Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, halk oylaması kampanyasına ilişkin, 40 günde 40 ilde anayasa değişikliği konusunda kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceklerini bildirdi.
Hak-İş Genel Başkanı Arslan, halk oylaması sürecinde gerçekleştirecekleri 'Anayasa Değişikliğine Tam Destek Geleceğimiz İçin Evet' sloganıyla başlattıkları kampanyanın tanıtım toplantısında, 'Hak-İş, anayasa konusunda 41 yıllık tarihi içinde hep sivil, demokratik, katılımcı ve özgürlükçü bir anayasa talebini ısrarla ve inatla ifade etmeye devam etmiştir.' dedi.
Arslan, 1990'lu yıllardan günümüze kadar katıldıkları anayasa çalışmalarına değinerek, 'Bugün keşke bu anayasa referandumu Türkiye'nin yeni bir anayasa yapılma sürecinin referandumu olsaydı.' diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, anti demokratik darbe ürünü anayasadan kurtulma zamanının geldiğini ifade eden Arslan, Meclisteki görüşmelerde uzlaşma olmadığı için kısmi bir değişikliğin söz konusu olduğunu dile getirdi.
Anayasa değişikliğinin Hak-İş'in Başkanlar Kurulunda tartışıldığını belirten Arslan, kurulun çalışmalarını tamamladıktan sonra anayasa değişikliğine tam destek vererek 'Evet' dediklerini aktardı.
Hak-İş Konfederasyonunun 22 sendikası ile birlikte oy birliğiyle kabul ettikleri bu yaklaşımın ikinci aşamasını gerçekleştireceklerini anlatan Arslan, şöyle devam etti:
'Kurucuları arasında yer aldığımız Sivil Dayanışma Platformunun Türkiye genelinde gerçekleştireceği kampanyaların bir bölümüne biz de destek veriyoruz. Yaklaşık 25 ilde konfederasyonumuz, Sivil Dayanışma Platformu ile ortak hareket edecek. Avrupa Birliği-Türkiye Karma İstişare Komitesi'nin bünyesinde oluşturulacak, 7 tanesi 16 Nisan'dan önce, 6 tanesi de 16 Nisan'dan sonra olmak üzere 13 ilde gerçekleştirilecek ekonomi ağırlıklı toplantılarda Hak-İş'in anayasa değişikliği anlamındaki görüşlerini paylaşmak üzere yer alacağız. Hak-İş'in kendi belirlediği illerde de, yaklaşık 10 ilde, Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızla birlikte büyük salon toplantılarıyla bu değişiklikleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. 40 günde 40 ilde Hak-İş anayasa değişikliği konusunda kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını sürdürecek. Yoğun bir kampanya dönemini Hak-İş olarak başlatmış bulunuyoruz.'
- 'Güçlü Türkiye'ye ihtiyacımız her zamankinden daha fazla'
Yurt içindeki ve yurt dışındaki oy verme hakkına sahip bütün vatandaşlara oy kullanma çağrısında bulunan Arslan, milletin vereceği her türlü karara saygı duyacaklarını söyledi.
Anayasa değişikliğinin Türkiye için önemine işaret eden Arslan, parlamenter sistemin başarısız olduğuna dikkat çekerek, 'Keşke Türkiye, parlamenter sistemi demokratik ülkelerde olduğu ölçüde gerçek anlamda yaşatabilseydi.' dedi.
Ülkenin menfaatlerini düşünülerek vesayet odaklarına karşı çıkılsaydı, bugün bunların yaşanmayacağını ifade eden Arslan, darbe anayasalarının dayatmış olduğu vesayetçi yapının kırılamaması nedeniyle Türkiye'nin bir değişime ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Arslan, 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin içeriden ve dışarıdan her türlü saldırıya açık olduğu bir dönemde hem FETÖ, DEAŞ ve PKK gibi terör örgütlerinin saldırısıyla karşı karşıya kaldığı bir dönemde güçlü iktidarlarla, güçlü hükümetlere, güçlü Türkiye'ye ihtiyacımız her zamankinden daha fazla.' değerlendirmesinde bulundu.
- 'Karşı çıkanlar, değişikliğin müsebbibi'
Mahmut Arslan, 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimini hatırlatarak, 'Bugün anayasa değişikliğine karşı çıkanların bir bölümünün, bu anayasa değişikliğinin müsebbibi olduğunu unutmaması gerekiyor. Eğer Türkiye, 2007 yılında Cumhurbaşkanını teamüllere uygun olarak seçebilseydi belki bugün bunları tartışmıyor olacaktık. Ama her şerde bir hayır vardır. Türkiye böyle bir anayasa değişikliği ile vesayet odaklarının vesayetinden kurtulacak.' dedi.
Hak-İş'in 'Anayasa Değişikliğine Tam Destek Geleceğimiz İçin Evet' sloganıyla yola çıktığını ifade eden Arslan, şu değerlendirmede bulundu:
'Lütfen kampanya sürecinde gerek 'Evet' gerek 'Hayır' diyecek olanlar, bu ülke içinde birlikte yaşadığımız ve yaşayacağımızı unutmadan üsluplarına, kampanyalarına dikkat etsinler. Hak-İş hiçbir kampanyasında ayrıştırıcı, kamplaştırıcı, toplumu bölücü bir üslup kullanmamıştır. 16 Nisan'da milletimizin en doğru kararı vereceğine inanıyorum. Milletimizin sağduyusuna güveniyoruz ve inanıyoruz. Bize düşen görev, milletimize bu değişikliği doğru, objektif bir şekilde anlatarak sürdürmektir.'
- 'İstikrarlı Türkiye'nin en fazla kazananı çalışanlar olacak'
Hak-İş Genel Başkanı Arslan, bir soru üzerine, anayasa değişikliğinde doğrudan çalışma hayatına yönelik bir düzenlemenin olmadığını ancak Türkiye'nin krizlerinin en büyük faturasını çalışanların ödediğini, o nedenle istikrarlı bir Türkiye'nin en fazla kazananının çalışanlar olacağının altını çizdi.
Almanya'da Türk bakanların miting yapmasına dönük yasakların hatırlatılması üzerine Arslan, 'Almanya'nın bu tutumunu, Türkiye'ye dönük düşmanca bir tutum ve açık bir saldırı olarak görüyorum. Avrupa'nın patronu olarak bu tablo hakikaten utanç verici. Nazi yaklaşımlarıyla ortaya konan engellemeleri kınıyoruz. Yurttaşlarımıza, Almanya'nın bu tutumuna karşı demokratik haklarını en iyi şekilde kullanarak, 16 Nisan'da gereken cevabı vermelerini istiyorum.' diye konuştu.
Öte yandan, Hak-İş'in kampanya kapsamında hazırladığı kitapçıklarda, anayasa değişikliğinin neler getirdiğine ilişkin bilgilendirme ve konfederasyonun geçmiş dönemde katıldığı anayasa çalışmalarından örneklere yer verildi.
'Hak-İş, 40 Günde 40 İlde Çalışmalarını Sürdürecek'
Hakİş Genel Başkanı Arslan: '40 günde 40 ilde Hakİş anayasa değişikliği konusunda kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarını sürdürecek' 'Yaklaşık 25 ilde konfederasyonumuz, Sivil Dayanışma Platformu ile ortak hareket edecek. Avrupa BirliğiTürkiye Karma İstişare Komitesi'nin bünyesinde oluşturulacak, 7 tanesi 16 Nisan'dan önce, 6 tanesi de 16 Nisan'dan sonra olmak üzere 13 ilde gerçekleştirilecek olan toplantılara katılacağız' '10 ilde, konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızla birlikte büyük salon toplantılarıyla bu değişiklikleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz'