Firin Isçileri Dernegi Baskani Keskin Açiklamasi 'Ekmege Zam Var, Isçiye Yok'

Firin Isçileri Dernegi Baskani Keskin Açiklamasi 'Ekmege Zam Var, Isçiye Yok'

Samsun Firin Isçileri Dernegi Baskani Hasan Keskin, ekmek zamminda diger giderlerin disinda isçi maliyetlerini bahane olarak gösterenlere "Isçi maliyetlerinin fazla oldugunu söylüyorlar ama Samsun’da çogu firin 800 lira yevmiye veriyor. Bunun neresi fazla? Ekmege zam var, isçiye yok" diye tepki gösterdi.

Samsun’da ekmege gizli zam yapilarak gramaji düsürülmüs ancak fiyati ayni kalmisti. Yapilan bu zammin nedenlerinden birisi de isçi maliyetlerinin artmasindan kaynaklandigi iddialari üzerine açiklamada bulunan Samsun Firin Isçileri Dernegi Baskani Hasan Keskin, “Firin isçilerinin sesi olarak maliyetlerin arttigini söylüyorlar ama firin isçisine zaten para vermiyorlar. Ekmegin gramini azaltiyorlar ama firin isçisinin hakkini vermiyorlar" dedi.



"Firin isçisi perisan durumda"

Ekmege yapilan zammin isçiye etki etmedigine dikkat çeken Keskin, "Ekmege yapilan zam sebeplerinden biri de firin isçisi maliyetlerinin arttigini söylüyorlar ama isçiye kaç para veriyorlar? Firinci para kazanamiyor. Kime ne veriyor da para kazanamiyorlar? Çogu firin isçiye 800 lira yevmiye veriyorlar. Firinci para kazanamiyor, maliyetlerin arttigini söylüyorlar. Yani isin asli firin isçisine insan gibi yasayacak ücret vermiyorlar. Bir firinci ustasina su an verilen maas 24 bin lira!? Sadece Çarsamba’da 5-6 firin var isçiye bin lira yevmiye veren. O da bizim dernegimizin gücü ve destegi ile veriyorlar. Sonra o diger firin sahiplerinin ’firin isçisine ayda 24 bin lira veriyorum, zarar ediyorum’ diyorlar. Isçi maliyetlerinin fazla oldugunu söylüyorlar. Bunun neresi fazla? Samsun’da da bu problemler var. Bizler dernek olarak adeta meydan okuyor, haykiriyorum. O atesin önünde bu sicaklarda 24 bin liraya usta mi çalisir? Vasifsiz bir insaat elemani bile 60 bin lira ücret aliyor. Bugün emekli bir usta 900 liraya çalisiyor. Bunun neresinde maliyet fazlaligi var? Sigorta yok, tazminat yok. Firin isçisi perisan durumda" seklinde konustu.



"Ekmege zam var, isçiye yok"

200 gram ekmegin çok ufak oldugunu, bundan dolayi vatandasin agiz tadiyla ekmek yiyemeyecegini belirten Hasan Keskin, "Firin isçisinin pazara çikacak parasi yok. Biz bunu iddia ediyor, firin isçisi batmis durumda diyoruz. Ekmegin gramini azaltiyorlar ama firin isçisinin hakkini vermiyorlar. Ekmege zam var, isçiye yok. Keske ekmek 15 lira olsaydi grami düsmeseydi. 200 gram ekmek çok ufak. Su an hem isçilik artti hem de ekmegin kalitesi düstü. Vatandasimiz 250 gramken damak tadiyla bir ekmek yiyordu, bir ekmek iki kisiye yetiyordu. Simdi yiyemeyecek. Yemesi bir yana içi bos damak tadi olamayan ekmek vatandasa da büyük ayiptir" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile