Erdoğan ve Putin'den kriz sonrası ilk yüz yüze temas

Erdoğan ve Putin'den kriz sonrası ilk yüz yüze temas

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uçak krizinin ardından ilk kez bir araya geldi. Putin, "Her türlü darbe girişimine karşıyız" derken, Erdoğan ise "Türkiye Rusya ilişkilerin çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Kasım'daki uçak krizinin ardından bugün ilk kez biraraya geliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah saatlerinde Rusya'nın St. Petersburg kentine gitti.

PUTİN: İKİ ÜLKE DE NORMALLEŞME İSTİYOR


Rusya lideri Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı odada ayakta karşıladı.

Vladimir Putin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin iki ülkenin ilişkileri normalleştirmeyi istediğinin göstergesi olduğunu dile getirdi.

Darbe girişiminin ardından Erdoğan'ı arayan ilk liderlerden biri olduğunu vurgulayan Putin, 'Her türlü darbe girişimlerine karşıyız' dedi.

Putin, şöyle konuştu:


'Son yıllardaki ilişkimiz benzersiz bir nitelik taşıyor. Geçen sene ilişkiler son derece düşük seviyeye indi. Türkiye'deki iç politikada yaşanan zor duruma rağmen, Rusya'ya gelmeniz her iki tarafın da ilişkilerde normalleşme istediğinin bir göstergesidir. Bu görüşme iki ülkenin halkının hayrına olacaktır.

'HER TÜRLÜ DARBE GİRİŞİMİNE KARŞIYIZ'

Darbe girişimi sonrasında sizi arayan ilk liderlerden bir oldum. Her türlü darbe girişimlerine karşıyız ve karşısında olacağız. Sizin yönetiminizde Türk halkının bu sorunun üstesinden geleceğini umut ediyorum. Ticari ilişkiler, terör konusu ele alınacak. Bu fırsat için teşekkür ediyorum, hoş geldiniz' dedi.

ERDOĞAN: BÜYÜK HEDEFLER BELİRLEDİK


Putin'in ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin olumlu bir süreceğe girdiğini dile getirdi.

15 Temmuz sonrasında kendisini arayan Putin'e teşekkür eden Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

'Böyle bir hassas dönemdeki randevu vermeniz nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Planlamamız G20 zirvesiydi. Türkiye-Rusya ilişkileri, çok farklı olumlu bir sürecin içine girmiştir. Büyük hedefler belirlediğimiz bir süreçtir.

İnanıyorum ki, şimdi attığımız ve atacağımız bu adımlarla çok daha farklı bir sürecin içerisine gireceğiz. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesinde sizlerin lider noktasında bizi arayışı hem tüm heyetimizi hem de halkımızı mutlu etmiştir. Pazar günü İstanbul'da yapılan miting halkımızın demokrasiye sahiplenişi bakımından çok anlamlıydı.

'DAYANIŞMAMIZ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YARDIMCI OLACAK'

Bu ziyaretle beraber sırası bizde olan üst düzey istişare konseyi toplantılarına başlayacağımız için de çok mutluyuz. Aramızda masada olan birçok ikili ilişkilerimiz var. Bölgenin siyasi olarak bizlerden beklentileri var. İnanıyorum ki, dayanışmamız bölgedeki sorunların çözümüne yardımcı olacaktır.'

ORTAK BASIN TOPLANTISI


Erdoğan ve Putin, baş başa yapacakları görüşmenin ardından heyetler arası çalışma yemeğine katılacak. İki lider, yemeğin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan ve Putin, ayrıca Türk ve Rus işadamlarına da hitap edecek.

Erdoğan ve Putin'den kriz sonrası ilk yüz yüze temas

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in yapacağı görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi birinci gündem maddesi olacak.

İki lider, Rusya ve Türkiye arasındaki projeler, turizmin canlandırılması ve Suriye konusunu da ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Rusya ziyaretinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile