Fas Başbakanı Abdulillah Benkiran, Avrupa Birliği (AB) ile iletişimi askıya aldıklarını bildirdi.
Benkiran, Fas Parlamentosunda yaptığı konuşmada, AB ve Fas arasında imzalanan tarım ürünlerine ilişkin serbest ticaret anlaşmasının, Avrupa Adalet Divanı tarafından iptal edilmesi üzerine Avrupa Birliği ile temasları durdurduğunu belirtti.
Ülkesinin insan haklarına saygılı olduğu ve Batı Sahra meselesinin kendileri için hayati bir mesele olduğunu aktaran Benkiran, 'Avrupa Birliği'yle temasları durdurmak zorunda kaldığımız için üzgünüz. Son zamanlarda hukuki menfaatleri doğrultusunda istenilen şekilde bizimle iletişime geçmemelerine neden olan gerekçeleri açıklayana ve ileride esas ve birincil ortak olarak temasa geçeceğimize ilişkin sağlam güvenceler alana kadar bu tutumu sürdüreceğiz' diye konuştu.
Avrupa Birliği’nin hukuki kararlarına karışmak istemediklerini dile getiren Benkiran, 'Avrupa Birliği bilmelidir ki Batı Sahra meselesi, jeopolitik ve önemli bir meseledir, bu meselenin şaka veya mizah konusu olması söz konusu olamaz' ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği’nin bir an önce bir çözüm bulması gerektiğini savunan Benkiran, Avrupa Adalet Divanı'nın, 10 Aralık 2015'te serbest tarım ticaret anlaşmasının iptal ettiği kararı tanımadıklarına dikkat çekti.
Fas ve Avrupa Birliği arasındaki serbest tarım ticaret anlaşması, Batı Sahra’nın bağımsızlığı için savaşan Poliserio Örgütü’nün Avrupa Adalet Divanı'na başvurması üzerine, Avrupa Adalet Divanı 10 Aralık 2015’te bu anlaşmayı Batı Sahra ürünlerinin satışına yardımcı olmak adına iptal etmişti.
-Batı Sahra sorunu-
Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Rabat hükümetiyle Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasındaki sorun devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991 yılında BM'nin arabuluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı. Fas, 2007 yılında sorunun çözüme ulaşması için Batı Sahra'ya kendisine bağlı özerklik verilmesini gündeme getirmişti, ancak bölgenin kaderinin belirlenmesi için referandum yapılmasını savunan Polisario Cephesi buna karşı çıkmıştı. BM Güvenlik Konseyi de Fas'ın önerisini 'Çatışmalı taraflar arasında çözüme ulaşmak amacıyla müzakere masasına sunulan tek öneri' olarak nitelendirmişti.
BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirildi.
Fas, AB İle İletişimi Askıya Aldı
Başbakan Benkiran: 'AB ile temasları durdurmak zorunda kaldığımız için üzgünüz' 'AB bilmelidir ki Batı Sahra meselesi jeopolitik ve önemli bir meseledir, bu meselenin şaka veya mizah konusu olması söz konusu olamaz'.