GAÜN'de Cumhuriyet Paneli

GAÜN'de Cumhuriyet Paneli

Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi tarafindan Atatürk ve Cumhuriyet Paneli düzenlendi.

GAÜN Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asim Aksoy Konferans Salonunda Ögretim Üyesi Doç Dr. Yunus Emre Tansü’nün moderatörlügünde düzenlenen panele; GAÜN Ögretim Üyesi Doç. Dr. Neslihan Bolat Bozaslan ve Dr. Mehmet Bozaslan konusmaci olarak katildi.

Panelin açilisinda konusan Fen Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Murat Kütük, Cumhuriyetin temel hedefinin halkina sahip çikan, ülkesini koruyan, görevlerini yerine getiren üretken bireyleri topluma kazandirarak milletimizi hak ettigi çagdas uygarlik seviyesine getirmek oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Kütük, “Bizler, Cumhuriyetimizi korudukça, ona bagli inançlarimizla yasadikça daha nice Cumhuriyet Bayramlari kutlayacagiz. Türk Milleti bu günlere nasil gelindigini unutmayarak ülkesine, Cumhuriyete simsiki sarilacaktir” dedi.

Cumhuriyet’in bizim için çok önemli oldugunu vurgulayan Doç Dr. Yunus Emre Tansü, bugünkü dünyanin halini gördügümüzde kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ne kadar kiymetli oldugunu bir kere daha anladigimizi belirterek,“Rejimler, yönetimler degisiyor ama Atatürk ve arkadaslarinin getirdigi degerler sistemi geçmiste oldugu gibi bugün de varligini sürdürüyor. Bizim gelecege güvenle bakmamizi sagliyor. Bugün Türkiye dünyaya örnek bir devlet, bölgesel bir süper güç olma ve dünyada da önemli söz söyleyebilme gücüne sahip. Bunu biz Atatürk’e, Cumhuriyete, milli ve manevi kültürel degerlerimize borçluyuz” dedi.

Cumhuriyetin Türk modernlesmesinin en önemli ayaklarindan birisi oldugunu ifade eden Doç. Dr. Neslihan Bolat Bozaslan "Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti ilan etmeden önce bunun gerekli sartlarini hazirlamisti. Önce milli mücadele kazanildi. Halifelik, saltanat kaldirildi. Daha öncesinde meclis ilan edildi. Atatürk siklikla Milli irade vurgusunu yapiyordu. Dolayisiyla Cumhuriyete de bu sekilde adim adim gidecektir. Cumhuriyet de Mustafa Kemal’in attigi bütün bu adimlarin nihai sonucu olacaktir ve bundan sonraki Türk modernlesmesinin Cumhuriyet çatisi altinda sürdürülmeye devam edecektir. Cumhuriyet Türk modernlesmesinin en önemli adimlarindan biridir" ifadelerini kullandi.

Dr. Mehmet Bozaslan, Cumhuriyetin, birdenbire ortaya çikan bir kavram olmadigini ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyeti binlerce yillik Türk devlet geleneginin aslinda modern çaga yansimasidir. Çünkü Atatürk Ilke ve Inkilaplarinin tamaminda bunu görebiliyoruz. Atatürk Ilke ve Inkilaplari toplumun ihtiyaçlarindan ortaya çikmistir. Iste bu yüzden uzun süreli olmustur. Osmanli Imparatorlugu’nun son 200-300 yil içerisindeki Islahat Hareketleri, Tanzimat Dönemi, Mesrutiyet Döneminin tamamini Cumhuriyet Döneminin zemininin hazirlandigi dönem olarak degerlendirebiliriz. Netice itibariyle, Türkiye Cumhuriyeti hem Türk devlet geleneginin hem de Osmanli Devleti’nin son dönem aydinlarinin fikirleriyle yogrulmus ve nihayete ermis halidir” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile