Evlerin Yakinina Kadar Gelen Obruklar Tedirgin Ediyor

Evlerin Yakinina Kadar Gelen Obruklar Tedirgin Ediyor

Konya’nin Karapinar ilçesinde son zamanlarda meydana gelen yeryüzü yariklari ve küçük çapli obruklarin büyüme tehlikesi vatandaslari tedirgin ediyor. Bir yil içerisinde evinin hemen yakininda tarlada 2 obruk olusan ve çevrede yapilan ölçümlerde ev çevresinde obruk riski oldugu belirlenen vatandas ise evinin tasinmasi için yardim istiyor.

Karapinar’in Resadiye Mahallesinde birbirine komsu olan Karakuyu, Ekmekçi, Cafer Sik ve Seyithaci yaylalarinda çok sayida obruk bulunuyor. Ekmekçi Yaylasi ve Cafer Sik Yaylasinda ise son zamanda obruklar meydana geldi. Adem Ekmekçi’ye ait tarla çevresindeki agaçlarin oldugu bölge içinde derinligi 2 metre olan obruk olusurken, çiftçi Fatih Sik’in seker pancari ekili tarlasinda 1 yilda üst üste 2 obruk meydana geldi. Evin yakinindaki tarlada olusan obruklar tedirginligi artirdi. Jeofizik mühendisleri tarafindan Fatih Sik’in evinin çevresinde yapilan ölçüm ve incelemelerde ise olusan küçük çapli obruklarin derinlesmesinin beklendigi ifade edildi.

"Çocuklara bir sey olacak diye korkuyoruz"

Çiftçi Adem Ekmekçi, 2 sene önce tarlasinda agaçlarin arasinda bir obruk olusumu basladigini anlatarak, "Su anda ise birkaç gün önce hareketliligi çevrede yasayanlar fark etti, 2 metre derinliginde yeni küçük obruk olustu. Çok da genislemis durumda. Su anda inmeye de devam ediyor ve aktif halde. Birkaç gün içeresinde derin bir çukur olacak diye tahmin ediyoruz. Yakinlarina yaklasamiyoruz. Su anda bu bölgedeki obruklarin hepsi çalisiyor. Asiri bir sikinti var. Sularda genelde bulaniklik var. Çocuklar meyve toplamaya geliyor. Çocuklara bir sey olacak diye korkuyoruz" dedi.



"Bir kaç gündür tedirginlik artti, uykuyu kaybettik"

Tarlasinda bir yilda 2 obruk olusan Fatih Sik ise 20 gündür uyuyamadigini belirterek, "Yasadigim yeri ölçüyor, neyin üzerinde yasadigimi gösteriyorlar. Su anda yasam ile ölüm arasinda bir ip. Çikan sonuç tamamen riskli. En acisi pancar içindeki obruktu. Pancar içindeki obruga alistim. Hayvan ahirinda iç kisimlarda ve evin dibinde obruk riski oldugu ölçümlerde ortaya çikti. Çevre bölgelerde tekrar obruklar olustu. Bir kaç gündür tedirginlik artti. Uykuyu kaybettik, suurumuzu kaybetmek istemiyorum. Çikmazin içindeyim" seklinde konustu.



"20 tona yakin bir topragin yer degistigini tespit ettik"

Bölgede ölçümler yapan ve sonuçlari rapor haline getiren Jeofizik Mühendisi Oguz Kaan Kiliç, "Sorunlu bölgede 2 farkli su kanali tespit ettik. Bunlar obruklarin olusumuna sebep oluyor. Bu bölgede kireçli topraklar yer aliyor. Bu taslar erime bosluklari meydana getirmektedir. 4-5 farkli bölgeden elektrik ölçümleri aldik. Ölçüm sonucunda ev bölgesinde obruk riski tespit edildi. Bunun yaninda hayvanlarin kaldigi ahirda da obruk riskleri tespit edildi. Bu riskin obruk olusan tarla, ahira dogru ve köyün içine dogru 2 farkli kanalda ilerledigini gördük. Kendi içerisinde göçtügü verisine ulastik. Ilk olarak 15 gün önce bir degisimi ölçtük. Bu bölgede tamaminda kireçli olan çevrede obruk riski oldugunu analiz ettik. Bu bölge fay olan bir bölge. Bu fay titresimler meydana getirerek obruklarin zamanlamasini ve riskini artirmaktadir. 15 gün içinde yaklasik 20 tona yakin bir topragin yer degistigini tespit ettik. Bu zamanla artacak. Herhangi bir depremle daha da artacak” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile