Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu Restore Edilecek

Fethiye'deki Telmessos Antik Tiyatrosu Restore Edilecek

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki antik Telmessos tiyatrosu restore ediliyor.

Roma döneminde yapılan, MS 2. yüzyılda onarım geçiren ve Bizans döneminde arena olarak kullanılan, Türkiye'nin denize yakın en eski tiyatrosu olan Telmessos'un, İl Özel İdaresi’nce 4 milyon 550 bin liraya ihale edilen restorasyonu 600 günde tamamlanacak.

Fethiye'nin tarihine ışık tutan en önemli eserler arasındaki antik tiyatro, yıllardır ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden evsizlerin barındığı bir yer haline gelmişti. 1960'lı yıllarda sütunları liman dolgu malzemesi olarak kullanılan antik mekân, 1990'lı yıllara kadar moloz yığınları altında kalmıştı. Üzerine ev yapılarak kaybolması sağlanan tiyatro, 1991 yılındaki kazı çalışmalarıyla yeniden günyüzüne çıkarılmıştı.Restorasyon için Muğla Valisi Fatih Şahin tarafından Koruma, Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) kaynaklarından ayrılan ödenek, İl Özel İdaresi'ne tahsis edildi.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki Kültür Varlıklarının Röleve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamalarıyla Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik'in 24. maddesine göre belli istekliler arasında 11 Haziran 2012 tarihinde ihale yapıldı. 5 bin yıllık geçmişi bulunan, 6 bin kişi kapasiteli Telmessos, 4 milyon 550 bin liraya Ace İnşaat tarafından restore edilecek. Temmuz ayında yer tesliminin yapılmasının ardından restorasyonun, 600 gün içinde bitirilmesi hedefleniyor.

Vali Şahin, konu hakkında yaptığı açıklamada şehrin coğrafi konumu itibarıyla dünyanın en eski uygarlıklarına evsahipliği yaptığını belirterek, "Bunlardan bugüne kadar yaşattıklarının yanında bugün de sahip olduğu kültürel ve tarihî zenginliklerle dikkat çekmektedir. İlimizin en önemli turizm faaliyeti olan deniz turizminin yılın belli dönemlerine bağlı yürütülmesi, mevcut turizm potansiyelinin farklılaştırılarak 12 aya yayılmasını zorunlu kılmaktadır. Projeyle deniz turizmi yanında kültürel değerleriyle ön plana çıkan bölgenin bir taraftan tanıtılması ve mevcut değerlerin artı değere dönüştürülmesi, diğer taraftan ise turizmin etkisiyle yok olan somut olmayan kültürel değerlerin yaşayabilirliğinin sağlanması hedeflenmektedir." dedi.

Muğla’nın destinasyon açısından çok zengin bir il olduğuna dikkat çeken Vali Şahin, şunları kaydetti: "Amos, Kaunos, Knidos gibi tarihî, kültürel ve tabii güzelliklerle iç içe mekânlarımız var. Eski Datça’nın eşsiz güzelliğine sahibiz. Dalyan, eşi benzeri olmayan bir yer. Milas’taki Karia Kralı Hekatomnos’a ait lahit de yüzyılın buluşu. Bakanlığımız, o bölgenin Türkiye’de olmayan yarı açık bir müze haline getirilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Lahit ve Beçin Kalesi, bölgenin kültür turizmi açısından canlanmasını sağlayacak. Kayaköy’ün ayağa kaldırmasıyla ilgili çalışmalar da hızla devam ediyor. Babadağ’a teleferik yapılmasıyla ilgili iş ve işlemlerde ilk adımlar atıldı. Ayrıca merkezde, belediyenin Özel İdare ile beraber yaptığı 1. Arasta çalışmaları bitti. Şimdi 2. Arasta çalışması, yine Özel İdare desteğiyle yapılmaktadır. Bunların yanısıra Muğla merkezde tespit ettiğimiz tarihî evler var. Bunları restore etmeyi planlıyoruz. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile