Yol kenarında bulunan yüzlerce okaliptüs ağacının oluşturduğu "yeşil tünel" gibi doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakan Gökova beldesi, Akçapınar'da göçmen misafir leyleklerin elektrik direkleri ve evlerin çatılarına kurdukları yuvalarla da ilgi çekiyor. Leyleklerin yaşamlarını fotoğraf makinesi ve kameralarıyla görüntüleyen turistler, günün geri kalanını otantik köy evlerinde yöresel yemekleri tadarak geçiriyor.
Akçapınar Mahallesi Muhtarı Şükrü Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerine gelen leyleklerin yuva yaptığı ağaçların kesilmesinden sonra bir çok leyleğin yuvalarını elektrik direklerinin üzerine kurduğunu belirtti.
Akçapınar köyünü barınma, yumurtlama ve kuluçka döneminde kullanan leyleklerin sayısının her geçen yıl azaldığına işaret eden Arslan, mart ve nisan ayındaki kuluçka döneminde köye gelen leylek sayısının 1980'li yıllarda yaklaşık 100 çift iken, bu yıl 10 çifte kadar düştüğünü kaydetti.
"Eskiden o kadar fazla leylek geliyordu ki yuvalara sığmayan leylekler bahçelerimize serdiğimiz çamaşırlarımızı kaçırıp kendilerine yuva yapmak için götürüyordu" diyen Arslan, gelen leylek sayısındaki azalmanın her yıl sürdüğünü belirtti.
- "Yavrular uçuş eğitiminde telef oluyor"
Köylerinde 15 leylek yuvarının bulunduğunu bildiren Arslan, şöyle konuştu:
"Bu yuvaları köyümüze gelen leylekler kendileri yapıyor. Leyleklerin nisan ayının ilk haftasında kuluçkaya yatıyor, haziran ayında yavrulamaya başlayarak aynı ay içinde de yavrularına uçuş eğitimi yaptırıyor. Her leylek yaklaşık 4 yavru dünyaya getiriyor. 15 yuvada 5 aylık dönemde yaklaşık 100'e yakın leylek oluyor. Fakat yavrular uçuş eğitimi yaparken elektrik tellerine takılarak gözümüzün önünde telef oluyor."
Leyleklerin kuluçka ve üreme dönemleriyle uçuş heyecanını görüntülemek için yurt dışından da çok sayıda turistin geldiğine işaret eden Arslan, "Mayıs ayından itibaren Hollanda, İngiltere ve Almanya'dan bölgemize tatile gelen turistler, köyümüzde leyleklerin fotoğraflarını çekiyorlar. Köyümüzde bir gün geçirerek tarihi yerleri gezip alışveriş yapıyorlar. Yurt dışında Akçapınar'ın leylek köyü olduğunu anlatıyorlar" dedi.
- "Elektrik tellerinin yer altına alınması için başvurduk"
Göreve geldiği günden itibaren leyleklerin yuva yaptığı elektrik direğindeki hattın yer altına alınması için çaba sarf ettiğini anlatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda ilgili makamlara müracaat ettim, fakat sonuç alamadık. Muğla artık büyükşehir oldu ve biz de mahalle olduk. Büyükşehir Belediyesine yeniden müracaat ederek, leylek köyü olarak anılan bölgemizdeki leyleklerin daha güvenli yaşayabilmeleri için müracaatta bulundum. Çünkü bu leylekler, asırlardır Muğla ve Ula'da sadece bu köye gelip kuluçkaya yatıp, yavrularına uçuş eğitimi veriyorlar. Hiçbir köyde bu kadar leylek yuvası yok. Biz de bu değerimizin korunması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Leylekler köyümüze gelmediği zaman vatandaşlarımız da huzursuz oluyor. Havaların nasıl gideceğini bile biz artık leyleklerin gelişiyle anlıyoruz. Burada bir leylek tellere çarpıp öldüğü zaman köyde yaşayan vatandaşlarımız da evladını kaybetmiş gibi üzülüyor."
Leyleklerin Akçapınar'ın simgesi haline geldiğini yuva kurdukları mahallelerde yaşayanlarla bütünleştiğini vurgulayan Şükrü Arslan, leylekleri yaşatmak için çalışmalarının süreceğini bildirdi.
Gökova Körfezi'nin Göçmen Misafirleri Elektrik Tellerine Direniyor
Ege'nin maviyle yeşilin bütünleştiği cennet koylarına ev sahipliği yapan Gökova Körfezi'ne, bahar aylarında kuluçka, yavrulama ve uçuş eğitimlerini yapmak için gelen leylekler, "Leylek köyü" olarak bilinen Akçapınar Mahallesi'ndeki elektrik tellerine takılarak telef oluyor.