(Düzeltme) Prof. Dr. Tevfik Özlü Açiklamasi 'Maymun Çiçegi Hastaligi Nedeniyle Bir Pandemi Beklentim Yok'

Maymun Çiçegi hastaligi nedeniyle herkesin Covid 19 da oldugu gibi bir pandemi korkusu yasadigini belirten Medical Park Karadeniz Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da oldugu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde degilim. Ancak salginin görüldügü ülkelerden Türkiye’ye gelis gidislerde hastalik varsa bunlarin ayiklanmasi, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.

Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, Dünya Saglik Örgütü’nün Maymun Çiçegi hastaligi için acil durum ilan ettigini hatirlatti. Özlü, dünyanin aslinda bu hastalikla yeni karsilasmadigina dikkat çekerek “Bu virüsün 1970’den beri insanda hastalik yaptigini biliyoruz. Ama daha çok Afrika bölgesinde bu hastaligi görüyoruz. Orta Afrika ve Bati Afrika’da iki farki varyant biliniyordu. Aslinda Kongo da daha çok ölümler görülüyor ve orada ölümler fazla. Genelde hafif seyreden ve tedavi ile iyilesen bir hastalik. Ama son birkaç yildir Afrika’nin disinda da bu vakalari görmeye basladik. Avrupa Birligi ve diger farkli ülkelerde de görülmeye baslandi. Saniyorum 75 üzerindeki ülkede artik bu hastaligin varligini biliyoruz. Böyle bir durum olunca da Dünya Saglik Örgütü acil durum ilan etti. Bu konuda artik Afrika disindaki ülkelerin de bu hastaligi sinirlamak açisindan tedbir almalari gerekiyor” diye konustu.

“Bu hastaligin bulasmasi Covid 19’a göre daha zor”

Bu durumun herkesin aklina birkaç yil önce yasadigimiz Covid pandemisini getirdigini kaydeden Özlü “Yasanan son gelismeler hepimizin zihninde bu pandemiyi yeniden canlandirdi. Herkeste ‘Acaba tekrar bir pandemi ile karsi karsiya kalir miyiz? Tekrar kisitlamalar yasaklamalar baslar mi?’ diye bir korku var. Bastan söyleyeyim böyle bir beklentim yok. Çünkü bu virüs Covid 19 virüsü ile çok farkli özellikler tasiyor. Öncelikle bu hastaligin bulasmasi Covid 19’a göre daha zor. Covid 19 virüsü çok kolay bulasan bir virüstü hava yoluyla bulasiyordu. Enfeksiyonlar ile temasla bulasiyordu. Bu virüs daha çok temas ve yakin temas ile bulasiyor. Daha çok bulasma cilt döküntüleri ve bu döküntülerin içindeki sivi ile temasla oluyor. Daha çok görülenler cinsel iliski sirasinda bulasan vakalar. Ama tabi sadece cinsel iliski ile bulasmiyor. Onun disinda hastanin tenine temas etme, sarilma, kucaklasma gibi durumlarda da bulasabilir. Hatta hastanin elbiseleri, yattigi çarsaf, oturdugu yerden de bulasma riski olabilir. Hasta ile çok uzun süre yakin mesafedeyseniz sohbet ettiyseniz mesafeyi koruyamadiysaniz size bulasabiliyor” diye konustu.

“Ölümler saglik hizmetlerine ulasimi ve saglik hizmetlerinin yetersizligi ile ilgili olabilir”

Hastaligin destek tedavileri ile iyilestigini hatirlatan Özlü “2-4 hafta içinde tedavi ile hasta sifaya kavusuyor. Ölüm daha çok Afrika’daki olgularda var. Yüzde 1-6 arasinda ölüm bildirilmis ama bu degisebiliyor. AB ülkelerinde ölüm vakalari çok nadir. Dünyada suana kadar 600 civarinda ölüm oldugu ortaya çikmis. Neredeyse tamamina yakini Afrika’daki ölümler. Bu da virüsün ölümcüllügünden ziyade oradaki saglik hizmetlerine ulasimi ve saglik hizmetlerinin yetersizligi ile ilgili olabilir” seklinde konustu.

“Bu virüsün mutasyon geçirmesi ve mutasyonlarin varyanta dönüsme olasiligi çok daha düsük”

Avrupa’da hastalik ile ilgili farkli bir varyantin çiktigi ve bunun daha ölümcül oldugu yönünde çikan haberleri de degerlendiren Özlü “Bu varyantin daha ölümcül oldugu söyleniyor ama bu konuda kesin bir bilgi yok. Bu virüsün mutasyon geçirmesi ve mutasyonlarin varyanta dönüsme olasiligi çok daha düsük. DNA virüsü çünkü bu. DNA virüslerinde mutasyon olur ama bu hemen bir varyanta dönüsmeyebilir. Yeni bir varyantin olusmasi çok kolay degil. Covid’de gördügümüz gibi daha ölümcül daha tehlikeli varyantlarin ortaya çikmasi çok gerçekçi görünmüyor” ifadelerini kullandi.

“Hiç semptom olmayan hastalarin bulastirici olup olmadigi ile ilgili henüz bir bilgi yok”

Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastaligin belirtileri ile ilgili olarak ise “Ates, kirginlik, halsizlik, kas ve eklem agrilari, bas agrisi. Onun disinda da boyunda lenf bezlerinin sismesi ve tabiki de ciltte döküntüler, Bu döküntüler zamanla patlayabiliyor ve iyilesirken de ciltte iz birakabiliyor. Bu döküntüler hastaligin bulastiriciligindan da en çok sorunlu olan bulgusu. Bir taraftan hastayi görünce taniyorsunuz. Döküntüsü oldugu içir temas etmezsiniz. Kendinizi korursunuz. Bu açidan bir alert veriyor çevresine. Döküntüsü olmayan hasta da bulastirabilir ama daha sinirli bir bulasma olabilir. Hiç semptom olmayan hastalarin bulastirici olup olmadigi ile ilgili henüz bir bilgi yok. Covid’de ise hiç belirti göstermeyen bir kisi de hastaligi yayabiliyordu ama bu hastalik için bir sey diyemiyoruz” dedi.

“El hijyeni her zamanki gibi hastaliktan korunmada önemli”

“Covid 19’da oldugu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde degilim” diyerek pandemi korkularini gideren Prof. Dr. Tevfik Özlü, su uyarilarda bulundu:

“Bu gerçekçi gelmiyor ama bir sorun var ve bu sorun Afrika kitasinin sinirlarini asmis durumda. Bu açidan dikkatli olmamiz gerekiyor. Salginin görüldügü ülkelerden gelis gidislerde hastalik varsa bunlarin ayiklanmasi, farkedilmesi izolazyonu önemli. Bu hastalari 21 gün izole etmek gerekiyor. Hijyen ve temizlik önemli. Uçaklarda özellikle koltuklarin her kullanimdan sonra temizlenmesi sart. Çünkü o koltuga o döküntüler döküldüyse oradan hastalik bulasabilir. El hijyeni her zamanki gibi hastaliktan korunmada önemli. Bunlara dikkat edersek çok sorun yasayacagimizi düsünmüyorum.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile