Japonya’nin Kore Yarimadasi’ndaki isgal ve sömürge yönetimi döneminde Güney Koreli isçilerin ülkelerinde zorla çalistirildigi suçlamasiyla 16 Japon sirketine karsi açilan tazminat davasinda sürpriz bir karar çikti. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, 85 Güney Koreli magdur ve aileleri tarafindan isçilerin zorla ve hiçbir ücret almadan çalistirildiklari gerekçesiyle 16 Japon sirketine karsi açilan davayi reddetti. Mahkeme kararinda davacilarin Japonya’dan bireysel yasal hak talep edemeyecegi belirtilirken, bu nedenle de tazminat hakkinin dogmadigina hükmedildi.
Tarihi ihtilaf
1910-1945 yillari arasinda Japonya’nin Kore Yarimadasi’ndaki isgal ve sömürge yönetimi döneminde zorla ve hiçbir ücret almadan çalistirildiklarini iddia eden isçiler ve yakinlari, Güney Kore’de Japon sirketleri aleyhine dava açmisti. Japonya, Güney Kore ile 1965 yilinda diplomatik iliskilerin normallesmesi için yürütülen görüsmelerin ardindan imzalanan anlasma sonrasi Güney Kore’ye aktarilan hibe, bagis ve kredilerin "savas tazminati" niteliginde oldugunu savunarak tazminat konusunun kapandigini ileri sürmüstü. Güney Kore ise yasananlarin insanliga karsi suç oldugunu, bu nedenle hak arama mücadelesinin sinirlandirilamayacagini dile getirmisti.
(Burak Ersoy/IHA)
Güney Kore Yargisindan 'Zorla Çalistirilan Isçiler' Hakkinda Sürpriz Karar
Japonya’nin Kore Yarimadasi’ndaki isgal ve sömürge yönetimi döneminde, Güney Koreli isçilerin ülkelerinde zorla çalistirildigi suçlamasiyla 16 Japon sirketine karsi açilan tazminat davasi Seul Merkez Bölge Mahkemesi’nce reddedildi.