Hacılar kutsal topraklarda alışverişte

Hacılar kutsal topraklarda alışverişte

Hac farizası için kutsal topraklarda bulunan hacı adayları, ibadet ve taatten geriye kalan zamanlarında Türkiye'deki yakınları için alışveriş yapıyor. Siyah ve beyaz inciler, gümüş kolye ve takımlar, birbirinden farklı tespih ve seccadeler, cüzi fiyatla satılan Kabe ve cennet kokuları ilgi görüyor.

Arabistan'da gümrük ve vergi olmadığı için Türkiye'ye oranla daha uygun olan inci çeşitleri arasında Alman Başbakanı Angela Merkel ve şarkıcı Sibel Can'ın kullandığı beyaz inciler yok satıyor.

Türk hacı adayları, konakladıkları her mahallede bulunan Türk Pazarları'na adeta akın ediyor. Kadir Baig'e ait Türk Pazarında hediyelik eşyaların fiyatları makul olduğu için ilgi görüyor. Türk hacıların güvendiği Kadir Baig, Uzakdoğu'dan gelen incilerin vergi ve gümrük olmadığı için uygun olduğunu belirterek, "Türk hacılar ençok inci, gümüş yüzük, gümüş kolye, yakut, safir, zümrüt karışımı kolyeler, kuka tespihler, zemzem setlerine ilgi gösteriyor. Alman Başbakanı Angela Merkel ve sanatçı Sibel Can'ınbeyaz incileri ise gözde" dedi.

Beyaz ve siyah incilerin fiyatları 20 ila 50 lira arasında, gümüşün gramı 7-8 liraya satılıyor. Tespihler ise bir lirayla 50 lira arasında değişiyor.

Taif yolunda dükkanı olan Türkistanlı Abdülzahir Kadızade de, Türk misafirlere ikram yaptıklarını, fiyatları abartmadan satış yaptıklarını belirterek, "Türk hacılar en çok, tespih, gümüş, koku ve inci satın alıyor. İstedikleri farklı şeyler olursa onları getirmek için de yardımcı oluyoruz. Hacılar kabe ve cenneti firdevs kokusu istiyor. Kokuları 5 liradan, yani 10 riyale satıyoruz. En çok ilgiyi cennet kokusu çekiyor. Türk müşterilerimiz bizi üzmeden sünnete uygun pazarlık yaparak alışverişlerini tamamlıyor" diye konuştu.

Türk hacı adayları ise alışverişlerin büyük çoğunluğunu Türkiye'de tamamladıklarını anlatarak, "Sadece buraya zemzem ve hurma kalmıştı. Ancak çocuklara hatıra olsun diye ufak tefek hediyeler alıyoruz. Çünkü memleketteki çocuklarımız da bizden küçük hediyeler bekliyor" diye konuştular.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile