Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Vakif Haftasi kapsaminda ’Merhametin Kus Dili’ temasiyla düzenlenen Vakif Insan Ödülleri programina katildi.
"ISTE BU MEDENIYET KARNESI, DÜNYANIN SON GÜNÜNE KADAR, TÜM INSANLIGIN AÇIP OKUMASI GEREKEN BIR KITAPTIR"
Türkiye’nin geçmisten gelen bir anlayisla ihtiyaç sahibi cografyalarda yasananlara kayitsiz kalmadigini belirten Emine Erdogan, "Biz bugüne, ecdadimizin açtigi, uzun bir medeniyet yolunu yürüyerek geldik. Nice hayirli isten arda kalan ayak izlerini takip ettik. Baskasinin derdini, kalbinin heybesinde tasimak bu milleti yormuyor. Bunu, dünyanin tüm sorunlarina el uzatarak bugün de gösteriyoruz. Göçmenlere, Afrika’ya, sel felaketlerine hep bu saikle el uzatiyoruz. Çünkü bize miras kalan, dünyayi her gün, sevgiyle yeniden imar etmenin sanatkarligidir. Iste bu medeniyet karnesi, dünyanin son gününe kadar, tüm insanligin açip okumasi gereken bir kitaptir. Ecdadimiz, hayata ve varliga bambaska bir tasavvurunun penceresinden bakti" dedi.
“HAYIRLARDA YARISIN AYETI, YASAM KÜLTÜRÜNÜN ANA PRENSIBIDIR"
Emine Erdogan, tarihte tüm canlilari kapsayan iyilik örneklerine rastlamanin mümkün oldugunu belirterek, "Karsiliksiz iyilik ifadesini, bir temenniden çikarip gerçek kilan, iste bu prensiptir. Dayanismak; yasliyi, yetimi, yolcuyu, hastayi, darda olani, hülasa, insan kardesini emanet saymak Anadolu’nun ruhudur. Insanimiz, iyiligi adeta tohum gibi her yere serpmistir. Tabii, bu iyilik sadece insanlar arasinda sinirli kalmamis. Doga ve hayvanlar için de büyük bir özveriyle hayirli isler yapilmistir. Iste, bunun adi, insanin bürünebilecegi en güzel hâl olan merhamettir. Merhamet, bir yaniyla da insanin kendini bulma yolculugudur" diye konustu.
“TEKNOLOJIK ILERLEMEYLE ES ZAMANLI OLARAK MANEVI ILERLEME SAGLAYAMIYORUZ”
Erdogan, "Yasadigimiz dünya, gittikçe bencillesen, tüketmeyi bir aliskanlik haline getiren insan kalabaliklariyla dolu maalesef. Sanayi devrimi dedigimiz sey, tabiata oldugu kadar insanin manevi tabiatina da büyük zararlar verdi. Teknolojik ilerlemeyle es zamanli olarak manevi ilerleme saglayamiyoruz. Içinden geçtigimiz bu salgin döneminde, vakiflari meydana getiren vicdana ve anlayisa ne kadar çok ihtiyacimiz oldugunu daha iyi anliyoruz. Neyse ki topraklarimizda, yardimlasma ve dayanisma duygusu hala dipdiri.Denizlerimiz hâlâ, yapilip atilmis iyiliklerle dolu" ifadelerini kullandi.
Vakiflarin üstlendigi önemli görevler olduguna dikkat çeken Emine Erdogan, "Tarihimizdeki vakiflari saymakla bitiremeyecek olmamiz, ne büyük bir gurur. Ince fikrin, yüce gönüllügün ve merhamet lisaninin vardigi mertebelere insan hayret ediyor, degil mi? Simdi bize düsen bu vicdani yeniden ayaga kaldirmaktir. Sunu unutmayalim ki nasil toprak erozyona ugruyorsa, degerlerimizde zamanin erozyonuna ugruyor. Bugün infak etmenin, ancak zengin olana mahsus bir sey oldugunu düsünüyoruz. Halbuki vakif anlayisina göre paylasmanin, bölüsmenin, biri bin yapan bereketi vardir. Bildiginiz gibi dünyanin olaganüstü sayilan yapitlari, dünyanin harikalari olarak aniliyor. Bunlarin arasinda, görkemiyle insani sasirtan, heykeller, tapinaklar, anitlar var. Oysa dünyanin gelmis geçmis en muhtesem yapiti, sadaka taslaridir. Onlar karsiliksiz iyiligin var olabileceginin en somut örnekleridir. Bu ispattan daha harika ne olabilir? Merhamet duygusunun yerlesmedigi kalp, ilelebet kan pompalayan bir organ olmaktan ileri gidemez" dedi.
"2021 YILI IÇIN ISE BU ÖDENEK 160 MILYON LIRAYA ÇIKARILMISTIR"
Vakiflar Genel Müdürlügünün Osmanli cografyasindaki 60 bin mazbut vakfin temsilcisi oldugunu belirten Bakan Ersoy, ”Egitim, hasta tedavileri, gida yardimlari gibi insani ihtiyaç ve zaruretlerin giderilmesi yolunda gerek kendi vatandaslarimiza gerek sinirlarimizin ötesinde muhtaç durumda olan insanlara merhamet elimizi uzatmaktayiz. Vakiflar Genel Müdürlügümüzce bu kapsamdaki hayir hizmetlerinde 2020 yilinda 137 milyon lira bütçe ödenegi harcanmistir. 2021 yili için ise bu ödenek 160 milyon liraya çikarilmistir" dedi.
“Bir yandan vakif akarlarinin etkin ve dogru kullanimini saglarken bir yandan da binlerce vakif eserini koruma ve yasatma sorumlulugunu tasiyoruz” diyen Bakan Ersoy, ”Bu eserler vakif fikrinin vücut bulmus halleri; medeniyetimizin sefkat ve merhamet anlayisinin, canliya ve varliga yaklasiminin sahitleridir. 2015 yilindan baslayarak yurt içi ve yurt disinda 725 vakif kültür varligi restorasyon kapsamina alinmis, bu çalismalarin 597 tanesi tamamlanmistir” diye konustu.
Insanin, vakif anlayisinin temel basligini olusturdugunu ifade eden Bakan Ersoy, “Sefkat ve merhamet duygusu tüm varligi kusatip kol kanat germez ise insan varliginin bir anlami olmayacagi gibi o varligi sürdürmek de mümkün olmaz. Elbette sokaginda, bahçesinde, parkinda yasayan hayvanlara sefkat ve merhamet elini uzatmayanlarin görmedigi, bilmedigi, varligindan haberdar olmadigi canlilar için endiselenmesini beklemiyoruz. Ancak kültürümüz ve inancimiz geregi biz biliyoruz ki her yasam kutsaldir, korunmali ve özen gösterilmelidir. Bu yil Vakif Haftasi temasinin “Merhametin Kus Dili” olmasi bu farkindaligin daha da yayginlasmasi ve kabul görmesi için atilmis degerli bir adimdir” açiklamasinda bulundu.
Vakiflar Genel Müdürlügü’nün çalismalarini büyük bir özveriyle sürdürdügünü ifade eden Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise ”Tüm gayretimiz, çalismamiz kadim kurumumuzun menfaatini gözetmek ve vakiflar Genel Müdürlügümüzü türlü mesnetsiz ithamlarla karsi karsiya birakma çabalarini bosa çikarmaktir. Insanin akli kadar edebi, Edebi kadar da ederi vardir” dedi.
Vakif’in yer yüzündeki her canliya merhamet ve sefkat oldugunu belirten Ersoy, ”Bitkiler, hayvanlar, cansiz maddeler dünyaya rahmet indirir. Biz 59 bin mazbut vakfin esine, çocuguna, torununa birakmadigi malin emanetçisi oldugumuzun idraki içindeyiz. Bezmialem ve Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitelerimiz ile, Ortaögretim ve yüksekögretim Ögrenci burslarimiz, imaretlerimizle hayir hizmetlerimize devam ediyoruz. Sosyal devlet kavraminda imaretlerin katkisinin büyük olduguna inaniyoruz. Bu emanetin duasi ile bedduasi ile muhatabinin da biz oldugumuzu, Basinda bulundugumuz kurumun sorumlulugunun ve vebalinin agir oldugunun suurundayiz. Vakif kuran ecdadimizin öldükten sonra da amel defterlerinin kapanmamasina özen gösteriyor dünyayi merhamet ve sefkatle kusatmak için var gücümüzle çalismaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandi.
Programda yaptigi çalismalarla Vakif Insan Ödülü’ne layik görülen isimlere ödülleri verildi.
Programda çalismalariyla ödül alan Ünlü Sanatçi Haluk Levent de ödülünü Emine Erdogan ve Bakan Mehmet Nuri Ersoy’dan aldi.
Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçeklesen Programa Emine Erdogan’in yani sira Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Vakiflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ve davetliler katildi.
(Hülya Keklik - Cem Geçim/IHA)
Emine Erdogan Açiklamasi 'Teknolojik Ilerlemeyle Es Zamanli Olarak Manevi Ilerleme Saglayamiyoruz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, “Yasadigimiz dünya, gittikçe bencillesen, tüketmeyi bir aliskanlik haline getiren insan kalabaliklariyla dolu maalesef. Sanayi devrimi dedigimiz sey, tabiata oldugu kadar insanin manevi tabiatina da büyük zararlar verdi. Teknolojik ilerlemeyle es zamanli olarak manevi ilerleme saglayamiyoruz” dedi.