Engelli Ailelerinin Sıkıntılarına Çözüm Aranıyor

Engelli Ailelerinin Sıkıntılarına Çözüm Aranıyor

Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi tarafından zihinsel engellilerin ailelerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek ve bu sıkıntılara yönelik çalışmalar yapılması amacıyla ‘Zihinsel Engellilik ve Aile Sorunlarına Çözüm’ konulu panel düzenlendi.

Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi (AKKM) Başkanlık Salonu’ndaki panele, Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Lütfi Taşçı, Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem Şube Müdürü Neslişah Kuşku, Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürü Ümit Korkmaz, Bursa Kent Konseyi Engelliler Başkanı İbrahim Sönmez, engelli bireyler ve aileleri katıldı.

Panel öncesinde söz alan zihinsel engelli çocukların aileleri, yaşadıkları sıkıntıları, yapılmasını istedikleri düzenlemeleri aktardı. Zihinsel engellilerin ailelerinin yaşadığı sıkıntıların dile getirilmesi amacıyla düzenlenen panel öncesinde konuşan Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez, bütün engelli gruplarını bir araya getirmek içi çalıştıklarını söyledi.

Her Perşembe günü bir araya gelerek üyelerin sıkıntılarını dinlediklerini belirten Sönmez, “Resmi kurumlarla temas kurarak çözüm üretiyoruz. Bu yıl Dünya Engelliler Günü’nde zihinsel engellileri ön plana çıkardık. Zihinsel engelli çocuğu olan ailelerin büyük sıkıntılar yaşıyor. Panelden çıkan sonuçları rapor haline getirerek ilgili yerlere ulaştıracağız” dedi.

Bursa Kent Konseyi adına konuşan Yerel Gündem Şube Müdürü Neslişah Kuşku ise, şehir yaşamını ilgilendiren her türlü konuda çalışmalar yürütüldüğünü, tüm gönüllülerle birlikte 3 yılda 4500 faaliyet yaptıklarını söyledi.

Kuşku, en aktif meclislerden biri olan Engelliler Meclisi’nin toplum yararına önemli işler yaptığını dile getirdi.

Daha sonra Özgür Fehmi Havados ve Savaş Akıncıoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panele geçildi. Engelliler Meclisi’nin tanımını ve çalışma alanları hakkında bilgi veren moderatörler, Engelliler Meclisi’nin engelliyi topluma anlatarak arada köprü oluşturduğunu kaydetti.

Toplumun, engellileri tanımadıkları için sahip olduğu bakış açısından rahatsız olduklarını dile getiren aileler, ‘ben ölürsem çocuğuma kim bakacak?’ sorusuna hala cevap bulamadıklarını belirtti.

Zihinsel engelli çocukların geleceğinin garanti altına alınması adına kanuni düzenlemeler talep eden aileler, yerel yönetimlerin de yatırımlarında tüm engelli gruplarını düşünerek hareket etmesini istedi.

Zihinsel engellilere yaklaşımlarda psikiyatrik tedavilerden çok özel eğitim ve rehabilitasyon yardımlarının ön planda olması gerektiğini vurgulayan Dörtçelik Çocuk Hastanesi’nden Uzm. Dr. Hüseyin Uslu, “Zihinsel engelin sebeplerinin bir kısmı bilinmemektedir. Bir kısmı da doğumdan sonra anlaşıldığı için bazı durumlarda tedavisi mümkün olmamaktadır. Ancak en azından engellenebilir bir kısım zihinsel engelli adayı olduğunu bilmekteyiz. Bu açıdan gebelik ve gebelik öncesi dönemde bu konuya engel olabiliriz. Organ gelişiminin en temel dönemi ilk 3 aydır. Bu dönemde alınacak sigara, alkol ve bir takım yabancı maddeler, bebeğin beyin gelişiminde bir takım sıkıntılara yol açabilir. Bu noktalarda zihinsel engele asıl darbeyi vurabiliriz” diye konuştu.

Hastanelerde muayene sürelerinin yetersizliğinden ilaç tedavisini ön plana çıkarak tedaviler yaptıklarını belirten Uslu, aslında özel eğitim ve rehabilitasyon yardımlarının ön planda tutulması gerektiğini ifade etti.

İlaç tedavilerinin bazı durumlarda kesin tedavi edici rol oynadığını da dile getiren Uslu, saldırganlık, dikkat eksikliği gibi durumlarda ilaç tedavisinin kendilerini bir adım daha öteye götürdüğünü sözlerine ekledi.

İl Milli Eğitim Şube Müdürlüğü’nden Şükrü Bildik, engelli ailelerinin bilmesi, engelli öğrencilerin eğitimlerini daha kolay görebilmesi, ailelerinde çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konularında sunum yaptı. Özel eğitim hizmetlerinden nasıl yararlanılabileceğini ailelere anlatan Bildik, kaynaştırma yoluyla eğitim sayesinde engelli çocukların, eğitimlerini öncelikle yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte aynı kurumda sürdürmelerini sağladığını anlattı. Bursa’da toplam 269 tane özel eğitim sınıfı bulunduğunu belirten Bildik, “Engelli çocuklara evde ve hastanede de eğitim hizmeti verilmektedir. Özel eğitim sınıflarında zihinsel, işitme ve gör engellilerde 10, otistiklerde 4, orta ve ağır zihinsel engellilerde 8 öğrencimiz var. Bursa’da 269 tane özel eğitim sınıfı var. Bursa son 3 yılda özel eğitimde belli bir noktaya geldi. Ancak yine de yetersiz olduğu bilinmelidir. Daha çok çalışmalıyız ve toplumun tüm kesimlerinin duyarlı olması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden İsmail Ünlü, malul çocuğu olan kadın sigortalılara SGK mevzuatı çerçevesinde sağlanan hakları anlattı. Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunan kadın sigortalılar hakkında yapılacak işlemlerin usul ve esasları hakkında bilgi veren ünlü, engelli ailelerin sahip olduğu yasal hakları dile getirdi. Bursa Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nden Sosyal Hizmet Uzmanı Erkan Kılıç ise, Sosyal hizmetler ve sosyal yardımlardan nasıl yararlanılacağını açıkladı.

Özürlü evde bakım hizmetlerini yaygınlaştırdıklarını anlatan Kılıç, ortalama her iki engelli için bir bakıcı personel istihdam edildiğini söyledi.

Bursa’da 13 binin üzerinde kişiye evde bakım hizmeti karşılığı ödeme yapıldığını anlatan Kılıç, Bursa’da 12 engelli çocuğun da koruyucu aile hizmetinden yararlandığını kaydetti.

Panelin sonunda panelistlere plaket verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile