Gaziantep Fırkateyni Türk denizcisiyle okyanusta buluştu

Türk firkateyni TCG Gaziantep, dünyanın çevresini kas gücüyle dolaşma hedefiyle 2007 yılında yola çıkan Türk gezgin Erden Eruç ile Hint Okyanusu geçiş

Türk firkateyni TCG Gaziantep, dünyanın çevresini kas gücüyle dolaşma hedefiyle 2007 yılında yola çıkan Türk gezgin Erden Eruç ile Hint Okyanusu geçişi sonunda Afrika kıyılarına yaklaşırken denizde buluştu. Avustralya'dan denize açılan Erden Eruç, 110 gün denizde yalnız kaldıktan sonra Madagaskar'ın batısındaki sularda Türk Deniz Kuvvetleri tarafından karşılandı.

2007 yazından beri dünyanın çevresini kas gücüyle dolaşma hedefiyle Aktaş Group ana sponsorlugu altında Altı Zirve Projesi'ni sürdüren ve bugüne kadar Pasifik Okyanusu ile Bismarck ve Mercan denizlerini kürekle geçen Eruç, Avustralya'yı bisikletiyle kat ettikten sonra 13 Temmuz 2010 tarihinde kıtanın batı sahilindeki Carnarvon kasabasından Hint Okyanusu'na kürekle açıldı.

Tam 110 gündür Hint Okyanusu'ndaki çetin şartlarda mücadele eden ve dalgalarla boğuşurken üç yedek küreği kırılan Erden Eruç, TCG Gaziantep tarafından 30 Ekim 2010 günü denizde karşılandı. Eruç, ilk hedefi olan Kenya sahillerine yaklaşırken olası bir korsan tehlikesi nedeniyle kaygılıydı ve bu konuda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan talimat istemişti. Ağustos sonundan itibaren Somali, Seyşeller ve Tanzanya üçgeni içindeki alanda ticari gemilerin emniyetini sağlamak üzere kurulan Birleşik Deniz Görev Kuvveti adlı uluslararası deniz gücünün komutasını devralan Türk Deniz Kuvvetleri, Eruç'la düzenli olarak haberleşmekteydi.

Yaptığı başvurunun ardından en üst düzeyde ilgi görerek Türk Deniz Kuvvetleri Harekât Merkezi'nin takibine alınan Eruç, aldığı bilgilerin ışığında rotasını değiştirip nispeten daha az riskli sulara yöneldi. Eruç, bir haftaya kadar Afrika sahillerine ulaştığında, Hint Okyanusu tarihte ilk defa bir ana kıtadan diğerine kas gücüyle geçilmiş olacak. Geçmişte olanlarla bu sene alınan önlemler sonrası meydana gelen korsan vakalarının karşılaştırılması sonucu kendisine tavsiyelerde bulunan Türk Deniz Kuvvetleri, tarihe geçecek mücadelesinde Eruç'la düzenli haberleşmeyi sürdürüyor.

Bu coğrafyada tarihte bilinen en büyük Türk mevcudiyeti, Emir Ali Reis'in 5 Mart 1589'da Mombasa'da Portekizli amirale teslim olması ile son bulmuştu. Günümüzün modern savaş gemilerinden biri olan ve aynı zamanda komutasının bir Türk Amirali tarafından yürütüldüğü, Birleşik Deniz Görev Kuvveti karargahına da ev sahipliği yapan 280 mürettebatlı sancak gemisi TCG Gaziantep firkateyni, tek başına 7 metrelik özel okyanus kayığındaki Erden Eruç ile 30 Ekim 2010 tarihinde güney yarı kürede buluştuğunda, Türk Deniz Kuvvetleri bir Türk vatandaşı ile birlikte Türk denizcilik tarihinde yeni bir sayfa açmış oldu.

Hint Okyanusu'nda şimdiye kadar geçirdiği 110 gün içinde, başladığı Carnarvon'dan yaklaşık 4.600 deniz mili gelmiş olan Eruç, Afrika sahillerine kalan 400 millik mesafeyi bir haftaya kadar tamamlayacak. Eruç'un günlügünü okuyarak gelişmeleri günbegün takip etmek isteyenler https://www.KaslaGit.com sitesini ziyaret edebilir, düzenli haberler için kaydolabilirler.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile