Erdoğan: Hukukun Üstünlüğünü Savunuyoruz Ankara

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Güçlünün haklı olduğu, zayıfın hakkını aramayamadığı bir sisteme son veriyoruz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Güçlünün haklı olduğu, zayıfın hakkını aramayamadığı bir sisteme son veriyoruz. Yani üstünlerin hukukunu değil, hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. Şimdi yaptığımız bu' dedi.
Erdoğan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliklerinin (TESKOMB) düzenlediği iftar yemeğine katıldı.
Yusuf Has Hacib'in, Kudatgu Bilig eserinde dönemin hükümdarına bazı tavsiyelerde bulunduğunu anlatan Erdoğan, kitapta 'Paranın ayarıyla oynama, halka adaletli hükmet. Kuvvetlinin zayıfa tahakküm etmesine müsaade etme. Haydutları ortadan kaldır, yolları açık ve emin tut' denildiğini aktardı.

-'PARAMIZIN AYARINI BOZDULAR'-

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bu ülkede karşılıksız paralar basıldı mı? Bobini sürdüler, paraları bastılar. Birin yanına altı tane sıfır koydular. Akşam yattık, sabah kalktık bir sıfır, akşam yattık, sabah kalktık bir sıfır. Bu neydi, bu? Bu, bizim cebimizdeki paraların çalınması değil miydi? İşte biraz önce ifade edilen o paranın ayarının bozulması değil miydi? Paranın ayarını böyle bozdular. Eskiden bizde tuvalete delikli parayla girilirdi. Şimdi bir lirayla en fazla geldiğimiz nokta. Zengin kime denirdi? Milyonere denirdi. Bir adam milyoner mi, zengindi. Ama öyle oldu ki 1 milyona tuvalete gider hale geldik. Bunları bu topluma yaşattılar mı? Yaşattılar. Niye? Paramızın ayarını bozdular. Çünkü kendileri de ayarsız.'

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

Erdoğan, Anayasa değişikliğine değinirken de bunun, bir partiye oy vermek ve bir güven oylaması olmadığını kaydederek, 'Biz bir Anayasa değişikliği yapıyoruz. Bu Anayasa değişikliğinin içinde ne var? Ekonomik Sosyal Konsey var. Nedir bu Ekonomik Sosyal Konsey? Orada siz varsınız. Bundan önce burada siz yoktunuz. Yani devlet politikasını belirlerken kiminle belirleyecek. Ekonomik sosyal yaşamın içerisinde olanlarla belirleyecek. Buna sizi katıyoruz. Bütün TOBB'uyla, TÜSİAD'ıyla diğerleriyle hepsiyle bu görüşmeleri yaptık, bu adımı attık. Bunun partiyle ne alakası var. Ben gücümü seninle paylaşıyorum. IMF ile paylaşmıyorum, seninle paylaşıyorum' dedi.

-'AYAKLARIMIZDA PRANGA VAR'-

Erdoğan, Anayasa Mahkemesi ile HSYK'ya üye seçimine ilişkin değişiklikler konusunda da bilgiler verdi.
Türkiye'nin bir değişim ve dönüşüm yaşaması gerektiğini belirten Erdoğan, 'İnanın ayaklarımızda pranga var. Biz bu prangaları çözmediğimiz sürece... Sizler belki dışarıdan zannediyorsunuz ki 'Parlamentonun yüzde 65'ine sahipsin, çöz de git'. Neyi çözüyorsun. Türkiye'de parlamentonun da yürütmenin de üzerinde bir yargı gücü var. Seni engelliyor. Ben bugün vali ataması yapamıyorum. Atadığım valiyi geri iade ediyor aynı anda. 23 kere bir müdürü geri iade edebiliyor. Şimdi ben bir yürütme olarak, Hükümet olarak istediğim müdürü istediğim yere atayamazsam, istediğim valimi istediğim yere atayamazsam bu ülkede ben nasıl icrai faaliyet yapacağım? Halkın karşısına o mu geliyor ben mi geliyorum? Yarın beni siz yargılayacaksınız. Vatandaş yargılayacak. 'İyi yaptın, kötü yaptın' bana diyecek olan kim? Halkım. Onlar halkın karşısına çıkmıyor ki ben çıkıyorum halkın karşısına. Hesabı veren ben. Ama gelip de bana zulmeden de o. Bu böyle yürümez. İşte onun için bu Anayasa değişikliğine 'evet' istiyoruz' dedi.
27.08.2010 00:39:06
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile