Güzel Izmir Isimli Caretta Solugu Misir'da Aldi

Güzel Izmir Isimli Caretta Solugu Misir'da Aldi

Aydin’in Kusadasi ilçesinde, tedavilerinin tamamlanmasinin ardindan denizle bulusturulan 3 deniz kaplumbagasindan biri olan ve uydu takip cihazi takilan "Güzel Izmir" isimli caretta carettanin simdiki duragi Misir kiyilari oldu. Geçtigimiz Aralik ayinda yola çikan Güzel Izmir, yaklasik 2 bin kilometre yol kat ederek 4 ayin sonunda Bardawil Gölü yakinlarina ulasti.

Izmir kiyilarinda geçtigimiz yil Ocak ile Mart aylari arasinda 1’i erkek 2’si disi olmak üzere yarali halde caretta caretta cinsi 3 iribas deniz kaplumbagasi bulundu. Nesli tehlike altinda olan carettalar, tedavi edilmeleri için Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) ile Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ekipleri tarafindan Mugla’daki Deniz Kaplumbagalari Arastirma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) gönderildi. Bakima alinan carettalar, yaklasik 6 ay süren tedavi sürecinin ardindan Kusadasi’ndan yeniden denizle bulusturuldu. Güzel Izmir adi verilen deniz kaplumbagasina günes enerjisiyle çalisan uydu takip cihazi takildi. Yeniden denizlere açilan ve ilk duragi Samos kiyilari olan ‘Güzel Izmir’ isimli deniz kaplumbagasi, bir süre Yunan adalari kiyilarinda dolastiktan sonra yeniden göç etmeye basladi.

4 aylik yolculugunda yaklasik 2 bin kilometre yol kat eden ‘Güzel Izmir’ solugu Misir’in Bardawil Gölü yakinlarinda aldi. Kusadasi’ndan yola çiktiktan sonra on iki adalar üzerinden Akdeniz’e inen ve Kibris’in altindan geçerek Suriye kiyilarina ulasan deniz kaplumbagasi, Lübnan ve Israil kiyilarindan geçerek Misir’a ulasti. Yapilan teknik takibin ardindan Güzel Izmir’in son duragi olan Bardawil Gölü yakinlarinin deniz kaplumbagalarinin kislama bölgelerinden biri oldugu tahmin ediliyor.

“Çok önemli kislama alani oldugunu anladik”

Güzel Izmir’in son olarak Bardawil Gölü yakinlarinda sinyal verdigini ifade eden Deniz Kaplumbagalari Arastirma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska; “Güzel Izmir adini verdigimiz deniz kaplumbagamiz Izmir’de yarali olarak bulunmustu. Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü’ne bagli ekipler bu kaplumbagamizi getirmisti. Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi de bize ulastirilmasini saglamisti. Yani bütün kurum ve kuruluslarin destekleriyle tedavi altina alinan kaplumbagamiz, iyilestikten sonra yine Aydin Kusadasi’ndan denize gönderdik. Tabi bu sefer sirtina bir uydu takip cihazi da takmistik. Bu uydu cihazi bugün Misir’in Bardawil Gölü’ne yakin bir bölgede sinyal verdi. Kaplumbagamiz oralara kadar göç etti ve bu sayede o bölgenin de deniz kaplumbagalari açisindan çok önemli bir kaplumbaga kislama alani oldugunu anlamis olduk” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile