ERÜ Bünyesinde Tasarlanan Hidrojen Enerjili Araç

Erciyes Üniversitesi Temiz ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Kulübü öncülüğünde tasarlanan hidrojen enerjili araç ''Mobydick'', gelecek yıl Hollanda'da düzenlenecek Shell Eko-marathon yarışlarında dereceye girmeyi hedefliyor.

Erciyes Üniversitesi Malzeme Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi ve takım kaptanı Serdal Uşak, AA muhabirine, aracı Shell Eko-maraton'a uygun şekilde tasarladıklarını söyledi.

Maratonda araçların en az yakıtla en uzun mesafeyi kat etmek için yarıştığını anlatan Uşak, ''Bu aracımız hidrojenle çalışıyor. Bir turu 1630 metre olan 39 turu 1 lire benzine eşdeğer hidrojenle atmamız isteniyor. Yarışta bize verilen hidrojenle 21 kilometre yol yapabiliyoruz. Bunu 1 litre benzinin verdiği enerjiyle oranlarsak yaklaşık 2000 kilometre gibi bir değer ortaya çıkıyor'' dedi.

Araç tasarımında ağırlık ve sürtünmenin önem taşıdığına dikkati çeken Uşak, ''Bu yıl Hollanda'daki yarışta 4 tur atıp, pite girdiğimizde bazı sorunlar yaşadığımız için yarışa devam edemedik. Bu 4 turda harcadığımız enerjiye göre yaptığımız hesaplamada, yarışı tamamlayabilecek durumda olduğumuzu anladık. İnşallah 2013 yılı mayıs ayında Hollanda'nın Rotterdam şehrindeki yarışlarda iyi bir dereceyle döneceğiz'' diye konuştu.

Yayıncı: Mustafa Yıldız
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile