Güney Kıbrıslı İngilizler Türk Kesimine Geçmek İstiyor

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Rum kesiminde alınan yeni tedbirler ile Rum halkının şoka girdiğini ve çok ciddi tedbir almak zorunda bırakıldıklarını söyledi.

Maliye Bakanı Tatar, yaptığı açıklamada, güneydeki banka hesaplarından kesilecek paranın KKTC bütçesinin 4 katı olduğunu söyledi ve çok sayıda İngiliz’in, KKTC’ye mevduat aktarmak istediğini anlattı.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, Güney Kıbrıs’ta 100 bin Euro’nun altındaki mevduatlardan yüzde 6.75 ve 100 bin Euro’nun üzerindekilerden ise yüzde 9.9 nispetinde kesinti yapılmasını “servet tokadı” olarak değerlendirdi.

Kıbrıs’ta Rum ve Türk kesimlerine dair mevcut iktisadi vaziyeti değerlendiren Ersin Tatar, şöyle konuştu: “Rum ekonomisi resmen çökmüş durumdadır. Zamanında alınması gereken önlemleri almadıkları için büyük bir çöküntü yaşamaya başladılar. Eski Rum lideri Dimitris Hristofyas popülist yaklaşımlar sergiledi ve sendikalara teslim oldu. Önerilerin hiçbirini dinlemediği için bu hallere düştüler.” Ersin Tatar, “Benzeri uygulamalar bizde de yapılabilir mi?” sorusuna şöyle karşılık verdi: “Kesinlikle hayır! Rumların bu yaptıkları kendi bankalarına olan güveni şimdiden sarsmıştır. Daha ilk günden bizzat beni arayan ve mevduatlarını kuzeye kaydırmak istediğini söyleyen İngiliz yatırımcılar vardır.”

KARA PARAYA İZİN YOK
Mevduat sahiplerinin paralarına el koyma girişimini “servet tokadı” olarak gören ve bundan hem Rumların hem de yabancıların, özellikle de Rus ve İngilizlerin zarar göreceğini ifade eden Tatar, bundan böyle Güney Kıbrıs’a yabancı sermaye akışının duracağını, ‘kara para’ işinin de sona ereceğini söyledi.

Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Bu durum karşısında bizim de kara paraya sıcak bakmamız söz konusu değildir. Cepte para taşıma izni AB kurallarına göre 10 bin Euro ile sınırlıdır. Bunun üzerinde para getirmek isteyenlerin banka aracılığıyla yasal transfer yapması gerekir” dedi.

Çok sayıda Rus vatandaşının Güney Kıbrıs’a para kaçırdığına dikkat çeken Maliye Bakanı Tatar, Avrupa’nın, Güney Kıbrıs için uygulamaya koyduğu bu operasyonun çok kişiyi hasta edeceğini söyledi.

Tatar, bir soru üzerine “Bankada 1 milyon Euro’su olan bir kişi, sabah uyandığı zaman bu paranın 900 bin Euro’ya gerilediğini duyunca krize girer” şeklinde konuştu.

Tatar, bundan sonra Güney Kıbrıs’ta vergilendirmelerle ilgili tedbirlerin de yakından takip edileceğini sözlerine ekledi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile