(Düzeltme) Bakan Ersoy Açiklamasi 'Ülkemizin 16 Plajinda Daha Mavi Bayrak Dalgalanacak'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Ersoy, “Mavi Bayrak plajlarimiza çok yakisiyor!” mesajiyla Türkiye’de bu yil 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yatin ‘Mavi Bayrak’ ödülü almaya hak kazandigini duyurdu.

Uluslararasi Mavi Bayrak jürisi, 2024 yili mavi bayrak ödüllerini açikladi.

Jürinin yaptigi açiklamaya göre Türkiye’de 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yatta Mavi Bayrak dalgalanacak.

Türkiye’nin Mavi Bayrakli plaj sayisinda bu yil da dünya üçüncülügünü korudugunu belirten Bakan Ersoy, sosyal medya hesaplarindan yaptigi açiklamada; merkezi Danimarka Kopenhag’da bulunan Uluslararasi Çevre Egitim Vakfi-FEE tarafindan bugün açiklanan Mavi Bayrak ödülleri siralamasinda yakaladiklari istikrarli basarinin gurur verici oldugunu ve birincilik hedefleri yolunda kararlilikla ilerlediklerini söyledi.



Türkiye Çevre Egitim Vakfi (TÜRÇEV) koordinasyonunda Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Saglik Bakanliginin is birligiyle sürdürdükleri basarili çalismalarla sayiyi her geçen yil yükselttiklerine vurgu yapan Bakan Ersoy, paylasiminda, bu yil Türkiye’nin 16 plajinda daha Mavi Bayrak dalgalanacagini kaydetti.



"Ülkemizin 16 plajinda daha Mavi Bayrak dalgalanacak"

Bakan Ersoy su paylasimi yapti:

“Mavi Bayrak plajlarimiza çok yakisiyor! Ülkemizden bu yil 567 plaj, 27 marina, 18 turizm teknesi ve 9 bireysel yat Mavi Bayrak almaya hak kazandi. En çok Mavi Bayrak sahibi ülkeler siralamasinda dünya 3’üncülügümüzü bu sene de koruyoruz. Bu istikrarli basarimiz elbette gurur verici ama birincilik hedefimiz yolunda da kararlilikla ilerliyoruz. Mavi Bayrakli plaj sayimizi Türkiye Çevre Egitim Vakfinin koordinasyonunda Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Saglik Bakanliginin is birligiyle sürdürdügümüz basarili çalismalarla her geçen yil daha da yükseltiyoruz. Bu sene ülkemizin 16 plajinda daha Mavi Bayrak dalgalanacak. Hayirli olsun.”

Türkiye’nin 16 plajina daha Mavi Bayrak

Dünyanin en çok Mavi Bayrakli plajina bu yil yine Ispanya sahip olurken ikinciligi de Yunanistan elde etti. Türkiye’nin üçüncü oldugu listede Italya dördüncü, Fransa da besinci sirada yer aldi. TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen uluslararasi Mavi Bayrak ödüllerine Türkiye’den bu yil 16 plaj daha layik görüldü.

Türkiye’nin 2023 yilinda 551 olan Mavi Bayrakli plaj sayisina bu sene; Istanbul’da 3, Balikesir’de 3, Aydin’da 3, Antalya’da 2, Mugla’da 2, Izmir’de 1, Çanakkale’de 1, Tekirdag’da 1, Bursa’da 1, Kirklareli’nde 1 ve Yalova’da da 1 plaj eklendi.

Samsun, İçel, Kocaeli, Bartin, Ordu, Zonguldak ile Van Mavi Bayrak sayisi degismeyen iller oldu. Antalya ise 2024 yilinda 233 plaj ile Türkiye’nin en çok Mavi Bayrak sahibi sehri olurken Mugla 112 plaj ile ikinci, Izmir 64 plaj ile üçüncü sirada yer aldi. Balikesir, Aydin, Samsun, Çanakkale, İçel, Kocaeli ve Tekirdag ise Izmir’in ardindan sirasiyla en çok Mavi Bayrakli plaja sahip olan iller arasinda yer aldi.

Mavi Bayrak dünyada 50 ülkede uygulaniyor

Türkiye’de Mavi Bayrak Programi, Avrupa Birliginin 1987 yilini çevre yili ilan etmesi ile baslatildi. Halk sagligini korumayi, çevre egitimi ve bilinçlendirme faaliyetleri ile bunu devam ettirmeyi hedef alan program Türkiye’de 1993 yilinda uygulanmaya konuldu.

Program kapsaminda, Mavi Bayrakli plajlar 33, marinalar 38, turizm tekneleri 51 ve bireysel yatlar 4 kriter ile 16 davranis kurali içeriyor. Plajlarda sezon içerisinde 15 gün ara ile yüzme suyu analizlerinin yapilmasi, atik su aritma tesislerinin uygunlugu, hassas dogal alanlarin korunmasi, cankurtaran ve ilkyardim malzemeleri bulundurulmasi, acil durum plani, engelli imkanlari, atiklarin ayristirilmasi, çevre egitimi ve bilgilendirme zorunlu kriterlerden bazilarindan. Marinalar ve turizm tekneleri için kurumsal sosyal sorumluluk ve halkin katilimi ve egitimi de ayrica beklenen kriterler arasinda.

TÜRÇEV koordinasyonunda yürütülen Mavi Bayrak Programi, dünyada Uluslararasi Çevre Egitim Vakfi-FEE koordinasyonunda 50 ülkede uygulaniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile