Ekonomi Bakanı Zeybekci, Manisa'da Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Manisa'da üzüm bağlarının zirai dondan zarar görmesiyle ilgili mağduriyetleri gidereceklerini belirterek, "Vatandaşlarımızın zarar gördüğü her şeyi yakından takip ediyoruz ve bu konudaki mağduriyetleri gidereceğiz. Bazı borçların yapılandırılması ya da ertelenmesi gibi tedbirlerimiz olacaktır" dedi.

Turgutlu ilçesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Merkezi binasının açılışını yapan Zeybekci, konuşmasında, millete hizmetkar devlet anlayışını benimsediklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın dediği gibi biz bu milleti yönetmeyeceğiz, hükmetmeyeceğiz, ancak ve ancak hizmet edeceğiz" ifadesini kullandı.

Zeybekci, SGK'nın geçmişte bazı yöneticilerince zarara uğratıldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Bu ülkenin insanlarını, bir daha 30-35 yaşlarında emekli etmeyeceğiz. Bunun için oy kaygısında ve kavgasında olmayacağız. Bir gün birisi geldi, 'onlar ne veriyorsa, 5 lira da benden' dedi. Kimin parasını kim verdiyse, işte o gün bu ülke zıvanadan çıktı. 'Onlar ne veriyorsa 5 lira da benden' anlayışıyla darmadağın olan SGK bugün iyi noktada ama yine de borcu var. İnşallah toparlayacağız, onlar gibi yapmayacağız."

Nihat Zeybekci, Manisa'da yaşanan zirai donun üzüm bağlarının etkilemesiyle ilgili valiliğin ve ilgili kurumlarının hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, "Vatandaşlarımızın zarar gördüğü her şeyi, yakından takip ediyoruz ve bu konudaki mağduriyetleri gidereceğiz. Bazı borçların yapılandırılması ya da ertelenmesi gibi tedbirlerimiz olacaktır" dedi.

TARSİM'in sigortalama kapsamındaki zarar çeşitlerini ve afet bölgelerinin kapsamını genişletmesi gerektiğine değinen Zeybekci, enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin, gıda fiyatların spekülatif şekilde yükselmesine bağladıklarını kaydetti.

Zeybekci, yüksek maliyetli spekülatif ürün satılmasına müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, "Stok yaparak buna neden olanları, Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız yakından takip ediyor" dedi.

- Patates fiyatındaki yükseliş

Patates fiyatındaki yükselişe işaret eden Zeybekci, şöyle devam etti:

"Önceki yıllarda kuru fasulyede de olduğu gibi, bir ürüne ithalat izni vermemiz, 1 kilogram ürün bile ithal etmeden fiyatlarının düşmesine neden oldu. Ama gerekirse ithalatı yaparız. 'Türkiye, tarım ürünleri ithal eden bir ülke' dedirtmek istemeyiz ancak vatandaşımızın mağdur olmaması için gerekenleri yaparız. Şu an patatesle ilgili haksız rekabet amaçlı spekülatif uygulamayı görüyoruz. Mesaj alındı ve fiyatların aşağıya doğru indiğini görüyoruz. İnşallah, ithalat tedbirini almak zorunda kalmayız."

Nihat Zeybekci, Türkiye'de geçmişte kaynakların yüzde 86'sının faiz ödemelerine aktarıldığını hatırlatarak, bugün bu yüzde 13'lere düşse de bunu da kabullenemediklerini dile getirdi.

- "Ziraat Bankası ve Halk Bankası kapatılmak isteniyordu"

AK Parti hükümeti öncesi kamu bankalarının zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmak ya da satılmak istendiğini anlatan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Ecdadın bize emaneti olan Ziraat Bankası ve Halk Bankası, 20 milyar liralık görev zararı olması nedeniyle kapatılmak, Türkiye'nin en zengin bankalarından olması gereken Vakıflar Bankası da satılmak isteniyordu. Türkiye'ye gönderilen IMF memurunun, dönemin başbakanı ve yardımcılarının imzasıyla, Halk ve Ziraat Bankasının kapatılması yönünde alınmış karar var. Bu yüzden bir günde Halk Bankasının 393 şubesi kapatıldı. IMF'ye yazılan mektupta Halk Bankası ve Ziraat Bankasının kapatılacağı, Vakıflar Bankasının da satılacağı yazıyordu. Bu millet 'insaf, bir dakika' dedi. 2003'te milletin 'insaf' demesinden sonra Halk Bankası ve Ziraat Bankası, 20 milyar lira zarardan çıktı ve bugün ikisi, toplamda hazineye vergi dışı toplam 40 milyar lira aktardı."

Zeybekci, o dönem Vakıflar Bankasını almaya gelen bir Fransız bankasının, Vakıfbank'ı satın alma karşılığında devletten bankaya fon aktarılması şartını koştuğunu anımsatarak, "Satılırken üzerine para istenen Vakıflar Bankası, 2003, 2004 ve 2005'te, dünyanın en hızlı büyüyen bankası oldu. 2005 yılında Vakıflar Bankası'nın hisselerinin yüzde 20'si, İstanbul Borsası'nda 1 milyar 250 milyon dolara satıldı. Şimdiki değeri ise 10 milyar dolar" ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümetinin kamu bankalarının satılmasına ya da kapatılmasına karşı çıktığını aktaran Zeybekci, "Şimdi Ziraat Bankasına ve Halk Bankasına paha biçilemiyor. Biz bu milletin her kuruşunu kendi canımızdan aziz bildik, namusumuz kabul ettik" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile