Glı Pazarlama Direktörü Ayan Açıklaması

Global Liman İşletmeleri Pazarlama Direktörü Figen Ayan, Antalya Limanı'na gelen kruvaziyer turistlerinin normal bir turistten yaklaşık 5 kat daha fazla harcama yaptığını söyledi.

Deniz Ticaret Odası Antalya Şubesi'nin, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlediği ''Kruvaziyer Turizmi ve Antalya'' konulu 7. Antalya Denizcilik Sempozyumu'nda konuşan Ayan, kruvaziyer turizmin önemine dikkati çekti. Antalya Limanı'nın Akdeniz çanağında hem tek ana liman hem de bir transit liman olduğuna dikkati çeken Ayan, kente 10 milyon turistin geldiğini vurguladı. Antalya Limanı'na gelen turist sayısının ise kenti ziyaret eden turistlerin yüzde 1'i olduğunu belirten Ayan, bunu yüzde 5'e çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

Ayan, ''Antalya Limanı'na gelen kruvaziyer turistleri normal bir turistten yaklaşık 5 kat daha fazla harcama yapıyor. Normal bir turist 50 dolar harcama yaparken, transit bir limanda kruvaziyer turistleri 150 dolar harcıyor'' dedi.

Ortadoğu'daki olayların kruvaziyer turistini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Ayan, ''Birçok gemi rota değişikliğine gitti ama 2012 yılı kruvaziyer turist sayısında artış var. Antalya Limanı'nın daha çok gelişmesi için Ortadoğu'daki durumların durulması lazım. Çünkü turist korkup gelmeyebilir'' diye konuştu.

Aspendos ve Perge gibi antik kentlerin kent merkezine yakınlığının kruvaziyer turizmi için avantaj olduğunu belirten Ayan, belediyenin limandan ücretsiz servis araçları kaldırmasının turistlerin kente inmesinde etkili olacağını söyledi.

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya'nın doğal, kültürel zenginliğinin kruvaziyer turizmine katkı sağlayabilecek zenginlikte olduğunu belirterek, 2011 yılında 64 gemiyle yaklaşık 127 bin yolcu geldiğini dile getirdi. Yüksel, şunları söyledi:

''Antalya Limanı olarak gemilerin kalkış ve uğurlama noktasına yeterli sayıda ev sahipliği yapmakta yetersiziz. Bütün sunulabilecek zenginliğimize rağmen bu konuda Antalya hak ettiğini almıyor. Biz biliyoruz ki son yıllarda bu noktada sıçrama var. Antalya özelinde geçmişte özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan imar planlarının dava edilmesi burada yeni yapılacak kruvaziyer limanları için bir gecikmeye yol açmıştır. Kamunun özel sektörle birlikte çalışması gerekiyor.''

Mediterranean Shipping Company Operasyon, Gümrük ve Liman Hizmetleri Müdürü Savaş Ercan ise Antalya Limanı'nın, İstanbul, Barcelona, Venedik, Napoli ve Pire Limanları ile yarışacak potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile