Sergide Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Öncül tarafından gösterime sunulacak fosiller, antropoloji ve paleontoloji biliminin ulaşmış olduğu son bulguları Çankırılı öğrencilerin gözleri önüne serecek.
Paleontoloji Bilimi Geçmişin İzleri Sergisi, yüz milyonlarca yıl önceden günümüze uzanan gerçek fosiller sayesinde öğrencileri bir zaman yolculuğuna çıkaracak. Sergi, dünya, canlılar ve insanlık tarihi hakkında da bilgiler verecek.
Suda ve karada yaşayan canlılara ve farklı bitkilere ait çeşitli canlı gruplarının fosillerinin yer alacağı sergide, daha önce hiç tanıtılmamış siyanobakteriye ait 2 milyar yıllık fosil de tanıtılacak.
Tabiat ve Kültür Varlıkları Tanıtma Derneği Başkanı Yusuf Öncül, bakteri ile ilgili geniş bilgilere de yer verdi. 3,9 milyar yıl ile dünyanın en eski fosili olan bakterinin tek hücreli olmasına rağmen biyolojik saate sahip olduğunu belirten Öncül, açıklamasında “Bu canlılar hücre içindeki işlemler için kullandıkları karbonu atmosferde bulunan karbondioksitten üretebilirler. Siyanobakterinin oksijen ile fotosentez gerçekleştirme yeteneğinin Dünya üzerindeki yaşam formlarını çarpıcı bir şekilde değişmesine ve adeta yaşam çeşitliliğinin patlamasına neden olacak şekilde erken dönem dünya atmosferinin oksijenle dolmasına yol açtığı düşünülüyor. Siyanobakterilerin, günün 12 saati oksijeni hücre içine alarak fotosentez ve solunum, diğer 12 saatte ise azot fiksasyonu yaptıkları gözlemlenmiştir. Antikanser, antivirüs ve UV koruyucu maddeler üretebilen siyanobakteriler, bu özellikleriyle insanlık için faydalı genetik çalışmalarda kullanılmaktadırlar. Dünyanın en kompleks bakteri grubu olarak bilinen siyanobakterinin, evrim teorisinin canlıların tesadüfler sonucu meydana geldikleri iddiasını çökerten muhteşem özelliklere sahip olduğu belirtilmektedir” diyerek harika mikro canlıyı Türkiye’de ilk defa Çankırı’daki öğrencilere tanıtacaklarını ifade etti.
Belediye Başkanı İrfan Dinç, milyonlarca yıl öncesinin izlerini günümüze taşıyan sergiyi tüm çocukların görmesi gerektiğini söyleyerek, “Canlıların geçirdiği değişimler fosilleri sayesinde dünyanın geçmişine yolculuk yaptıracak. Bu yolculuk bizlere bugün doğaya bıraktığımız her izin ve yaşantının yarın yeni nesillerin önüne tekrar geleceği gerçeğini de ortaya koymaktadır” ifadelerini kullandı.
Dünyanın En Eski Fosili İlk Defa Çankırı'da Tanıtılacak
Çankırı Belediyesi, varlıkları milyonlarca yıl öncesine dayanan fosilleri 22 Mayıs Pazartesi günü 08.30-17.30 arası Fatih Sultan Mehmet Çocuk Akademisi’nde sergileyecek.