Öne sürülen 5 şart

Öne sürülen 5 şart

Hafta sonu iki günlük toplantı yapan Demokratik Toplum Kongresi boykot kararını değiştirmedi. Ancak isteklerinin 13 Eylül'de gündeme alınacağına dair hükümetten taahhüt istedi. Bu adım 'evet'e kapı araladı.

İŞTE KONGREDEN ÇIKAN 5 ŞART

*Öcalan çözüm sürecinde rol oynasın

*Yeni bir demok-ratik Anayasa hazırlansın

*Kürt tutuklular serbest bırakılsın

*Yüzde 10 seçim barajı kaldırılsın

*Terörle mücadele yasası değişsin

PKK’nın, “süreli eylemsizlik” kararının, barış girişimleriyle sürekli hale getirme yöntemlerini belirlemek üzere hafta sonunda iki günlük toplantı yapan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), alınan kararları bir basın toplantısıyla açıkladı. DTK’nın Diyarbakır’da 7-8 Ağustos tarihlerinde yapılan 4’üncü genel kurulu ardından, 2 gün süren ilk Daimi Meclis Toplantısı’nın sonuç bildirgesi, kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı siyasi yasaklı DTK Genel Başkanı Ahmet Türk tarafından açıklandı. Toplantıya Türk’ün yanı sıra Türk, Aysel Tuğluk, Yazar Altan Tan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de katıldı. Sivil toplum örgütleri DTK ve BDP’nin çağrısı üzerine PKK’nın eylemsizlik kararı aldığına dikkat çeken Türk, ateşkesin ve barış sürecinin sürekli olabilmesi için 5 şart öne sürdü. İşte Türk’ün açıklamaları ve öne sürdüğü şartlar:

Bir kez daha 'Ateş kesin' demeye yüzümüz olmaz


“PKK’nın eylemsizlik kararını cesurca nitelendiriyor ve toplumsal barışa tarihi bir fırsat sunduğu inancıyla memnuniyetimizi bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz. Çağrımıza yanıt verilmesi, memnuniyet verici olmakla birlikte, şu andan itibaren eylemsizlik halinin karşılık bulması ve barışçıl bir sürece evrilmesinin vicdani, ahlaki, siyasi sorumluluğu biz çağrıda bulunanlara aittir. Hükümeti, devleti ve tüm kamu otoritelerini bir kez daha askeri ve siyasi operasyonları fiili olarak durdurmaya çağırıyoruz. Geçmişte kaçırılmış olan fırsatların bir daha tekerrür etmemesi için bölgedeki tüm sivil toplum kuruluşlarının devlet ve hükümeti adım atmaya zorlayacak bir yol izlemeleri gerektiği açıktır. Bununla birlikte kardeş kanının dökülmemesi için Türkiye halkını da Kürt halkı gibi barışı sahiplenmeye ve savaşa karşı çıkmaya çağırıyoruz. Zira eylemsizliğe yanıt verilmez, ölümler devam ederse, bizim bir kez daha eylemsizliği sürdürün çağrısında bulunmaya yüzümüz olmayacaktır.”

Abdullah Öcalan ile müzakere edilmeli

“İktidarıyla, muhalefetiyle ve devletin bütün kurumlarıyla, Kürt sorununun çözümü için diyalog ve müzakere sürecinin başlaması için güven verici beyanlara ve adımların atılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede, Sayın Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinde rol oynayabilmesi için müzakere koşullarının sağlanması, yeni bir demokratik anayasanın hazırlanması, haksız ve hukuka aykırı siyasi saikle tutuklu bulunan, barış grubu üyeleri dahil olmak üzere, Kürt siyasetçilerin bırakılması, hiçbir demokratik ülkede bulunmayan ve temsilde adaleti zedeleyen yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, Terörle Mücadele Yasası başta olmak üzere tüm anti demokratik yasaların yürürlükten kaldırılması gündemlerinin 13 Eylül 2010’un ve sonraki günlerin temel gündemleri olacağına dair her türlü şüpheden uzak açık bir şekilde taahhüt edilmelidir.”

Demokratik Türkiye, özerk Kürdistan

Demokratik Toplum Kongresi Daimi Meclisi, Kürt sorununun çözümü için “Demokratik Türkiye, Özerk Kürdistan” çözüm önermesini esas aldı. Demokratik Özerklik projesi, ayrıştırıcı değil, gönüllü birlikteliği esas alan bir birlikte yaşama projesidir. Demokratik Özerklik talebinde en büyük desteği, aydını-yazarı, akademisyeni ile tüm Türkiye halkından beklemekteyiz. DTK, birlikte yaşamayı esas alan Demokratik Özerklik projesi ile ilgili olarak bir çalıştay düzenleyecek ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacaktır” dedi. Türk, “Demokratik Toplum Kongresi ilk günden itibaren yaptığı çağrılarla Kürt sorununun çözümünde ciddi bir sorumluluk üstlenmiş bulunmaktadır. DTK, devlet, hükümet, Sayın Abdullah Öcalan ve PKK başta olmak üzere çözüme katkı sunabilecek herkesle diyalog ve müzakerede bulunmayı amaçlamaktadır, bu konuda inisiyatifli bir politika izleyecektir.”

Kürt Ulusal Konferansı çalışmalarına başlandı

“Demokratik Toplum Kongresi Kürt sorununun çözümünde çözüm yanlısı tüm Kürtleri inanç, mezhep ve sınıf farkı gözetmeksizin bir araya getirme ve birlikte ortak sorumluluk alma çabasını kararlılıkla sürdürecektir. DTK, Kürt ulusal birliğine yönelik tüm çalışmaları esas alır. Kürtlerin bulunduğu bütün parçalarda demokratik ve barışçıl bir çözüm sürecinin gelişmesi için Kürt Ulusal Konferansı’nın gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.”

‘GÜL, ERDOĞAN, ÖCALAN VE PKK İLE GÖRÜŞECEĞİZ’

Demokratik Toplum Kongresi, çözüm için Cumhurbaşkanı, Başbakan, Abdullah Öcalan ve PKK ile görüşme kararı aldı. DTK’da alınan kararların bugün Diyarbakır’da toplanacak Başkanlık Divanı’nda tarihsel olarak netleştirilmesi bekleniyor. 7 kişiden oluşan DTK Başkanlık Divanı bugün Eş Başkanlar Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk başkanlığında toplanacak. Diyarbakır’da gerçekleştirilecek toplantıda, devlet yetkilileri ile PKK ile görüşme zamanlaması ve heyette bulunacak isimler konusunda belirleme yapacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile