“Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması”nın duyurusu, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan ve Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin’in katılımıyla Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda yapılırken, toplantıda Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Trabzon Ortahisar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç de hazır bulundu.
İlk olarak söz alan Ortahisar Kaymakamı Numan Hatipoğlu, kadın girişimciliğinin önemine vurgu yaparken, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan de kadın girişimcileri desteklediklerini söyledi.
Deegan, konuşmasında, “Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında bugüne kadar 29 milyon TL’lik sosyal yatırım yaparak 4 milyona yakın insanın hayatına dokunduk. 2011 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz projelerle 11 bini aşkın kadın girişimciye ulaştık ve 2,5 milyon TL’yi aşkın sosyal yatırım yaptık. ’Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’ ile kadınların girişimcilik yoluyla ekonomiye tam katılımlarını sağlamayı hedefliyoruz. Projenin ilk yılında 10 bin kadına ulaşmıştık. Yeni dönemde 10 bin kadına daha eğitim vererek toplam 20 ilde 20 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Projemize katılan kadın kursiyerlerin girişimcilik potansiyelini ortaya çıkarmak ve gelecek planlarına destek vermek amacıyla düzenlediğimiz ‘Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması’nın başvuruları bugün itibariyle başlıyor. Yarışma sonunda kazananlara sunacağımız sermayeyi geçen yıla göre iki kat artırarak 50 bin TL’nin üzerine çıkardık. Vodafone olarak kadınlara istihdam oluşturmaya yönelik faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz” dedi.
"Daha çok kadınımızın potansiyelini ve gücünü milletimize katmalıyız"
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Sedat Abdulhakimoğulları da, “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz koordinesinde yürütülen projelerden biri olan ‘Girişimcilikte Önce Kadın Projesi’nin amacı, sosyal ve ekonomik imkanları kısıtlı kadınlar başta olmak üzere tüm yetişkinlerin eğitim yolu ile temel becerilerinin arttırılarak mesleki yeterlilik kazanmalarını, istihdama katılmalarını ve sosyal ekonomik imkanlarının artmasını sağlamaktır. Halk Eğitimi Merkezlerinin kapasitelerini artırarak beceri geliştirme, mesleki eğitim ve istihdam üzerinde ulusal stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Kadınlarımızın ekonomik hayata katılım oranları bizleri mutlu etse de takdir edersiniz ki yeterli değildir. Daha çok kadınımızın potansiyelini ve gücünü milletimize katmalıyız. Bugün burada yarışma formatı ile gündeme aldığımız Girişimcilikte Önce Kadın Projesi, kadınların bu potansiyelini ortaya çıkarmayı, onları ekonomide daha etkin ve söz sahibi yapmayı hedefliyor. Proje ile kadınlar hem meslek sahibi olacak, hem üretim yapacak hem de internet üzerinden ürünlerini satarak ekonomiye katkı sunacaklardır. Kadınlar kazandıkça yoksulluk yenilecek, Türkiye yenilenecektir” diye konuştu.
"Kadınlarımızın iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında gelişmiş ülkeler ortalamasının gerisindeyiz"
Türkiye Bilişim Vakfı Genel Sekreteri Çağdaş Ergin ise, kadınların iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında gelişmiş ülkeler ortalamasının gerisinde kaldığını belirterek, "Teknolojinin getirdiği imkanlar ve yenilikler ile gelişmeyi tüm topluma yaygınlaştırmaya çalışan vakfımız, bilişimin ekonomideki payının artması için, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinliklerini teşvik edecek ekonomik ve sosyal çalışmalar yapmaya tüm gücüyle devam ediyor. Kadınlarımızın iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında maalesef gelişmiş ülkeler ortalamasının gerisinde kaldığımızı üzülerek görüyoruz. Arzu ettiğimiz sosyal ve ekonomik refah düzeyine erişmek istiyorsak, kadınlarımızın üretkenlik potansiyelini iyi değerlendirmeli, yaygın eğitim ve e-öğrenme gibi olanakları kadınlarımızın hizmetine sunarak, onların çalışarak, üreterek kendilerine, ailelerine ve ülke ekonomisine katkıda bulunmalarına olanak tanımalıyız. Türkiye Bilişim Vakfı olarak, bilgi birikimimizi böylesine anlamlı bir projede kullanmaktan büyük mutluluk duyduk. Tabii en önemlisi bireysel katılımları sonrası elde ettikleri başarılar ile çevrelerine örnek olan, model olan kadınlarımız teşekkürü fazlasıyla hak ediyor" ifadelerini kullandı.
Hedef 20 bin kadın
Kadınların ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen “Girişimcilikte Önce Kadın Projesi” Nisan 2015’te hayata geçirildi. İlk yılında 10 bin kadına ulaşarak, 15 milyon TL’yi aşkın ekonomik değer oluşturan projenin yeni döneminde de 10 bin kadına daha eğitim verilerek toplam 20 bin kadına ulaşılması hedefleniyor.
Vodafone’un Trabzon ve bölgeye yatırımları
Vodafone’un son 5 yılda Trabzon’a teknik yatırımı 37 milyon TL’yi bulurken, aynı dönemde Karadeniz Bölgesi’ndeki yatırımı 372 milyon TL oldu. Şirketin, Trabzon’da 85 kişiye, Karadeniz Bölgesi genelinde ise 815 kişiye istihdam sağladığı öğrenilirken, Vodafone’un Trabzon’da 146, Karadeniz Bölgesi genelinde de bin 229 satış noktasının bulunduğu belirtildi. Vodafone’un Milli Eğitim Bakanlığı ve AÇEV işbirliğinde hayata geçirdiği “Geleceğe İlk Adım” projesi kapsamında Trabzon’da 3 anasınıfı bulunduğu ve bu ilde 208 çocuğa okul öncesi eğitim verildiği kaydedildi. Yarışmaya Trabzon, Adana, Kayseri, Denizli, Gaziantep, Erzincan, İçel, Muğla, Kocaeli ve Sivas’ta Halk Eğitim Merkezlerindeki eğitimlere katılan kadın kursiyerlerin başvurabileceği ifade edilirken, toplam 50 bin TL’yi aşkın sermayenin verileceği yarışmaya başvuruların Ağustos’ta sona ereceği, ödül töreninin ise Kasım ayında yapılacağı bildirildi.
'Girişimcilikte Önce Kadın' Yarışmasının Startı Trabzon'dan Verildi
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Türkiye Vodafone Vakfı ve Türkiye Bilişim Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen “Girişimcilikte Önce Kadın Projesi” kapsamında düzenlenen “Girişimcilikte Önce Kadın Yarışması”na başvurular başladı. Yarışmanın startı, Trabzon’da düzenlenen basın toplantısıyla verildi.