sağlık' olmasını yürekten destekliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün hedefleri, amaçları tamamen bu yöndedir. Sayın Bakan'a THY ile seyahat ettiğimi söylemiştim. 'Herkes İçin Sağlık' reklamını orada görmüştüm. Dünya Sağlık Örgütü'nde mi THY uçağında mıyım? diye şaşırmıştım. Bu konudaki katkılarından dolayı Türk yetkililere teşekkür ediyorum. Tema çok güzel olmuş. İzmir çok harika bir yer, adaylığını gönülden destekliyorum. Şahsi olarak İzmir'de çok daha fazla organizasyon yapmayı ümit ediyorum. Izmir'in birçok aktivite için merkez olarak şahsi olarak reklamını yapacağım."

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu da toplantının İzmir'de düzenlenmesinin kentin adaylığına katkı sağlayacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

DSÖ'nün Çeşme'deki toplantısına katılan ülkelerin birçoğunun EXPO ile ilgili oy kullanacağını dile getiren Müezzinoğlu, "Bu toplantının İzmir'de yapılıyor olması, temanın sağlık olması adaylık sürecinde çok önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.

Zsuzsanna Jakab, Suriye'de kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir soruya ise gündem dışı olduğu gerekçesiyle yanıt vermedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile