Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir habere göre; Muğla'nın Marmaris ilçesindeki bir alışveriş merkezinde ilginç bir hırsızlık meydana geldi. Habere göre, Elif Şafak'ın yazdığı 'İskender' isimli kitabın 144 adedi çalındı. Kamera kayıtlarını inceleyen polis, iki hırsızı aramaya başladı... Bu haber, akıllara Yeni Aktüel dergisinden Sinem Barkın'ın yaptığı araştırmayı getirdi. Barkın, İstanbul'daki kitapçılarda en çok çalınan kitapları araştırıp, haberleştirdi. Kadıköy'den Beyoğlu'na, Beşiktaş'tan Beyazıt Sahaflar Çarşısı'na kadar birçok kitabevini dolaşan Barkın; Türkiye'de kitapları en çok çalınan yazarların Elif Şafak, Yavuz Bahadıroğlu ve Kahraman Tazeoğlu olduğunu ortaya koydu. İşte haberin detayları...
DİNİ KİTAPLAR SIK ÇALINIYOR
En çok çalınan kitapların başını Karl Marx'ın 'Komünist Manifesto'su ve Oğuz Atay'ın 'Tutunamayanlar'ı çekiyor.
Çalınanlar listesinde siyasi kitapların yanı sıra dini kitaplar da var. Şemseddin Yeşil Efendi'nin 'Maneviyyat Bağçesi'nin meraklısına hitap eden dini bir kitap olmasına rağmen sık çalınıyor olması şaşırttı. Kitabın yayıncısı Yeşil Yayınevi bu durumu kitap hırsızlığının bildik hırsızlıklarla bir tutulmamasına bağladı.
Kitabevlerinin yetkilileri yakaladıkları hırsızdan kitabı geri almakla yetindiklerini söyledi. Halk ise 'bırakın okusunlar' görüşünde...
Peki bu hırsızlık nasıl yapılıyor? Bu süreç alarm sökmekten barkod yırtmaya kadar çeşitli yöntemlerle işliyor.
BAZI KİTAPLAR CİDDİ ZARAR
Kibrit Kitabevi yöneticisi Ali Bey 36 liralık 'Tutunamayanlar'ın, 70 liralık 'Sanatın Öyküsü'nün ya da 40 liralık 'Deliliğin Tarihi' isimli kitabın çalınmasının ciddi bir zarar olduğunu söylüyor. 'Komünist Manifesto'nun çalınmasıyla ilgili tespiti ise bambaşka: "Komünist Manifesto'yu okumak isteyen zaten o görüşte bir insan. Dolayısıyla satıcıyı kapitalist olarak görüyor ve 'bu kapitalist bir kitaptan da para kazanmayıversin' düşüncesiyle hareket ediyor" diyor.
Psikolog Narek Karasu, kitap hırsızlığını şöyle tarif ediyor: "Çalan insanın hazzı, kolayca iyiye ulaşmak ve fark edilmemektir. Yani kitapta bilgi alan da fark edilmez, çalan da! Çalmadaki kolaycılık ve fark edilmemenin kitabın amacıyla anlamlı bir şekilde bağlantılı olması manidar sanırım..."
'ÇALMA'KEŞKE 'ALMA' OLSAYDI
Kitapları en çok çalınan yazarlardan Yavuz Bahadıroğlu, derginin yaptığı araştırmanın sonucu karşısında hem sevindiğini hem de üzüldüğünü söylüyor. Bahadıroğlu, kitaplarının çalınmasıyla ilgili şöyle konuşuyor: "Kitaplarımın gençler tarafından çalınması, sevildiğimi ve okunduğumu gösteriyor. Ama şu 'çalma' keşke 'alma' olsaydı..." Kitap hırsızlarının büyük çoğunluğunu lise ve üniversite öğrencisi gençlerin oluşturduğu artık biliniyor. Henüz para kazanmayan bu grup, kitap hırsızlığına maddi sebeplerle yönelmiş olabilir düşüncesine Bahadıroğlu itiraz ediyor ve "Parasızlıktan dolayı bu yola girildiğini sanmıyorum. Hemen her gencin envai çeşit müzik dinleme aygıtı, son model cep telefonu (bazen birkaç tane), müzik seti, bilgisayarı ve televizyonu var. Bence bu bir öncelik meselesi..." diyor.
ÇOK ÇALINANLAR
1 Komünist Manifesto-Karl Marx
2 Redhouse-Türkçe İngilizce Sözlük
3 Tutunamayanlar- Oğuz Atay
4 Sanatın Öyküsü- E. H. Gombrich
5 Taht Oyunları -R. R. Martin
6 Günlerin Köpüğü- Boris Vian
7 Sosyoloji - Anthony Giddens
8 Aşk-ı Memnu - Halid Ziya Uşaklıgil
9 Kanuni Sultan Süleyman- Yavuz Bahadıroğlu
10 Maneviyyat Bağçesi-Şemseddin Yeşil
11 Aklından Bir Sayı Tut- John Verdon
12 Yolda -Jack Kerouc
13 Cesur Yeni Dünya-Aldous Huxley
14 İskender- Elif Şafak
15 Eyvallah- Kahraman Tazeoğlu
Dini kitaplar sık çalınıyor
Türkiye'de en çok çalınan kitaplar belli oldu: Karl Marx'ın 'Komünist Manifestosu'... Bu kitabı Redhouse'un Türkçe İngilizce Sözlüğü ve Oğuz Atay'ın 'Tutunamayanlar' isimli yapıtı izliyor. Kitabevi yetkilileri, bu durumu önleyemiyor.