Dünya Genelinde 2020'De 82 Milyondan Fazla Kisi Yerinden Edildi

Dünya genelinde siddet ve zulüm nedeniyle yerinden edilen kisilerin sayisi son 10 yilda rekor bir artis göstererek 82 milyon 400 bine yükseldi.

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliginin (BMMYK) “Küresel Trendler 2020 Raporu” bugün yayinlandi. Rapora göre, 2020 yilinda dünya genelinde 82 milyon 400 binden fazla kisi yerinden edildi. Veriler, savaslar, insan haklari ihlalleri ve zulümden kaçarak baska ülkelere siginanlarin sayisinda son 10 yilda hizli bir artis oldugunu gösterdi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle daha az insan göç etmesine ve siginma basvurularinda önemli bir azalma olmasina ragmen yerinden edilen kisilerin sayisi son 10 yilda 2’ye katlandi. Ülkeleri içinde yerinden edilenlerin sayisi da 48 milyona ulasti.

2020 yilinda, yerinden edilen 34 bin 400 mülteci üçüncü bir ülkeye yerlestirilirken yaklasik 251 bin mülteci de evlerine dönebildi.

Yaklasik 3,7 milyonluk mülteci nüfusu barindiran Türkiye, son 7 yildir dünya genelinde en fazla mülteciye sahip ülke konumunda. Türkiye’yi, 1,7 milyon ile Kolombiya, 1,4 milyon ile Pakistan ve Uganda, 1,2 milyon ile de Almanya izledi.

Raporda Kovid-19 kisitlamalarinin kaldirilmasi ile dünya genelindeki çatismalarin yogunlasacagi belirtilerek gida kitliginin ve iklim kosullarinin bu durumu daha kötü hale getirecegi ifade edildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, insanlari ilk etapta kaçmaya zorlayan çatismalarin ele alinmasi için daha güçlü bir siyasi iradenin olmasi gerektigini vurguladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile