Erzincan'da Devlet Destegiyle Koyun Varligi Artiyor

Erzincan'da Devlet Destegiyle Koyun Varligi Artiyor

Erzincan’da küçükbas hayvanciligin gelistirilmesi amaciyla hayata geçirilen "Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var" projesi kapsaminda destekleme alan kadin girisimci hayvan varligini artirarak üretmeye devam ediyor.

Erzincan genelinin koyun yetistiriciligine elverisli yapisi ile küçükbas isletmelerinin kapasitelerini artirarak yerel irklarin gelismesine katki sunmasi ve bölgesel anlamda ekonomik güce dönüsmesi amaciyla Erzincan Valiligi himayelerinde baslatilan, “Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var’’ projesi kapsaminda özellikle genç ve kadin çiftçilerin sayisi artarak devam devam ediyor. Proje kapsaminda 100 koyun alarak hayvanciliga baslayan 40 yasindaki 4 çocuk annesi Hilal Kalkan ise hayvan varligini her geçen yil artirarak üreticilikte örnek oluyor.

2020 yili Ekim ayindan itibaren bu güne kadar toplam proje kapsaminda, merkezde 34 isletmeye 3 bin 700 Çayirli’da 17 isletmeye bin 650, Iliç’te 1 isletmeye 80, Kemah’ta 28 isletmeye 2 bin 643, Otlukbeli’de 5 isletmeye 500, Refahiye’de 21 isletmeye 2 bin 30, Tercan’da 28 isletmeye 2 bin 639, Üzümlü’de 28 isletmeye 2 bin 286, Kemaliye’de 6 isletmeye 558 hayvana olmak üzere Erzincan geneli 162 isletmeye 14 bin 186 küçükbas hayvan için ilgili banka tarafindan ödemeleri yapildi. 2020 yilinin ekim ayinda baslanan proje ile suana kadar 17 bin 848 küçükbas hayvan için 31 milyon 400 bin TL kredi kullanildi.

"Devletimizden Allah razi olsun, 60 yasima kadar bu meslegi yapacagim"

2021 yilinda “Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var” projesi kapsaminda 100 koyun alarak hayvanciliga baslayan 40 yasindaki 4 çocuk annesi Hilal Kalkan hayvan varligini artirdigini ve uzun yillar bu meslege devam edecegini belirterek, “2021 yilinda hiç koyunumuz yoktu. Bu proje sayesinde 100 tane koyun aldik ve 200-250 oldu derken bu isi devam ettirmeye basladik. Devletimizden Allah razi olsun. Geldigimde hiçbir sey bilmiyordum, esimle beraber koyunlara gittik, davara gittik, koyunlarimizi da sagdik, yaylaya da çiktik. Simdi de hepsinden alasini yapiyoruz. Devletimizin bizlere desteklerini her zaman bekliyoruz. Zaten devletimiz de bize desteklerini veriyor. Bu isi devam ettirmek istiyoruz. Isimiz zor. Yagmur demiyoruz, çamur demiyoruz, gördügünüz gibi disarida yagmur yagiyor ama biz hayvanimizi disariya suya götürüyoruz. Her iste oldugu gibi bu isin de zorlugu var ama biz severek yapiyoruz. Bu ise alistik. Çocuklarimiz, biz baska geçim kaynagimiz olmadigi için bu isi yapiyoruz. 40 yasindayim. Insallah 50-60 yasima kadar da bu isi yapmayi düsünüyorum” dedi.

“Erzincan’da küçükbas hayvan sayisi yüzde 10 artti”

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Serkan Kütük ise, proje sayesinde ilde ki küçükbas hayvan varliginin yüzde 10 oraninda arttigini söyleyerek, “Erzincan’da 2020 yili Ekim ayinda baslanan ‘Köyümde Yasamak Için Bir Sürü Nedenim Var’ projesi kapsaminda faaliyete geçen bu proje ile Erzincan’daki çitçilerimiz, özellikle yeni baslayacak üreticilerimiz, genç ve kadin çiftçilerimiz artarak devam etmektedir. Erzincan’daki bu üreticilerimizin 200 bin liralik kredi limiti 400 bin liraya çikarilmistir. Erzincan’da suana kadar 183 kisi proje kapsaminda faydalanmis olup 31 milyon 400 bin lira degerinde nakdi bir ödeme yapilmistir. Bu kapsamda, Erzincanli çiftçilerimiz ve özellikle küçükbas yetistiricilerimiz büyüyerek devam etmektedir. Aslinda bir çig gibi düsünülürse, küçük bir kar tanesi büyüyerek çig haline gelmistir. Erzincan’daki hayvan sayimizda ise, yüzde 10 oraninda artis gözlenmistir. Proje basladiginda 16 bin 862 olan hayvan sayimiz suan da 30 bini geçmistir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile