Güney Asya'daki Göçmen Trajedisi

Myanmar, mayıs ayında insan kaçakçıları tarafından terk edildikleri teknelerden kurtarılan 155 göçmeni daha Bangladeş'e geri gönderdi.

"Global New Light of Myanmar" gazetesi, "uyrukları belirlenen göçmenlerin iki ülke arasındaki dostluk köprüsünde Bangladeşli yetkililere teslim edildiğini" yazdı.

Myanmarlı yetkililer, mayıs ayından bu yana 528 göçmeni kurtarmış, Bangladeşli oldukları belirlenenleri ülkelerine geri göndermişti.

Güneydoğu Asya'daki göçmenlerin trajedisi, Tayland hükümetinin mayıs başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesi üzerine dünyanın dikkatini çekmişti. Operasyonlar üzerine kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde çok sayıda kaçak göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.

Bölge ülkeleri, çoğu Arakanlı Müslümanlardan oluşan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuştu. Ülkede 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Arakanlı Müslümanlar, yaşadıkları kısıtlamalardan ve ayrımcılıktan kaçmak için ülkeyi terk ediyor ve insan kaçakçılarının ellerine düşüyor. Birleşmiş Milletler'e göre son iki yılda yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile