Erdogan Ve Biden'in 14 Haziran'daki Görüsmesi Washington'da Masaya Yatirildi

Douglas ve Sarah Allison Dis Politika Merkezi Direktörü Luke Coffey: 'Erdogan ve Biden arasindaki zirvenin basarili olmasi için iki tarafin da söylemlerini yumusatmasi lazim. YPG ve S400 gibi uzun süredir var olan konulari kategorize etmeye çalismaliyiz. Bence güvenin yeniden tesisine odaklanmaliyiz' SETA Dis Politika Arastirmalari Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman: 'Bu toplanti Biden ve Erdogan'a, ikili iliskileri son 10 yilda girdigi türbülanstan kurtarma adina bir yol haritasi çizmeleri için alan açabilir'

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve ABD Baskani Joe Biden'in 14 Haziran'da Brüksel'deki NATO Zirvesi kapsaminda gerçeklestirecekleri ikili görüsme, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Arastirmalari Vakfi Washington Ofisi (SETA DC) tarafindan düzenlenen panelde ele alindi.

Moderatörlügünü SETA DC Arastirma Direktörü Kiliç Bugra Kanat'in yaptigi "ABD-Türkiye Iliskileri: NATO Zirvesinde Biden-Erdogan Toplantisi Öncesi" baslikli panele, Douglas ve Sarah Allison Dis Politika Merkezi Direktörü Luke Coffey ve SETA Dis Politika Arastirmalari Direktörü Prof. Dr. Muhittin Ataman konusmaci olarak katildi.

Coffey, konusmasinda 14 Haziran'daki NATO Zirvesi'nin birçok açidan önemli oldugunun altini çizerek, bu zirvede ilk kez Afganistan'in ana baslik olmayacagini kaydetti.

Erdogan ve Biden görüsmesinin önemine dikkati çeken Coffey, "Erdogan ve Biden arasindaki zirvenin basarili olmasi için iki tarafin da söylemlerini yumusatmasi lazim. YPG ve S-400 gibi uzun süredir var olan konulari kategorize etmeye çalismaliyiz. Bence güvenin yeniden tesisine odaklanmaliyiz." ifadesini kullandi.

- "Bir ABD vatandasi ve vergi mükellefi olarak, Suriye'de ne yaptigimizi bilmek istiyorum"

ABD'nin Suriye politikasini elestiren Coffey, "Ben bir ABD vatandasi ve vergi mükellefi olarak, Suriye'de ne yaptigimizi bilmek istiyorum. Bir nedenle ABD'li siyasetçiler, Suriye'de yaptiklarimiz hakkinda ABD halkina az bilgi vermeyi dogru buluyor. Birkaç yil önce DEAS ile mücadele için orada oldugumuzu söylediler. Ancak son yillarda çok muglak bilgiler geliyor." görüsünü paylasti.

Coffey, Washington'daki siyasetçilerin YPG/PKK'ya destegine de deginerek, "ABD'li siyasetçiler, farkli Kürt gruplar arasinda ayrim yapamiyor. O nedenle de su anda karmasa yasiyoruz. Kendilerini egitmek ve farkli gruplar hakkinda bilgi edinmek Kongrenin sorumlulugu." dedi.

- "Güven olusturucu önlemlere odaklanmaliyiz"

Ataman da söz konusu zirvenin, ABD-Türkiye iliskilerinin düzeltilmesi için firsat olusturacaginin altini çizerek "Bu toplanti Biden ve Erdogan'a, ikili iliskileri son 10 yilda girdigi türbülanstan kurtarma adina bir yol haritasi çizmeleri için alan açabilir." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ile ABD arasindaki en önemli konu basliklarindan birinin de S-400'ler oldugunu belirten Ataman, "Türkiye için S-400, iki taraf arasinda artan tansiyonun bir sonucudur. Bu nedenle de güven olusturucu önlemlere odaklanmaliyiz. Bu toplantinin teknik açilara mi yoksa siyasi boyuta mi odaklanacagini henüz bilmiyoruz." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile